Kommer Götblad att klara sig även den här gången?

Av Dick Sundevall 2016-10-31

Till mångas förvåning klarade sig polischefen Carin Götblad efter att hon ljugit i Högsta domstolen i det så kallade Gotlandsärendet. Då var hon länspolischef i Stockholm och argumentet för att hon inte skulle avskedas den gången, var att hon inte hade avlagt någon vittnesed. Kommer hon även att klara sig den här gången?

   Nu handlar det om Carin Götblads inblandning i den uppmärksammade händelsen med hennes underordnade polischef Lena Tysk, som hotade en i sin tur underordnad polischef.

   Händelsen i korthet ser ut så här: Lena Tysk, som är polisområdeschef i Västmanland, trycker upp en mobil i ansiktet på Agneta Kumlin och säger enligt flera vittnen:

– Har du pratat om det här i media är du död!

   Agneta Kumlin som är lokal polisområdeschef för Sala, Fagersta och Surahammar i Västmanland, hade öppet kritiserat polisens omorganisation och de konkreta problem det har inneburit för hennes ansvarsområde. Alltså framfört samma slag av kritik som kommit från väldigt många poliser i landet, varav fler än någonsin till och med tagit steget att säga upp sig.

   Agneta Kumlin backas nu upp av flera av hennes underordnade kollegor. En av dessa poliser, som gått ut med namn och bild i Västmanlands läns tidning, är polisinspektören Lars-Göran Norstedt. Han säger att många i polishuset har reagerat över hur deras närmsta chef behandlats och att det som hänt är förkastligt och oroväckande då det kan vara frågan om hot mot tjänsteman:

– Jag står helt bakom Agneta Kumlins beslut att uttala sig om polisorganisationen i media, säger han. Och jag tror jag kan tala för alla andra poliser i huset också. Det hon har gjort är att hon uttryckt en oro för det som sker. Och Lena Tysk borde veta bättre. Även om man hamnar i affekt ska man lägga band på sina känslor som hög polischef.

   Vad var det då som fick polischefen Lena Tysk att helt tappa all sans? Vad var det som fick henne att med fog nu kunna misstänkas för brott som misshandel, grovt olaga hot och eftersökande av källor? Och göra det inför ett antal poliser som kan vittna om händelsen.

   Efter vad Para§raf fått fram var det ett mejl från regionchefen Carin Götblad till Lena Tysk som låg bakom hennes utbrott. Och det ska ha varit det mejlet som Lena Tysk hade kört upp i ansiktet på Agneta Kumlin via sin mobiltelefon. (Vår källa är inte anonym men personen ifråga, som är polis, har fått källskydd.)

   Så vad händer nu? Lena Tysk har anmält sig själv. Och därmed blir det ett fall för särskilda åklagarkammaren, ofta benämnd ”nedläggningsenheten” – eftersom den lägger ned 99 procent av alla anmälningar.

   Därmed har hon kunnat gå ut med ett pressmeddelande där hon hävdar att: Med hänvisning till den utredning som nu skall genomföras kan jag därför inte kommentera frågan ytterligare.

   Vad gör då hennes chef Carin Götblad? Stänger hon av Lena Tysk under den tid som utredningen pågår? Nej. Uttalar hon sig på något sätt mot hur Lena Tysk har agerat? Nej. Visar hon någon som helst sympati med Agneta Kumlin utifrån vad hon har blivit utsatt för? Nej.

   Carin Götblad gör som hon alltid har gjort. Hon gör sig onåbar för medierna när något negativt har hänt i det område hon är chef för. När hon var högsta chef för Stockholmspolisen uttalade hon sig inte ens efter det uppmärksammade så kallade ”helikopterrånet”.

   Det har framkommit genom åren att Carin Götblad anlitat medierådgivare och PR-konsulter i en utsträckning som varit något helt nytt inom svensk polis. Uppenbarligen har hon fått rådet att inte framträda i något som helst negativt sammanhang – men mer än gärna i olika positiva jippon.

   När något får så stor uppmärksamhet som det här fallet fått i medierna brukar det sluta med att någon offras. Det lär bli svårt att utse Agneta Kumlin som syndabocken, eftersom det är hon som attackerats och efter vad som framkommit har starkt stöd i sitt polisområde från sina underordnade. Därtill har hon framfört en kritik som hon har all rätt att framföra och som därtill ligger i linje med vad massor av andra poliser har konstaterat – nämligen att den pågående omorganisationen inom polisen ställer till väldigt stora problem lokalt.

   Att några åtgärder skulle vidtas mot Carin Götblad är inte troligt. Som en pensionerad högra polischef en gång utryckte det när jag frågade varför Götblad kunde fortsätta inom polisväsendet och få nya högra polischefsposter?

– Det har ingen betydelse hur mycket konkret kritik du för fram mot henne Dick, sa han. Se bara hur Leif GW Persson gång på gång har påvisat att hon är en rent uselt dålig polischef, utan att det resulterat i någonting.

   Så det lär nog bli Lena Tysk som får ta smällen. Inte så att hon kommer att bli åtalad för någonting. Det ska väldigt mycket till för att polischefer i hennes ställning ska bli det. Men hon blir kanske omplacerad och i varje fall tillsvidare stoppad i karriären. Vi på Para§raf lär få anledning att återkomma om den här historien.

 

Börje Carlsson har kommenterat det här fallet i sin senaste krönika här.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och flera tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.