Kortare häktningstider – kanske

Av Dick Sundevall 2016-08-23

I 25 år har hård internationell kritik riktats mot de långa svenska häktningstiderna och hur ofta de som häktas blir isolerade. Det blir inte bättre av att väldigt många blir felaktigt häktade varje år och får ut skamligt låga skadestånd. Men nu ska det bli ändring på det enligt en ny utredning. Men om det blir så – det återstår att se.

   Utredaren, lagman Inger Söderholm, menar att häktningstiderna ska begränsas till sex månader. Det är i enlighet med den gräns som sedan länge finns i många demokratiska stater.

   För barn, alltså personer under 18 år, ska gränsen vara tre månader. Därtill ska de placeras på ungdomshem under häktningstiden.

   Därtill är det domstolen som ska besluta om restriktioner typ isoleringar och liknande istället för som nu åklagarna.

   Inger Söderholm understryker att häktade personer inte är dömda för något, utan bara misstänkta för brott.

   Så långt allt väl. Inte minst kan det sätta fart på brottsutredningar som ofta tar alltför lång tid. Men – det ska finnas undantag enligt utredningen, som ska kunna innebära längre häktningstider. Det ska gälla för mycket allvarlig och svårutredd brottslighet som till exempel har internationella kopplingar eller är gängrelaterad.

   Frågan är hur det kommer att tolkas i landets domstolar om nu utredningens förslag går igenom i riksdagen framöver? Kommer det även i fortsättningen innebära att en del får sitta häktade både tre och fyra år, så som har skett de senaste åren? Något som vore en omöjlighet i många andra europeiska länder. Och kommer det även framöver att bli långa tider i isolering, vilket i många länder ses som tortyr? Vi lär få anledning att återkomma och granska vad som händer i den här frågan.

 

Utredningen i sin helhet finns att ladda ner här.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.