Svenska värderingar är klara och tydliga

Av Dick Sundevall 2016-08-08

Under den här sommaren har det pratats och skrivits massor om svenska värderingar. Inte minst var det ett återkommande tema under Almedalsjippot. Mycket har varit luddigt och rent av flummigt och just därför gynnat rasister och smygrasister som vill hävda någon form av överlägsen svenskhet. Men det finns klara och tydliga, noggrant formulerade, svenska värderingar som är den direkta motsatsen till rasism.

   Det finns politiker som framstår som vettiga och som jag känner respekt för även om jag inte kan tänka mig att rösta på deras partier. Vår före detta statsminister, moderaten Fredrik Reinfeldt, är en. På den andra sidan är Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt en annan.

   Men så finns det andra som är så långt ute på kanten till avgrunden, att jag har svårt att ens se dem som demokratiskt sinnade. Ledande sverigedemokrater hör naturligtvis till denna grupp men även moderaten Gunnar Hökmark.

   Denna mörkblå man motsatte sig till exempel i EU att europeiska medlemsländer skulle tillhandahålla säkra och lagliga aborter, sexualundervisning och krafttag mot diskriminering av kvinnor och homosexuella.

   Därför stör det mig att Gunnar Hökmark var en av de få, kanske den enda, som i debatten om svenska värderingar framförde något vettigt och bra. Han konstaterade kortfattat och klart att svenska värderingar är något som har formulerats i vår lagbok, och att allt annat prat om svenska värderingar är luddigt och flummigt.

   Han har naturligtvis helt rätt i det. Även om han och jag sannolikt har helt olika uppfattningar om vilka ändringar och tillägg vi skulle vilja ha i lagboken.

   Det finns ingen annan stat som har samma lagar som vi har i Sverige. Vi behöver bara gå till våra närmaste grannländer för att möta ganska betydande skillnader.

   En del brukar hävda att vår lagbok är ett försök att formulera en minsta gemensamma moral. Kanske det men jag är tveksam till den formuleringen. Vad lagboken definitivt handlar om är graden av hänsynslöshet vi kan tillåta oss mot våra medmänniskor. Därmed har den så långt det är möjligt, ofta detaljerat, formulerat ”svenska värderingar”.

   Och det utan minsta antydan till rasism eller ens smygrasism. Tvärtom så understryker vår lagstiftning att ingen ska diskrimineras på grund av hudfärg, sexuell läggning eller om man som svensk medborgare är född i något annat land.

   Även om man inte instämmer i varje liten detalj i lagboken så är den framtagen i bästa demokratiska ordning, genom att vi röstat fram den lagstiftande församlingen – alltså riksdagen. Därefter har varje förslag till lagändring gått ut till ett stort antal remissinstanser innan den spikats. För att slutligen utgöra en del av svenska värderingar. Skulle det efter en tid visa sig att det inte blev så, kan det i demokratisk ordning ändras av våra folkvalda.

   Värderingar utöver lagboken är individuella, eller möjligen en familjs värderingar eller ett politiskt partis syn på dagens ordning. Men det är inte värderingar som omfattar hela befolkningen – även om en och annan politiker försöker göra det till ”svenska värderingar”.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.