Scania har avsatt 3,8 miljarder kronor för framtida böter

Av Dick Sundevall 2016-08-09

Jag blir oerhört störd när företag och personer med berått mod bryter mot lagar, förordningar och regler. Detta sänder signaler som visar att allt är tillåtet och det handlar egentligen bara om priset. Det blir uppenbart att har man bara pengar blir allt en kostnadsfråga och vill man ha in mer pengar är det bara att fuska för om fusket blir tillräckligt stort blir det dessutom lönsamt.

   Hur kan aktieägare tillåta regelövertramp och rena lagbrott i girighetens namn? Hur kan beslutsfattare tillåta att företagets sköld och rykte fläckas för att något lite öka lönsamheten.

   Trots att Scanias omsättning ökade med tre miljarder första kvartalet sänktes aktieutdelningen med tre procent. Hela omsättningsökningen för första kvartalet motsvarar de avbränningar på miljarder som Scanialedningen avsatt, till böter, för att kunna medverka i olagliga kartellbildningar.

   Jag hoppas att denna företagsbot på miljarder inte räcker utan mångdubblas så att boten både blir kännbar och besvärande. Kanske ytterligare en sänkning, en sänkning värd namnet på ett antal procent, av aktieutdelningen skulle få aktieägarna att reagera. Eller är alla aktieägare samma typ av troll?

   Häromdagen framkom att Volvo lastvagnar också medverkat till olika kartellbildningar med ett antal miljarder kronor i böter.

   Volvo och Scania har för mig framstått som sinnebilden för rejäla och ärliga företag som genom kvalité och kunnande sprider glans och ära, för Sverige, över hela världen. Nu visar det sig att de inte är ett dugg bättre än alla andra företag i skojarbranschen. De medverkar till att svärta det goda rykte Sverige en gång haft.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.