Åklagarnas plan lyckades

Av Dick Sundevall 2016-09-16

Förra fredagen skulle beslut komma från Svea hovrätt avseende fortsatt häktning eller inte av Julian Assange. Men det blev framflyttat en vecka med kort varsel till idag. Naturligtvis hade det att göra med den pinsamma presskonferensen i förra veckan från åklagarnas sida. Idag kom beslutet som innebar fortsatt häktning.

    Skälet till det, är naturligtvis att efter hovrättens förra besked där man kunde utläsa att nu måste det hända något om Assange fortfarande skulle vara häktad, så blev det äntligen lite fart på åklagarsidan.

   Tre dagar efter hovrättens besked tog man äntligen kontakt med Ecuadors ambassad i London för att få hålla ett förhör med Assange. Och efter en ytterst långsam process har det nu äntligen fastställts ett datum när han ska förhöras – den 17 oktober i år.

   Hovrätten menar nu att i och för sig ”talar den långa tid som häktningen har bestått och brottsutredarnas tidigare passivitet för att häktningen ska hävas”.

   Men att det den senaste tiden har, ”vidtagits ett flertal aktiva åtgärder för att få till stånd ett förhör med Julian Assange”. Och därför ska han fortsatt vara häktad.

   Frågan är hur lång tid den fortsatta processen kommer att ta. Eller kanske det kan formuleras tydligare så här: Frågan är nu hur lång tid åklagarna kan dra ut på det här framöver innan de konstaterar att chefsåklagare Eva Finné för sex år sedan hade helt rätt i att brott inte föreligger.

 

Nedan biläggs Svea hovrätts häktningsbeslut.

beslut-o-7130-16

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.