Öppet brev till mediesverige

Av Sargon De Basso 2017-01-06

Jag är allvarligt oroad över nivån på kriminaljournalistiken i Sverige. Senast idag ägnade jag tid till en journalist som skrivit om en 22-årig klient.

   Jag fick förklara det opassande med en tidningsrubrik om att klienten dömts för ett grovt brott, då han frikändes från den misstanken men dömdes för ett mindre allvarligt brott. Att man inte bör hitta på att klienten slapp fängelse pga låg ålder, när vi inte har ungdomsrabatter i Sverige för 22-åringar.

   Dagens kriminaljournalistik handlar mycket om att vara först och att sälja, sälja, sälja. Delar av allmänheten har direkta vanföreställningar om vårt rättssystem pga oseriös kriminaljournalistik.

   Tycker inte Ni journalister och redaktörer att det är illavarslande? Varför anställer Ni inte folk som förstår eller har läst en kurs i grundläggande juridik?

   Med detta sagt så erbjuder jag mig att sätta ihop en föreläsning, en snabbkurs. Precis alla redaktioner i landet är välkomna att kontakta mig. Jag lovar att gratis åka runt och föreläsa om vårt rättssystem, straffrättens grunder och fallgropar inom kriminaljournalistiken. Första budskapet: LÄS DOMEN – innan Ni skriver om den.

 


Advokat Sargon De Basso är en av landets mest anlitade försvarsadvokater och har företrätt flera kända klienter i uppmärksammade fall. I fallet Samir fick han resning och en frikännande dom för ett 30 år gammalt mord.

De Basso är sprungen ur brottmålsbranschen. Direkt efter juridikstudierna i Uppsala arbetade han för sin mentor, advokat Peter Althin, under tio års tid. År 2016 grundade han advokatfirman De Basso som idag är bland landets ledande brottmålsbyråer.

I den offentliga debatten har advokat De Basso varit skoningslös i sin kritik mot de etablerade mediabolagen och anser att den oseriösa kriminaljournalistiken skadar tilltron till vårt rättsväsende. Vidare anser han att medborgarna är nästintill rättslösa i relation till medierna vid pressetiska övergrepp.

Advokat De Basso har varit engagerad i Magasinet Paragraf sedan år 2015 och är idag en av magasinets krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.