Förtroendet för polischefen i botten

Av Dick Sundevall 2016-12-02

Enligt en färsk Sifo-undersökning är nu förtroendet för rikspolischefen Dan Eliasson lägre än någonsin. Endast en procent säger att de har mycket stort förtroende för honom och nio procent att det har ganska stort förtroende. För polisen som helhet har förtroendet på ett halvår sjunkit från 61 till 47 procent.

   Att så många fortfarande har förtroende för poliser i allmänhet beror sannolikt på att de, liksom jag, träffar på enskilda poliser på fältet som inger förtroende. Kvinnor och män som gör sitt polisarbete så gott det går, trots inkompetenta jurister som blivit polischefer och som inte klarar av att leda arbetet på ett vettigt sätt.

   För mig handlar det om betydligt mer än 47 procent av de poliser jag genom åren träffat på som inger förtroende. De flesta har fått mig att tänka att ”vad bra att just han eller hon är polis, så vi andra kan sova lugnare om nätterna.” Det här är oerhört viktigt, för polisens arbete står och faller med allmänhetens förtroende för polisen.

   Men – visst finns även de där andra, som i alla yrken, som inte borde vara poliser. Poliser som missbrukar sin makt. Rädda poliser som snabbt drar fram pistolen och därmed trappar upp situationer där de tvärtom hade kunnat lugna ner det hela. Och poliser som uppträder som rena korkskallar.

   Även om det görs för lite för att rensa ut dessa ur polisleden, så är de dock i minoritet. Bland högre polischefer, lokalt placerade, liksom regionalt och i högsta polisledningen är det dock en majoritet som borde rensas ut. Kan faktiskt på rak arm bara komma på en, möjligt två, högre polischefer som jag träffat och som ingett förtroende under de närmare 40 år jag arbetat med kriminal- och rättsfrågor.

   Det är allt för många där jag efter att ha intervjuat dem eller bara pratat med dem, har tänkt: ”Hur f-n gick det till när den där fick ett polischefsjobb”?

   Observera att jag här avser jurister som blivit polischefer. Bland kommissarier, alltså de som kommit så långt i karriären man kan komma inom polisen utan att ha en juristexamen, och som gått den långa vägen och lärt sig jobbet från grunden, har jag mött betydligt fler kunniga kloka och nog så vettiga personer.

   Den här färska skrämmande Sifo-undersökningen kommenteras så här av opinionschefen på Sifo, Toivo Sjörén:

Det är en allvarlig signal om det här förtroendet för polisen fortsätter att gå ner. Det finns dock många myndigheter och organisationer som ligger betydligt lägre, bland dem Försäkringskassan och Migrationsverket.

   Vad är det då som utmärker just myndigheterna Försäkringskassan och Migrationsverket i förhållande till Polisväsendet?

   Det är att från 2007 till 2011 var Dan Eliasson högsta chef för Migrationsverket. Från 2011 till 2014 var han högsta chef för Försäkringskassan. Och från och med 1 januari 2015 är Dan Eliasson landets högsta polischef…

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och flera tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.