Assange är redan förhörd

Av Dick Sundevall 2016-08-16

Nu påstås det att Julian Assange äntligen ska bli förhörd. Vi får se hur det blir med det. Någon överdriven vilja från rättssverige att genomföra ett förhör har det ju inte funnits under de senaste sex åren. Därtill är han ju redan förhörd.

   Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten, har framfört följande till TT:

– Den här förundersökningen har pågått sedan 2010. Egentligen är alla utredningsåtgärder genomförda, utom förhöret med den som är misstänkt. Det är naturligtvis oerhört väsentligt för utredningen. Det är avgörande för att man ska kunna fatta beslut om man ska väcka åtal eller inte, säger Rosander.

   Läs gärna vad hon säger en gång till. Vad är det hon säger? Vet hon inte att han redan är förhörd – eller försöker hon dölja det? Han förhördes när han var kvar i Sverige. Och det sista han säger i det förhöret är att han står till förfogande om det är något mer de vill höra honom om. Men det visade varken polis eller åklagare något intresse för. Inte heller hade de några invändningar mot att han flög till London. Men sedan startade cirkusen.

   Under alla de år som gått sedan dess har Assange varit villig att låta sig förhöras i London. Men det kunde svensk polis och åklagare inte tänka sig – i det här fallet. I andra fall har det däremot gått bra. Då erbjöd sig Assange att flytta över från Ecuadors ambassad i London till motsvarande ambassad i Stockholm, så han kunde förhöras där. Men det gick inte heller åklagaren med på.

   Argumentet från åklagarsidan har varit att om man efter förhöret skulle komma fram till att åtala honom, så kunde man inte vara säker på att han skulle inställa sig till en rättegång i Sverige, eftersom han var skyddad på en ambassad.

   Sedan när har åklagare och poliser slagit stopp i en utredning för att något kan hända i nästnästa steg? Svar: Det har aldrig hänt, varken tidigare eller senare, när det handlar om misstankar avseende ett grovt brott. Men driver en polisutredning så långt det går. Om det sedan slår stopp någonstans på vägen, så får man ta itu med det problemet då.

   Åren gick och till slut fick Svea hovrätt nog och klargjorde att om ingenting hände i frågan så skulle häktningsbeslutet avseende Assange hävas. Då började åklagaren motvilligt ta kontakt med Ecuadors ambassad i London. Och nu efter ytterligare några turer ska det alltså bli ett förhör. Men som sagt – det återstår att se.

   Men om han är oskyldig så är det väl bara att komma hit och reda ut det hela, kanske någon tycker. Enligt svenska lagar och regler skulle han inte bli utlämnad till USA, hävdar en del jurister. Jag skulle inte lita på det om jag var i Assanges kläder. Varken den nuvarande eller den förra regeringen har visat att man vågar stå upp mot USA om de klart, tydligt och kraftfullt begär något.

   Läser man polisens utredning, se länk nedan, så kommer man rimligen fram till att den här utredningen ska läggas ner. Detta av den enkla anledningen att brott ej är styrkt. Om det nu blir ett förhör och man därefter rimligen kommer fram till just det – så har denna process alltså tagit sex år!

 

Se vidare en tidigare artikel på Para§raf om För många tillfälligheter i det här fallet.

 

Polisens hela utredning med vittnesförhör och förhöret med Assange, finns bilagd till den här artikeln.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.