Dick Sundevall

Peter Springare och yttrandefriheten

Polisen Peter Springare har fått mycket uppmärksamhet den senaste veckan, genom att han offentligt beklagat sig över alla brott han kommer i kontakt med där invandrare är misstänkta gärningsmän. Det har han naturligtvis all rätt att göra. Och allehanda rasister och smygrasister har all rätt att hylla honom så som de gjort. Vi har ju yttrandefrihet i Sverige. Men – sedan sket det sig.

   Innan diverse rasistiska nättroll nu kastar sig över tangentbordet, vill jag klargöra att jag inte kommer att försvara minsta lilla brott som invandrare gjort sig skyldiga till. Begår man brott ska man lagföras oavsett om man är invandrare eller svensk sedan många generationer bakåt.

   Är brottet grovt kan man som invandrare med utländskt medborgarskap utvisas under ett antal år eller på livstid. Vilket också sker. Sverige ska inte vara någon fristad för personer som kommer hit och begår grova brott.

   Med det sagt, av landets första- och andra generationens invandrare är det en promille som idag sitter i fängelse, häkten eller på ungdomshem. Det är alltså 99,9 procent av landets invandrare som just nu inte avtjänar något straff för brottslighet. Samtidigt är invandrare överrepresenterade bland de som döms för brott i Sverige. Precis som det är i de flesta västländer. Den vanligaste förekommande utlänningen i norska fängelser har till och från varit en svensk. Genom åren har finländare varit en av de största invandrargrupperna i svenska fängelser.

   Så ser det ut runt om i Europa. Det är från de närmaste grannländerna som de flesta invandrare kommer som döms för olika brott. Idag sitter det så många engelsmän i fängelser i andra länder att de till och med har en egen tidning som distribueras bland dem.

   Vi har problem i Sverige med vissa förorter där det begås alldeles för många brott. Inte minst våldsbrott. Men det har vi alltid haft även om det skjuts mer idag. När jag var tonåringen växte jag upp i en av dessa förorter som polisen då höll ett extra öga på, Rågsved i södra Stockholm. Jag är övertygad om att det fanns poliser som på den tiden pratade om problemen i några av de värsta förorterna i södra Stockholm. Närmare bestämt Högdalen, Rågsved, Hökarängen och Midsommarkransen. Eller i de västra förorterna, där problem av samma slag fanns i Vällingby och Hässelby.

   Det handlade om områden där barnfamiljer flyttade in i en massa hyreshus och det efter några år befolkades av alldeles för många tonårskillar. Då som nu begår 80-90 procent av tonåriga grabbar kriminella handlingar. Allt från snatteri till mord. Skillnaden var att då var vi nästan bara infödda svenskar. Möjligen var någon finsk kille med i gänget.

   Om det idag är 70-80 procent unga invandrarkillar i vissa förorter, så är det inte konstigt att det i huvudsak är invandrare som begår brott där. Det är lika självklart som att det när jag var tonåring var i huvudsak infödda unga svenska killar som tog ut svängarna alldeles för mycket.

   Då som nu fanns det poliser som pekade ut vissa av oss förortskillar som speciella problem. Några år senare gick en del poliser ut i medierna och pratade om problemet med greker som man påstod langande knark. Ytterligare några år senare var det jugoslaver som pekades ut för allehanda brottslighet. Och chilenare. Sedan var det dags för kurder. Och med tiden somalier och syrianer, för att idag ha landat i muslimer i största allmänhet.

   Säkerligen har dessa enskilda poliser haft problem med några från det land de pekat ut. Men när man efter en tid granskat det här, har det visat sig att de utpekade grupperna inte alls stått för en stor del av brottsligheten i Sverige under den perioden. Poliserna ifråga har fått sin uppfattning utifrån vad de sett och träffat på lokalt – men de har bevisligen inte haft koll på helheten.

   Nu har polisen Peter Springare pekat ut muslimer genom att radda upp typiska muslimska påhittade namn och det har blivit en diskussion om han har rätt att göra det. Vilket han har rätt till, så länge han inte pekar ut enskilda personer som inte är dömda för något. Och det har han inte gjort.

