Dags för bojkott av amerikanska varor?

Av Dick Sundevall 2017-01-31

Högerpopulisten Trump har kommit igång. Medborgare från vissa utvalda länder med muslimsk majoritet släpps inte in i USA. Dock gäller inte inreseförbudet för medborgare i muslimska länder som Trumps företag har affärer med. Och det ska byggas murar av gammal östtysk modell. Vi kan också förvänta oss utlovade beslut och åtgärder som får förödande konsekvenser för miljön. Men det går att påverka Trump.

   Låt oss tänka oss en ”mjuk” bojkott av amerikanska varor. Naturligtvis inte av amerikansk kultur i form av böcker, musik och filmer etc – men för det mesta i övrigt finns det bra och ofta bättre alternativ.

   Men behöver inte vara extrem. Jag tänker varken kasta bort den Mac som det här skrivs på, eller min iPhone. Inte heller de Lewisjeans som fortfarande håller ihop. Men jag behöver ju inte köpa nya amerikanska jeans framöver. Likaså vad gäller mat, såväl den i livsmedelsaffärer som i form av hamburgare på stan. För att inte tala om amerikanska bilar eller fritidsbåtar, eftersom det finns betydligt bättre europeiska eller japanska att tillgå.

   Låt oss tänka oss att en sådan mjuk bojkott sprider sig över Europa och vidare till andra världsdelar. Och att amerikansk export därmed börjar försämras med 10-15 procent eller mer. Det skulle sända en signal till starka krafter i USA om att Trumps olika tilltag slår tillbaka mot amerikanska företags vinster, vilkas ägare ofta stödjer Trumps republikanska parti med många miljoner dollar.

   Att hetsa mot muslimer och mexikaner i största allmänhet kan tydligen få passera men när Trumps agerande börjar slå mot stora amerikanska företag, kommer han att stoppas – på något sätt.

   Men det här får man ju aldrig med alla på, kanske någon tänker. Nej, men det behövs inte heller. Redan en minskad export på 10-15 procent som uppenbart beror på människors motstånd mot Trumps politik, skulle få starka effekter. Mycket kan en amerikansk president ta sig för – men han kan inte agera så att stora mäktiga amerikanska företagsintressen drabbas.

   Det har redan blivit reaktioner från amerikanska företag. Och det är inte vilka företag som helst. Stora teknikföretag som Apple, Google, Tesla, Microsoft och Facebook har tagit ställning mot Trumps skärpta inreseregler i USA, som hindrar människor från sju länder i Mellanöstern och Afrika att komma in i landet. Och intresset i Sverige för flygresor till USA har på några få dagar minskat med 47 procent.

   Låt oss börja bojkotten redan idag. Det innebär ju inte på något sätt en personlig uppoffring, utan bara att vi tänker efter en gång extra när vi köper något nästa gång. Det är ju därtill ganska skönt att känna att man därmed är med och gör en insats för våra barns framtid vad gäller miljön – och samtidigt motarbetar såväl öppen rasism som smygrasism.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och flera tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.