Så var det dags igen

Av Dick Sundevall 2016-12-21

Återigen har Justitiedepartementet kallat till pressträff. Återigen handlade det om den ”organiserade brottsligheten”. Och återigen handlade det om röstfisket med hårdare straff. Tidigare har man höjt maxstraffen. Den här gången var det dags för minimistraffen. Alltså en gäspning. Men det blev ändå intressant.

   Justitieminister Morgan Johansson sa i sitt anförande:

– Förra gången jag och inrikesministern stod här så…

   Men nu var det bara halva sanningen. För den gången, liksom några gånger tidigare, har det varit en tredje person med där framme på podiet, rikspolischefen Dan Eliasson. Nu fanns han inte med.

   En gång i tiden, när Ryssland var Sovjetunionen, var det intressant att vid militärparaderna den 1:a Maj i Moskva, se vilka som fanns med uppe på podiet bland dignitärerna. Hur var de placerade och framförallt, vilka fanns inte längre med däruppe? Alltså, vilka hade rensats ut eller i varje fall var på väg ut?

   Om man studerade inrikesminister Anders Ygeman i SVT:s Veckans brott förra veckan, så var hans missnöje med polisen och framförallt Dan Eliasson uppenbart. Ygemans hela framtoning i programmet utmärktes av att han satt och var sur och arg över att behöva sitta där och ta skit för att Dan Eliasson och hans närmaste så totalt hade misslyckats.

   Jag har tidigare här på Para§raf klargjort att Dan Eliasson kommer att ryka. Enligt mina källor skulle det sannolikt ske redan nu runt årsskiftet. Dock har en av dem börjat tvivla på att det blir redan då:

– Det kan dröja någon eller några månader till, säger han.

   Dagens pressträff var lite extra intressant för mig, av ett speciellt skäl. Framträdande brottsforskare liksom högt uppsatta jurister har en längre tid framfört öppet att dagens kriminalpolitik inte bygger på vetenskap, utan på dess motsats – populism. Och nu under hösten hade justitieministern bjudit in ett antal forskare till ett seminarium. Även om de som bjöds in var utvalda av departementet så var det en hel del framträdande seriösa professorer och andra som kom.

   Jag har kontaktat några av dem i efterhand, för att höra vad som avhandlades. Flera menade att det kom fram en hel del intressanta förslag avseende brottsförebyggande arbete. Likaså vad gäller att direkt förhindra brott.

   Samtliga som jag tog kontakt med ställde jag en och samma fråga till:

– Var det någon på den där sammankomsten som var inne på att hårdare straff skulle kunna förebygga och förhindra brott?

   Nej, det var det inte. Några skrattade åt min fråga och lät mig förstå att frågan var lite korkad, för naturligtvis var det inga seriösa forskare som skulle föreslå något i den vägen.

   Idag var det dags för den första pressträffen efter det där seminariet. Och jag frågade mig inför den om något skulle tyda på att möjligen justitieministern och inrikesministern hade påverkats av vad dessa brottsformare hade fört fram? Svar nej.

   Det var istället det gamla vanliga röstfisket med högre straff. Men det blev ändå intressant när justitieminister Morgon Johansson beskrev vad han benämnde konfrontationer mellan den organiserade brottsligheten och polisen. Han avsåg med det stenkastningen mot poliser och polisbilar i vissa förorter.

   Har alltså landets justitieminister fått för sig att när yviga tonårskillar tävlar om vem som kan vara ”modigast” genom att kasta sten mot poliser, så skulle det handla om organiserad brottslighet? Ja uppenbarligen, eftersom han menade att det var ett uttryck för att de inte ville att polisen skulle komma till det område där de styrde och ställde.

   Tror karln alltså att den här stenkastningen skulle vara något som organiserats uppifrån, av någon eller några ledare för organiserad brottslighet? Eller tror han kanske att det är vuxna beväpnade män som står där och kastar sten? Män som har gjort ett tillfälligt uppehåll i rånandet, hotandet, utpressandet och skjutandet, för att nu ta sig tid att kasta sten mot poliser och deras bilar?

   Tror han möjligen också att det är denna ”organiserade brottslighet” som gör något så urbota dumt som att kasta sten mot brandbilar och ambulanser? Och som eldar upp grannarnas bilar? Vilket allt som oftast handlar om äldre bilar som ägarna bara haft råd att trafikförsäkra.

   En sak torde vara helt säker, det var rimligen ingen av brottsforskarna på det där seminariet som har fått landets justitieminister att göra den ”analysen”. Frågan är vem eller vilka som har fått in honom på de där tankegångarna? Jag vet inte – men de enda jag kan tänka mig är någon eller några av juristpoliserna i landets högsta polisledning. Alltså de där som blir poliser samma dag som de får jobb som polischefer.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och flera tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.