Knarklangning vid förskola på dagtid

Av Dick Sundevall 2016-11-03

Vid en förskola i Malmö pågår knarklangning för fullt. En del föräldrar har hotats när de ska hämta sina barn. Det är att observera att det alltså sker på dagtid. Det här har pågått en längre tid, så nu har man till slut ”löst problemet” genom att föräldrarna hämtar sina barn i en park en bit därifrån. Finns det inte längre poliser i Malmö?

   Föreståndaren på förskolan berättar för Sydsvenskan att narkotikaförsäljningen ökat mer och mer under det år hon varit chef för den här förskolan, och att en del av langarna helst håller till vid entrén till förskolan.

   Nu har fastighetsbolaget beställt en stålgrind till entrén och väktare ska bevaka förskolan. Vad gör då polisen? Känner de överhuvudtaget till det här som har pågått i mer än ett år? Svar ja. Då och då har civila poliser gripit någon av langarna. Och man vet att det bland annat säljs amfetamin och hasch utanför förskolan. Nu när det här har uppmärksammats i medierna, har polisledningen insett att man kanske också ska synas med uniformerad personal i området.

   Men de ursäktar sig med att de precis haft påven på besök och att det har tagit stora resurser. Alltså – knarklangningen har pågått i mer än ett år och polisen ursäktar sig med att man de senaste dagarna haft påven på besök. Därtill påpekar man att risken är stor att knarkhandeln flyttar till en annan plats om man förstärker bevakningen. Att man skulle försöka göra en större insats för att försöka få stopp på en öppen knarkförsäljning på gator och torg i Malmö, har man tydligen helt gett upp tanken på.

   Under de senaste månaderna har vi i olika medier fått rapporter om hur obefintlig polisbevakning blivit i glesbygden, på grund av polisens omorganisering. Likaså i små och medelstora samhällen. Nu handlar det här om Malmö, Sveriges tredje största stad. Och tydligen är problemet lika stort där.

   Frågan är, fungerar polisens arbete numer någonstans i Sverige? Eller har man helt gett upp och accepterat att andra krafter tar över? Tycker man från polisledningens sida i Malmö och från högsta ledningen i Stockholm, att den här typen av problem ska lösas genom att ett fastighetsbolag sätter upp stålgrindar på en förskola och betalar för väktare som ska bevaka området? Uppenbarligen har det här fastighetsbolaget sett det som den enda möjliga lösningen.

   Sånt här kan i längden bara leda till ett av två möjliga scenarier: Kriminella gäng tar helt över område efter område. Eller att medborgar-garden ger sig ut på gator och torg med allahanda tillhyggen, kanske till och med skjutvapen, för att freda sina bostadsområden. Vi har sett det på andra håll i världen – när polisen inte klarar av beskyddet av medborgarna tar andra krafter över.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och flera tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.