Dick Sundevall

Vid årsskiftet byts rikspolischefen ut

Från tillförlitliga källor har Para§raf fått fram att rikspolischefen Dan Eliasson kommer att få avgå vid årsskiftet. Formellt kommer han naturligtvis inte att avskedas, för så går det inte till i Sverige med högre statliga chefer. Han kommer istället att få ett FN-uppdrag. Det var naturligtvis bara en tidsfråga innan det här skulle ske. Den stora och oroande frågan är vem som ska efterträda honom?

   Regeringen vill troligen tillsätta en kvinna som rikspolischef. Om inte annat så för att vi aldrig tidigare haft en kvinna som högsta chef för polisen.

   Det finns gott om kvalificerade kvinnor att välja på om man som tidigare nöjer sig med att de är jurister och inte behöver ha någon erfarenhet av polisiärt arbete. Men även inom polisen finns en del framträdande kvinnor som säkerligen skulle göra bättre ifrån sig än de senaste rikspolischeferna.

   Problemet är att en av dem som på papperet har de bästa meriterna är en viss Carin Götblad. Hon har varit chef för landets största polisdistrikt. Visserligen blev resultatet av det förödande – men likafullt har hon varit länspolismästare i Stockholm. Hon är idag regionchef för området Uppsala, Gävleborg och Västmanland, och hon sitter med i polisens Nationella strategiska ledningsgrupp. Vad den gruppen har åstadkommit upplever landets medborgare dagligen i form av frånvarande poliser och allt fler brott som inte blir uppklarade – men likafullt kan det se bra ut i ett CV.

   I somras var hon därtill vikarierande rikspolischef. Visserligen utan några som helst positiva resultat – men i en ansökan väger det sannolikt tungt. När en sådan post som en rikspolischef tillsätts så är det dock inget man söker – utan man blir tillfrågad. Men när en ny rikspolischef senast skulle tillsättas kom det till mångas förvåning ändå in en ansökan. Den som hade skickat in denna ansökan var Carin Götblad.

   Inom polisen finns det ofta kritik mot chefer på olika nivåer. Inte alltid befogad kanske men allt för ofta nog så befogad. Dock är det sällsynt att man bara får höra negativa omdömen om någon högre polischef. Under de närmare 40 år jag arbetat med kriminal- och rättsfrågor är det faktiskt bara en enda polischef som jag aldrig fått höra minsta lilla positiva omdöme om från andra poliser – och det är Carin Götblad.

– Hon härskar genom att söndra, är ett vanligt omdöme.

– Hon tillsätter bara närstående ja-sägare under sig, är ett annat.

– Hon är ett kontrolfreak, är ett tredje.

   Eller som Para§rafs krönikör, den erfarne kriminalpolisen Börje Carlsson, uttryckt det:

Carin Götblad är mest berömd för att som polischef varit inblandad i tvivelaktiga utredningar om narkotikabrott där tydlig brottsprovokation förekommit. Har också låtit ändamålen helgat medlen vid infiltrationsärenden. Borde nog ha gjort sitt inom polisen för ganska länge sedan.

   För oss journalister är Götblad en polischef som ingen påläst kritiskt granskande journalist kommer åt att intervjua. Och en chef som håller sig undan från allt vad medier heter när någonting negativt har hänt. Däremot framträder hon mer än gärna i olika mysprogram i TV eller delar ut priser till ungdomar för än det ena och än det andra.

   Men om hon nu är en så dålig eller rent av usel polischef, för att använda Leif GW Perssons uttryck om henne, varför har hon då fått det ena högre polischefsjobbet efter det andra?

   Ja, det kan man fråga sig. En del av förklaringen är rimligen att hon som ingen annan polischef har anlitat PR-konsulter och medierådgivare i massor. Men den huvudsakliga förklaringen ligger enligt Para§rafs källor i att hon har ett nätverk som få. Exakt vilka personer som detta nätverk består i har såväl jag som andra journalister försökt få fram – men utan resultat. Men uppenbarligen är det så starkt att Götblad till och med kom undan med att hon ljög i Högsta domstolen i det så kallade Gotlandsärendet, där en olagligt infiltrerande privatperson hade en avgörande betydelse.

   Nåväl, i rimlig tid innan årsskiftet lär det bli bekräftat att Dan Eliasson ”lämnar” sin befattning som rikspolischef (kom ihåg var du läste det först). Vilket naturligtvis är bra för såväl polisväsendet som för den del av landets medborgare som inte begår brott. Vem som kommer att efterträda honom återstår att se.