   Poliser jag pratat med har sagt att Springare är duglig och en bra polis. Jag tvivlar inte på det. Man blir inte förundersökningsledare i en större stad som Springare har blivit, om man inte är en polis som visar framfötterna. Så långt är alltså det hela i sin ordning. Även om lämpligheten i det hela kan diskuteras, så har Springare sin rätt till yttrandefrihet inom de ramar som lagen föreskriver, precis som oss andra medborgare.

   Men – så sket det sig. För Peter Springares syn på sin egen yttrandefrihet och hur han ser på andra medborgares yttrandefrihet, skiljer sig nämligen väsentligt åt.

   Under de senaste tio åren eller mer har det vid snart sagt varje demonstration eller möte som arrangerats av öppna rasister eller smygrasister, funnits motdemonstranter som i flygblad eller på plakat framfört parollen: Inga fascister på våra gator.

   Inget konstigt med det. De som delat ut flygbladen eller hållit upp plakaten har haft all rätt att framföra det budskapet. Att vara mot fascism är att vara för demokrati. Och därmed yttrandefrihet för olika åsikter. (Fascism innebär ett förakt för demokrati och hyllande av en stark ledare. Alltså snarlik nazism men med den skillnaden att nazism inkluderar antisemitism/judehat).

   Därmed har inte polisen någonstans i Sverige, under alla dessa år, stoppat någon från att föra fram den parollen. Det vill säga, fram till 2014 när Sverigedemokraterna skulle hålla möte i Örebro. För då bestämde sig polisbefälet Peter Springare för att i Örebro skulle det minsann inte föras fram några paroller mot fascism – när Sverigedemokraterna skulle hålla möte.

   Peter Springare bedömde det som ”hets mot folkgrupp” och beordrade att en banderoll med parollen Inga fascister på våra gator, skulle slitas ner från den vägg där den satt. Några poliskonstaplar lydde ordern och gjorde så. När den framträdande kommunalpolitiker som satt upp banderollen ifrågasatte det hela – blev han gripen av polis.

   Dock insåg någon i polishuset i Örebro att det här var så fel som det kunde vara. Man kom fram till att det även i Örebro, som på alla andra platser i landet, är tillåtet att markera mot fascism – och därmed för demokrati. Och det inte minst när fascistiska och smygfascistiska organisationer har möten och demonstrationer.

   Peter Springare har i lokala medier försvarat det här med att man som polis ibland måste ta snabba beslut och att det då kan bli fel. Så sant. Men i det här fallet var det ingen akut överhängande fara, varken för personer eller egendom. Och som sagt – inte på någon annan plats i Sverige har någon enda polis fattat ett sånt här beslut under alla de år som det här budskapet har förts fram.

   Så var landar vi? Vi landar i en frågeställning. Är polisen Peter Springare en bra polis som stigit i graderna men som nu blivit frustrerad av att han kommit i kontakt med så många invandrare som blivit misstänkta för brott? Och vill förmedla det till allmänheten.

   Eller är han en person som politiskt hör hemma några snäpp till höger om Sverigedemokraterna? Alltså ute i den bruna politiska avgrunden. Och nu har använt sig av sin ställning inom polisväsendet till att föra fram deras politik.

   Jag vill inte tro att det är så. Men det vore nog bra om Springare klargjorde hur det är med den saken. Inte minst inför sig själv och för de som följer hans blogg och hans inlägg på Facebook.

   Låt mig komma med ett förslag i all vänlighet till Peter Springare. Gör ett överslag eller räkna ut exakt, om du har tid med det, hur många misstänkta invandrade gärningsmän du kommit kontakt med det senaste året via de ärenden du granskat. Låt mig anta att det är så många som 700 stycken, vilket i så fall troligen gör dig till en av landets effektivaste förundersökningsledare.

   Folkmängden i Örebro utgörs av 146 000 personer. Om vi utgår ifrån att andelen första- och andra generationen invandrare utgör lika stor del i Örebro som de gör i genomsnitt i Sverige som helhet, så är de därmed lite drygt 36 000 personer. Om mina antagna siffror ovan stämmer, vilket de nog gör, så har Springare alltså kommit kontakt med cirka två (2) procent av invandrarna i Örebro det senaste året.

