Desinformationen i Almedalen

Av Dick Sundevall 2016-07-04

Jag har ingen kristallkula men kan ändå klargöra hur den närmaste veckan kommer att ta sig ut i våra medier. Det kommer att malas på om vad som händer i Almedalen. Dag efter dag. Timme efter timme. Normalt sansade journalister och deras redaktörer kommer att delta i en tävling om att framställa meningslösheter som viktiga nyheter. Frågan är hur många av dem som medvetet sprider desinformation? Den här artikeln uppdateras dagligen.

   Det kommer i år att vara drygt 700 journalister i Almedalen den kommande veckan. För att försvara att de är där måste de dagligen rapportera om vad händer. Problemet är bara att undersökningar av vilka utspel och annat i Almedalen som fått någon samhällelig betydelse, visar att det inte leder till någonting. Nada. Ingenting.

   Låt mig på en gång klargöra att jag inte missunnar någon enda av dessa 700 journalister denna extra semestervecka. Jag missunnar dem inte en enda klunk rosévin. Inte ett enda samtal och inte ett enda mingel. Jag hoppas tvärtom att solen lyser på dem och att de får en trevlig vecka i den underbara stad som Visby utgör under sommaren.

getimage.aspx

   Men det är det här med att de hela tiden ska envisas med att ösa över oss den ena meningslösheten efter den andra, som jag hakar upp mig på. Det ena lilla meningslösa utspelet efter det andra. Den ena lilla tramsiga debatten efter den andra.

   Det har blivit en viss uppmärksamhet på den här företeelsen även utanför Sveriges gränser. Staden Austin i Texas hade planer på något liknande. Men det föll på att amerikansk korruptionslagstiftning inte godkänner vilka krognotor som helst…

   Jag vet inte, men föreställer mig att man i en del andra länder också haft planer på sitt eget ”Almedalen”. För varje lobbyist och varje PR-man är det naturligtvis en våt dröm. Men jag tror att det fallit på att ländernas stora medieredaktioner har fnyst och klargjort att man inte ställer upp på vilka slags jippon som helst.

   Till saken hör att det är ännu fler lobbyister och PR-människor i Almedalen än vad det är journalister. Varför? För att dessa lobbyister och PR-män och kvinnor varje år är de stora vinnarna. De lyckas få ut i stort sätt vad som helst i medierna till sina kunders förtjusning – och i många fall stora förvåning. Sedan kan de faktura hundratusentals kronor för vad de fått ut i olika medier.

28ALMEDALEN+LÖÖF+PK_3

   Låt mig dock erkänna att jag följer rapporteringen från Almedalen. Och det med stort intresse. Grunden för mitt intresse är de här frågorna:

   Hur många av dessa 700 journalister och deras redaktionsledningar är fullt medvetna om att det är en meningslös rapportering de håller på med, eftersom de vet att de olika utspelen inte kommer att resultera i någonting? Och hur många är tvärtom så naiva så de faktiskt tror att de arbetar med någon form av väsentlig samhällsjournalistik? När jag förundrat ser dem i TV, hör dem i radio eller läser deras artiklar, försöker jag lista ut vilka som vet och förstår men cyniskt fortsätter – och vilka som inte begriper vad de håller på med.

mikrofoner

   Det finns ett ord för rapportering som framställer meningslösheter som om det vore något av vikt. Alltså vrider till saker och ting så det blir tvärtemot hur det egentligen är och därmed förvirrar allmänheten. Ett ord som inte minst används inom försvarsmakten – ordet desinformation.

   Så den väsentliga frågan blir alltså, hur många av dessa 700 journalister och deras redaktionsledningar är fullt medvetna om att de sprider desinformation genom att framställa spektaklet i Almedalen som något samhälleligt väsentligt?

 

Uppdatering måndag 4 juli 19.25

Dagens stort uppslagna nyhet från Almedalen är att centerpartiets Annie Lööf kallade liberalernas Jan Björklund för pekpinnefascist – för tio år sedan…

Uppdatering tisdag 5 juli 12.35

Dagens Nyheter toppar sin web-sida just nu, åtta dagar efter brexit, med den här ”nyheten” från Almedalen: ”Finansministerns tuffa besked till svenskarna. Möjligheterna att studera eller jobba i Storbritannien riskerar att bli mycket sämre”.

Uppdatering tisdag 5 juli 22.30

Senaste nytt från Almedalen är ”nyheten” om att statsministern i sitt tal visat sig vara kritisk mot Sverigedemokraterna och moderaternas ledning.

Uppdatering onsdag 6 juli 09.30

SVT analyserar och kommer fram till att, ”något måste hända för att KD ska komma över fyraprocentsspärren”.

Uppdatering onsdag 6 juli 16.18

Dagen rubrik från Almedalen i Dagens Nyheter, utgörs av nyheten: Ebba Busch Thor tänker fortsätta på inslagen väg.

Uppdatering torsdag 7 juli 10.25

Rubrik i Aftonbladet avseende utspel i Almedalen: SD vill skicka folkdanslag till förorten.

Uppdatering torsdag 7 juli 12.45

Rubrik i Expressen om Almedalen idag: Åkesson: Hårdare tag i förorterna.

Uppdatering torsdag 7 juli 21.30

Dagens Almedalsrubrik i Svenska Dagbladet: Jimmie Åkesson lät moderaterna gå fria.

Uppdatering fredag 8 juli 12.20

Dagens rubrik från Almedalen, i Aftonbladet, bygger på att Gustav Fridolin tydligen har gjort följande sensationella uttalande: ”Man får inte alltid precis som man vill”.

Uppdatering fredag 8 juli 13.00

Rubrik i dagens Expressen: De är snyggast i Almedalen 2016. Underrubrik: Årets snyggaste Almedalsbesökare i Visby koras för sjunde året i rad.

Uppdatering lördag 9 juli 14.00

Rubrik i Svenska Dagbladet om politiken i Almedalen: Väldigt mycket mellanmjölk på det politiska smörgåsbordet
Jag instämmer – men är det en nyhet?

Uppdatering söndag 10 juli 19.30

DN toppar dagens Almedalsbevakning med nyheten: TV: Jonas Sjöstedt talar i Almedalen.

Härmed avslutar jag min Almedalsbevakning

Om någon läsare framöver kommer på att något som framfördes under den här veckan i Almedalen resulterade i något konkret, något minsta lilla resultat som berörde oss medborgare, så hör gärna av er.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.
I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.