   Problemet är att när man utser en rikspolischef som inte har någon polisiär erfarenhet så blir han eller hon polis och landets högsta polischef samma dag. Varför inte istället ha den ordning som är vanlig i andra statliga verk, en generaldirektör som sköter det administrativa och ansvarar för ekonomin etc. Och underställd denna generaldirektör en erfaren polis som är högsta chef för det operativa polisarbetet. Därtill måste det naturligtvis rensas bland de som omgett Dan Eliasson i den högsta ledningen. Hur som helst, om nu inte Carin Götblad blir nästa rikspolischef, så sämre än det är idag inom polisväsendet kan det knappast bli.

 

   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och flera tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Framöver är det bara prenumeranterna som kommer åt att läsa samtliga artiklar.

I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.
 • Thomas Nilsson

  Ibland undrar jag om inte vår regering försöker ge oss tänkande människor hjärnblödning. Blodtrycket stiger varenda gång jag får höra talas om tillsättningarna på de viktigaste posterna här i landet. Aldrig är det gott arbete som premieras, hela tiden blir man varse att nepotismen fortfarande är utbredd.

  Jag klarar inte av det här. Bara nej nej nej nej… :(

  Hoppas verkligen du har rätt att vi blir av med Eliasson, men om det finns någon sorts rättvisa här i världen så får du bara inte ha rätt angående Götblad.

  • KinaRolf

   När det gäller vissa andra länder brukar svenskarna kalla det ”korruption”. Korruption är inte längre att lämna över grå kuvert med en bunt sedlar i. Detta gäller makt korruption och ”Om du kliar mig på ryggen kliar jag dig senare”. I samma andetag har man löst problemet med ”penningtvätt”, allt sker helt öppet öppet, men inge ska förstå hur, och skattebetalarna och arbetande poliser betalar räkningen.

 • thomas lindwall

  En strålande god nyhet…
  Det som skräms lite nu är vad som kommer tillsättas på den posten…

 • Ludvig Håkansson

  Var Carin Götblad verkligen vikarierande Rikspolischef i somras? Spontant känns det mer troligt att nuvarande ställföreträdande riskpolischefen Mats Löfving blir erbjuden tjänsten.

 • RollingHand

  Ibland undrar jag om vi inte har någon form av ”kompetensproblem” i landet?
  Alltifrån toppnivå (stassministern..) till yngsta riksdagshenet..(jmför gärna med andra länders ledare, T May har en BA, Hollande är jurist, Merkel Tekn dr..)..)
  Eller är problemet helt enkelt bara att ingen vågar vara hårdför och drivande (inom lagens gränser förstås) utan att först läsa i dagstidningarna vad henet ska tycka, idag…
  Med dessa ”lågutbildade ” som styr oss, de kanske inte vågar omge sig med mer välutbildade, kunniga? Vill minnas att det är vanligt i hierarkier..
  Vi har ju t ex haft både vapenvägarre som pacifister som försvarasministrar..

 • SlutaMesa

  Om vi bortser från Götblad som många av oss kommer ihåg för debaclet ”Aina” polisbilen vem finns det realistiskt med polisär erfarenhet ?

  • Ludvig Håkansson

   Mats Löfving alternativt Ulf Johansson ser jag som mest lämpliga. Båda har mycket god kunskap om polisen, är respekterade internt och har stor polisiär erfarenhet.

 • Åke Sundström

  Berömd för någonting kan man väl inte påstå att Carin Götblad har varit, som Börje Carlsson skrev i det stycke du citerade. Däremot beryktad eller ökänd. Dessutom bör kritiken i första hand riktas mot de statsråd som tillsatt Eliasson och mot de domare eller åklagare som avstått från att beivra Götblads påstådda ljugande i Högsta Domstolen (låt vara att detta kan anses vara underförstått).

  Man får vidare intrycket av att du ursäktar Beatrice Ask och andra berörda statsråd med att Götblad omgetts av ett nätverk av PR-konsulter. Den omständigheten är irrelevant, eftersom ansvar bör utkrävas av den eller de som de facto har det formella ansvaret, d v s regeringen. Eliasson och Götblad har helt uppenbart utsetts på politiska meriter, vilket betyder att berörda regeringar agerat i strid med grundlagens krav på skicklighet och förtjänst. Medskyldiga är förstås de riksåklagare som begår tjänstefel genom att blunda inför rättsstatens sönderfall.

 • Anders

  Varför inte en ?advokat som Elisabeth Massi Fritz som vår näste rikspolischef. Hon kan bevisligen både juridik och förståelse för polisiärt arbete. Framför allt finna bristerna i det polisiära samt nära samarbetat med åklagarmyndigheten som biträde eller snarare att åklagaren tar ett steg tillbaka och beundrar hennes kompetens!

 • Torch Red

  Hej,
  Varför inte Hillevi Engström? Hon är ju polis i grunden och hon hoppade av jobbet som nationell samordnare. Ett litet tips bara.