   Sedan är ju frågan hur många av de här misstänkta som blev dömda i domstol? Alltså om misstanken höll för närmare granskning. När jag pratat med olika förundersökningsledare inom polisen, säger de att det brukar bli mindre än hälften. I så fall är vi nere i mindre än en procent.

   Invandrare är i Sverige som i andra länder överrepresenterade vad gäller brottslighet. Jag kan ha all förståelse för att man som polis kan bli frustrerad över det. Men en överväldigande majoritet av landets invandrare är hederliga skötsamma personer. De utgör därmed en del av den majoritet av befolkningen som poliser inte behöver ingripa mot.

   Slutligen, återigen, ­inget jag skrivit ovan försvarar något som helst brott som begås av invandrare – eller infödda svenskar.

 

Brottsbalkens paragraf 16 kapitel 5 reglerar vad som är hets mot folkgrupp.

För att det ska vara hets mot folkgrupp krävs att tre punkter är uppfyllda:

1) Hot eller uttryck för missaktning.

2) Det ska ske i ett uttalande eller i ett annat meddelande som sprids.

3) Det ska rikta sig mot en folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

 

   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Framöver är det bara prenumeranterna som kommer åt att läsa samtliga artiklar.

I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.
 • Berit

  Tack för artikeln. Jag önskar ingen polis/myndighetsperson med de åsikter som Springare för fram i vårt demokratiska samhälle. Hur ska man våga lita på personer som Springare.

  • Gustafsson J Bjarne

   Har du sett någon av de intervjuer Springare gjort? En mycket saklig, och erfaren polisman, som inte har något personligt emot invandrare. En av dessa, (invandrare), lade dessutom ut sin intervju, och fick en kram, efter att han levererat blommor till Springare.
   Att det finns en pöbel som hänger på i debatten, förtar ju inte det faktum, att problemen i Sverige, är av stora mått. (se ovan).

  • Jason70

   En bra början är att lära sig skillnaden mellan åsikt och fakta. Springare för fram fakta om vissa etniska gruppers överrepresentation i brott från de fall han stöter på som utredare. Dessa fakta bekräftas av kollegor och är kända även i offentlig statistik från t.ex. Norge och Danmark.

  • Micke Lund

   Vilka är hans åsikter. Hur kan man våga lita på Dick?

  • sacke5

   Jag önskar att alla naiva individer som du Berit får sig en ögonöppnare och inser att det finns kriminella element som invandrat bland alla dessa flyktingar. Att det finns i våra ögon vedervärdiga traditioner som vissa av dessa flyktingar har, som inte har i vårt samhälle att göra.

   Jag vill ha ett samhälle där människor, poliser och myndigheter kan peka på vad som är fel för att kunna rätta till problemet utan att råka ut för repressalier. Du vill ha ett samhälle där alla går omkring och är rädda för att uttrycka sina tankar och farhågor.

   ”Att försöka tysta en man är att hylla honom, för det är ett erkännande att hans argument är både omöjliga att bemöta och omöjliga att ignorera.” ~ John ”Birdman”

   ”Du har inte konverterat en man för att du har tystat honom.” ~ John Morley

   ”Jag håller inte med om vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rätt att säga det.” ~ Evelyn Beatrice Hall

 • Ericus09

  Kan Dick Sundevall som verkar ha koll på vilka som sitter i fängelser då säga vilka som NU är den största invandrargruppen i svenska fängelser. Att finnar varit den största invandrargruppen förut är knappast konstigt med tanke på att det finns ca 500 000 finnar i Sverige. Dessutom fanns det inte någon annan invandrargrupp som varit speciellt stor innan 90-talet.

  Sen kan herr Sundevall även ge en källa på att det är svenskar som är den största gruppen av invandrare i norska fängelser. Och då menar jag etniska svenskar och inte invandrare som hittat ett medborgarskap i ett kelloggspaket.

  • Per Ekström

   Spelar det någon som helst roll huruvida en brottsling är från Sverige eller utlandet, eller inte? Och än viktigare, bör det spela någon som helst roll?

