Att må dåligt ibland får man ta

Av Dick Sundevall 2016-12-16

Gång på gång läser jag om någon som utfört våldsbrott eller andra grova brott och som försvarar sig med att han ”har mått dåligt”. Eller också är det någon av föräldrarna till gärningsmannen som kommer dragande med att sonen, eller dottern, har mått dåligt. Det där med att ibland må dåligt, tycks uppfattas av vissa som någon form av diplomatpass.

   När jag gick i nionde klass hade vi en äldre gymnastiklärare som lät oss spela basketboll, vilket vi gillade högt och rent. Läraren ifråga agerade domare, vilket definitivt behövs när ett gäng 15-åringar kör hårt.

   Han var en bra domare men vid ett tillfälle var det några som protesterade mer än vanligt mot något av hans domslut:

– Det där är inte rättvist! mässade de.

Då ställde han upp oss och sa med hög och väldigt bestämd röst:

– Vem f-n har inbillat er att livet är rättvist! Är det någon lärare här på skolan, så ska jag gå och ta ett allvarligt samtal med den figuren.

   Naturligtvis hade han rätt. Livet är inte rättvist. Men det hindrar inte att vi ska eftersträva mesta möjliga rättvisa.

   Idag är det inte så många som skriker efter rättvisa. Tvärtom handlar det istället om hur den ena eller andra individen mår för tillfället. Och det tycks i hög grad vara en generationsfråga. En läkare på Södersjukhusets akutmottagning förklarade det för mig när jag behövde hjälp där, och frågade förvånat varför jag kom in för behandling så förvånansvärt snabbt:

– Det är för att du är född på 40-talet, sa han. När ni 40-talister kommer hit så beror det på att ni behöver vård. Ofta borde ni ha kommit för flera dagar sedan. De enda som är värre är 30-talisterna, som kommer med foten i en påse och undrar om de stör. Medan det sitter 80- och 90-talister i väntrummet och högljutt kräver att de ska ha förtur för att de fått en sticka i fingret.

När jag tittade tvivlande på honom, fortsatte han:

– Ja, jag överdriver naturligtvis. Men bara lite.

   På en akutmottagning som den på SÖS, som är norra Europas största akutmottagning, handlar det oftast om direkta fysiska skador. Det blir svårare när någon kommer dit, eller till en psykmottagning, och säger att han eller hon mår dåligt. Eller inte kommer dit men stannar hemma från jobbet eller studierna för att han eller hon ”mår dåligt.”

   Detta med att ”må dåligt” är ett milt uttryckt luddigt begrepp. Det kan handla om en förkylning, bakfylla, problem i en relation, eller allvarliga psykiska problem som innebär att personen utgör en akut fara för sig själv eller andra.

   Naturligtvis behöver en del professionell hjälp med psykiska besvär. Kanske till och med läggas in på en klinik – men därifrån är steget långt till att i största allmänhet ursäkta sig med att man mår lite dåligt och därmed inte kommer till jobbet eller skolan.

   I Sverige är det 4 947 000 människor som varje dag går till sitt jobb och cirka 450 000 vuxna som studerar. Av de här sammanlagt 5 400 000 personerna är det många, troligen flera hundra tusen, som inte mår så där väldigt bra varje dag när de går till jobbet eller sin utbildning – men de tar sig dit. För det ingår i det vi benämner med ordet vuxenliv.

   Man har ett ansvar som vuxen. Hyror och mat ska betalas. Ofta handlar det också om det ansvar vi tagit på oss genom att skaffa barn. Och i paketet ingår att man inte alltid mår så där väldigt bra. Har vi haft vettiga föräldrar som inte curlat och lallat för mycket så har vi lärt oss det redan som barn.

   När jag i högstadiet ibland var less på allt vad skolgång hette och försökte slippa gå till skolan, frågade min mamma:

– Har du feber?

– Nää

– Har du brutit något?

– Nej, det vet du väl att jag inte har, fräste jag.

– Då så. Borsta tänderna och kom och ät frukost så du hinner i tid till skolan.

   Hon var inte speciellt hård utan tvärtom en mycket kärleksfull mamma. Men något allmänt gnäll om att man inte mådde så bra, var inget som bet på henne.

   När Martin Jonsson hade slagit och sparkat Lotta, tagit en paus, och sedan fortsatt att misshandla henne grovt tills hon slutade andas, berättade han för poliser och ambulanspersonal som kom till platsen om hur dåligt han mått den senaste tiden. Likaså under tingsrättsförhandlingarna och när han efter att ha blivit dömd grät, så tjatade han om hur dåligt han mått. Var han möjligen ute efter att vi skulle tycka synd om honom? Var han van vid att om han bara sa att han inte mådde bra, så möttes han av hur mycket medkänsla som helst?

   Man är inte alltid lycklig och man mår inte alltid så där väldigt bra. Men det behöver inte innebära att man låter bli att försöka göra sin del i det stora samhällsmaskineriet. Och framförallt utgör det ingen ursäkt för att man beter sig hänsynslöst och till och med rent svinaktigt mot sina medmänniskor.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och flera tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.