   Om ja: Då anser du att en persons hudfärg och/eller härkomst spelar roll. Du är därmed för särbehandling av personer med svenskt ursprung vs alla andra. Det gör dig till rasist.

   Om nej: Varför frågar du i så fall om detta då?

   • Civilex

    Svaret beror på vilken fråga du faktiskt ställer. Om frågan gäller domstolarna så ska fru Justitia självklart ha sin ögonbindel på, vara ”färgblind” och bara döma enligt lagens text. Däremot spelar kulturell bakgrund en roll för hur brottsförebyggande arbete ska prioriteras, genom samhällets alla institutioner. Om orsaken till brott från olika grupper skiljer sig åt så måste nog även lösningen gör det.

   • sacke5

    Det är viktigt eftersom regeringen har bestämt sig för att samtliga som kommer hit som flyktingar är det synd om och dessa flyktingar vill bara Sverige väl.

    Det är alltså inte mot invandrare som debatten rör sig om utan om den svenska naiviteten att inte förstå att bland flyktingar så kommer även diverse kriminella element in om man inte har en ordentlig kontroll av personen ifråga.

   • Sven Svensson

    Om överrepresentationen gäller Mellanöstern och Nordafrika så är det av ytterst relevans för framtida import, något en normalbegåvad person förstår.

 • Mikael Nordell

  Det var en miljöpartist som satte upp banderollen. Alltså ingen vänsterextrem person. (Om du nu inte kallar miljöpartister vänsterextrema, vilket i såna fall säger mer om dig, än om miljöpartiet.)

  En banderoll med ett budskap som ingen som är för demokrati kan tycka är fel.

 • Philip

  Är det verkligen extremvänster att demonstrera mot fascism? Är inte det så rimligt och center som det kan bli?
  Hursomhelst så håller jag med dig i viss mån, problemet som jag ser det är att de som är invandringskritiska har hamnat i fel sällskap. När partiet vars kärnfråga är invandringen har toppolitiker som Kent Ekeroth är det väl rätt förståeligt att SD-röstare framstår som rasister? Det är egentligen en tragedi på så vis, det parti som ska lyfta fram en viss åsikt gör istället att den blir stigmatiserad.

 • 3hyacint5

  Om 90 % av de som sitter i fängelse är invandrare, då måste de kriminella som är etnisk svenska röra sig om promille, för fortfarande är väl svenskarna mer än dubbelt så många än invandrarna?

 • KinaRolf

  Sverige har problem, Ett är att det finns ett informationsvakuum, media, politiker, och myndigheter selektivt förtiger. Då blir Peter Springares ”statistik” den enda som gäller eftersom det inte finns någon balanserande information. Ett annat stort problem är att folk måste tänka om. Brott begås av individer, av kriminella grupper, inte av religioner eller etniska grupper. Ett annat är att extrema minoritetsgrupper tillåts att provocera andra grupper, må dessa provocerande grupper kalla sig ”nazister”, ”antinazister”, ”antifascister”, ”antirasister”, eller vad det vara må. Hets mot folkgrupp bör utökas och gälla alla personer och grupper. Hetsen mot vissa politiska partier och även vissa nationer är väl välkänd. Kritisera gärna sakligt, men att hetsa är något annat.

 • Eva Viirelä

  Det konstiga är att idag är det längre ingen som ser ”Svensken” som begår ett brott. Det verkar inte existera? Finns inga svenskar som är pedofiler, misshandlar, våldtar, mördar eller begår skattebrott tex. Man är så upptagen med att peka ut invandraren/flyktingen, nästan så man skulle försvara den stackars Svenska våldtäktsmannen eller göra allt för att hitta något ”invandraraktigt” hos den. Brott har inte begåtts förr i Sverige och skulle sluta existera om alla som inte hör hit åker hem??
  Självklart ska brott straffas vart man än kommer ifrån. Det finns mycket som inte är ok. Men det är som sagt bara en ”liten” klick som stökar och som tyvär då förstör för majoriteten som sköter sig då många i detta land är så benägna att dra folk över samma kam, så länge den inte är ”svensk”
  Så tråkigt att viljan att tycka illa om andra är så stor.

  • Lars52

   Det kanske inte handlar om detta med Svensk eller inte Svensk, men när en grupp (förvisso liten) sticker ut på detta sätt som observeras öppet i våra grannländer kanske man kan förvänta sig att myndigheter har ett fokus på detta och inte bara låter det passera för att man inte hör, vill inte se, vill inte lyssna.
   Att dom som sedan tar upp frågan kallas rasister kanske är en del av blindheten också bland vanligt folk som inte vill ta fakta till sig. Sen kanske inte alla är flyktingar heller utan emigranter tex Marokanska gatubarn, som skulle ha mer hjälp av ett bistånd från väst, tyvärr tar vi pengar från biståndet för att klara problemen här med till dyra boenden för barn som kunde hjälpt 100 falt mer lokalt.
   Men man kan ju snacka skattebrott för att sova bättre på natten. Men vi får se hur attityden förändras när SKL får rätt i sin prognos på en höjning av kommunalskatten med 2 kr. Detta motsvarar halva semestern för en 2 barnsfamilj

  • sacke5

   Som Springare skrev i sit inlägg som startade det hela:

   – Detta har jag hanterat Måndag- fredag denna vecka: Våldtäkt, våldtäkt, grov våldtäkt, överfallsvåldtäkt, utpressning, utpressning, övergrepp i rättssak, olaga hot, våld mot polis, hot mot polis, narkotikabrott, grovt narkotika brott, mordförsök, våldtäkt igen, utpressning igen och misshandel.

   Misstänkta gärningsmän; Ali Mohamad, Mahmod , Mohammed, Mohammed Ali, igen , igen , igen Christoffer…va är det sant. Ja ett svenskt namn smög sig in i utkanten av ett narkotikabrott, Mohammed, Mahmod Ali, igen och igen.

 • Malin Nafstadius

  En banderoll med budskap mot rasism, uppsatt av en kommunpolitiker, hur får du det till vänsterextremism? Partisympatisörer både till höger, mitten och vänster ställer sig bakom sådana budskap. Inget extremt alls, och helt i linje med de Svenska traditioner av yttrandefrihet som lät Sverigedemokraterna hålla torgmöte.

  • Lars52

   Det är lustigt i Sverige att så fort man sakligt vill diskutera problem med invandring så blir man en brunskjorta, nazist eller främlingshatare. Allt för att detta då förknippas med SD som av vår riksdag anses som paria. SD har på nåt sätt genom våra traditionella partiers avståndstagande fått patent på frågan och alla som inser att mycket av vad som sagt var riktigt, kan inte riskera att diskutera ämnet. Man kan inte annat än lyckönska ABK som vågade ta bladet från munnen men svamlar bort det hela när PK (patentkontoret) tar över diskussionen. Men vi får se I valet, kanske det saknas en öppen diskussion för att hålla SD från ett majoritetsläge.

  • sacke5

   Som den budskapet för yttrandefrihet som vänsterfascisterna i Umeå visade när de protesterade mot SD:s möte?

 • Anders

  Suck… Det Springare försöker belysa är inte hur många Norrmän som sitter i fängelse i Danmark, eller vem som stal cyklar i Rågsved på 40-talet. Det handlar om läget nu. Vad man ska lägga resurserna på nu, i Sverige. Inte i Danmark. Inte på 40-talet. NU. Den sammanställning Springare gjort visar på vilka grupper som begår brotten i svenska förorter i dagsläget, och vilka man därav ska fokusera och lägga resurserna på. Förorterna blir inte säkrare av att man dela ut björkris åt Finnarna så dessa håller sig i sina bastus, eller Taco-kit åt Svenskarna så dessa håller sig i fredagsmys-soffan, för det är inte dessa folkgrupper som begår brotten i förorterna i Sverige i dag. Det handlar inte heller om att majoriteten av invandrarna är skötsamma och laglydiga, det handlar inte heller om att majoriteten av våldtäkterna på 1600-talet begicks av svenskar, Det handlar om vilka grupper som begår våldsbrotten i förorterna idag, och detta är unga män från mellanöstern och nordafrika. Det är så, och det har ingenting att göra med hur många promille de är av befolkningen. (Enligt vänsterns sätt att räkna begås det inga brott alls i förorterna, eftersom de kriminella invandrarna från MENA-länderna är så liten del av befolkningen så de egentligen inte kan räknas). Det är detta Springare belyser, och genast dras det upp en massa ovidkommande som att han beordrade nedrivandet av en banderoll för några år sedan, ty enligt vänsterns märkliga logik omkullkastar denna gärning givetvis all existerande statistik, och förvandlar Springare till en ultra-döds-rasist-nazist och därför är det taco-kit och björkris vi ska satsa på som brottspreventerande åtgärder i alla fall. Jag tar gärna vitlöksdressing på min.

  • oookej

   Det handlar inte om ovidkommande saker, det handlar om att nyansera debatten. Att bredda bilden. Vem tjänar på att vi målar ut en viss grupp tonårspojkar från ett visst land? Kommer dom begå färre brott av det? Och hur löser vi kriminaliteten bland dessa ungdomsgrupper i förorten?

 • Mittlandet

  Tramsigt försök att ogiltigförklara Peter Springare och hans vittnesbörd.
  Du vill bara få ett tillfälle att smutskasta Sverigedemokraterna genom att kalla dem ”fascister” och annat hemskt. Om du lever i Sverige, och inte på någon annan planet, så vet du mycket väl att vi har mötesfrihet i Sverige. Om vänsteraktivisterna vill hålla demonstrationer så är de fria att söka tillstånd för detta. Däremot har de inte rätt att störa och sabotera andras tillståndsgivna möten, och det är just detta de alltid gör när de dyker upp med sina motdemonstrationer mot SD och andra. Att försöka förhindra detta är därför helt rätt.

 • Ljungbergarn

  Mer intressant är att vända på frågan:
  ”Vems ärenden går du, Dick Sundevall?”

  Dick slår in öppna dörrar, självklart kommer inte Springare i kontakt med de skötsamma å sitt yrkes vägnar, men vad har det med den visselblåsning Springare gjort, att han lyft fram vad många ändå visste/befarade och att kod 291, ännu en bekräftelse till gagn för Springare, krackelerade.

  Som sagt..”Vems ärenden går du, Dick Sundevall?”PK-eliten, vad vill du uppnå?

 • Ljungbergarn

  är 62 år. Uppvuxen södra förorter. delar helt det du säger Leif.

 • Lash Back

  Snömos.

  Det är högst olämpligt att Springare som polis ska fronta med eventuella partipolitiska sympatier. Lika lite ska han avkrävas någon slags vitbok.

  Att de 99% skötsamma får en klapp på huvudet löser inte ett enda problem. Vi behöver prata om vilka som ställer til med vad och hur vi ska ordning på folk.

  Inte brunsmeta någon som tar bladet från munnen…

 • Torbjörn

  Jag är nyfiken på resonemanget bakom att identifikation med en politisk grupp inte omfattas av lagen om hets mot folkgrupp, känner du till hur man tänkt eller tänker där? Man skulle kunna tänka sig att en gräns dras mellan självidentifikation och någon slags mer ”objektiv” identifikation, som hudfärg och nationellt/etniskt urprung, men sexualitet och religion är ju självidentifierad, så varför inte politisk övertygelse? I en mening: varför är det lagligt att ”hetsa” mot vissa grupper och inte mot andra?

 • tommyback

  Dravel. ”Då som nu begår 80–90 procent av tonåriga grabbar kriminella handlingar”
  Lögn. Om övrigt i artikeln har samma sanningshalt som detta, då ger jag inte mycket för den…

 • Torbjörn

  Ja, det vore intressant om någon sakkunnig, som artikelförfattaren, kunde kommentera det. Rör det sig bara om skillnader mellan arbetskraftsinvandring och flyktinginvandring, där arbetskraftsinvandrare kan antas vara mer välutbildade, välbeställda, integrerade eller vad skillnaden i så fall beror på, eller finns det forskning som visar att kultur påverkar? Det går ju inte att utesluta, och vissa fenomen som hedersmord och könsstympning är uppenbarligen mer eller helt accepterade inom vissa kulturer (i vid bemärkelse), medan de anses som kriminella i Sverige.

 • Torbjörn

  Jag ser ingen motsägelse. Anledningen till att vi har haft en generösare flyktingpolitik är väl att vi traditionellt är mindre ”bruna” än andra länder och/eller har större ”smärtgräns” innan ”bruna” tendenser börjar dyka upp. Det är ganska logiskt snarare än en motsägelse.

 • slurken

  Ingen skyller på folk som sköter sig, oavsett färg eller tillhörighet. Tjuvar och banditer har alltid funnits. Frågan borde snarare vara. Har det blivit bättre i de s k utanförskapsområdena de senaste 40 åren, trotts all politisk välvilja?

 • Per Ekström

  Dessa oroligheter kommer för att det är oroliga tider vi lever i.

  73 år, då föddes du precis efter andra världskrigets slut. Världen idag är ungefär lika instabil som den var 1925 – strax innan den stora depressionen.

  I en osäker värld går det sämre för de flesta länder.

  I de flesta länder är det de fattiga som lider mest då det går dåligt.

  Vissa av dessa fattiga människor blir så desperata och/eller frustrerade att de tar till våld.

  I Sverige är det många invandrare som tillhör de fattigaste skikten.

  Du växte upp i efterkrigstidens Sverige, så du har aldrig upplevt dessa effekter personligen. Men de sker i alla länder som går bakåt. Så även för oss.

  Därför ser du bilbränder och stenkastning.

  Därför är det sämsta vi kan göra att trycka ner de under oss ännu mer. Det finns inget farligare än en hop människor som har förlorat allt.

  För de har inget mer att förlora.

  • Kolbiörn den innebrände

   Att man är fattig är vare sig skäl eller legal anledning till att bli kriminell. Man kan inte skylla på ens livsituation för att legitimera våldshandlingar. Alla har ett ansvar för sina handlingar/gärningar, det går EJ! att svära sig fri ifrån.
   Det går utmärkt att sätta gränser som talar om vad man får och inte får, bryter man mot dom så kommer vardagen att suga fett.
   Sluta upp med att gulla med dom som inte vet att föra sig i ett samhälle, är själv fattigpensionär, inte faaaan går jag och slänger sten på länsman för den sakens skull, eller misshandlar folk, eller våldtar till höger och vänster, eller säljer knark, osv,osv . Dom vet mycket väl att det dom gör är fel men skiter i heder, ärlighet, och folkvett bara för att. Och till syvende og sist så har en hel del av dom sig själva att skylla, hade dom skött sig i skolan och pluggat som många andra, så hade deras liv garanterat varit trevligare.

   • southsaamihistory

    Att försöka förstå saker är inte samma som att göra dom ”legala”.

    • Kolbiörn den innebrände

     Vadå ”förstå”? vad är det att man ska ”förstå”? Att det är okej att gulla med dom som inte kan föra sig i ett civiliserat samhälle? Att det är okej att göra vad man vill, bara för att? Att det är okej att inte vilja respektera gällande normer, lagar och seder bara för att man har kommit ifrån ett annat land? eller är fattig, eller bara har långtråkigt.
     Det finns inte mycket att ”förstå”..

  • KinaRolf

   Jo, jag håller faktiskt med dig där. Ungdomen idag har inget mer att förlora. Vi lärde oss att ta ansvar och ta hand om oss själva, och kanske nästan, Nu finns det mest kontroll, regler, övervakning, tvång, styrning, myndigheter blir hotelser, och allt fler bara undviker faran och myndigheterna. Hur skall man skaffa sig ett hem, för oss var det naturligt, spara, jobba, låna och betala av. Sedan var det frihet och framtid. Vilken framtid kan ungdomen idag se fram emot. Mer tvång, mer reglering, mer skatter, övervakning, kontroll och topp styrning. Det går inte att skaffa sig eget hem som man äger själv. Vad är lösningen, ingen, bränn en bil till. Inget att vinna, inget att förlora.

 • Abraxas V

  Vad menas med ”andra generationens invandrare”? Är de födda i Sverige, då är de inga invandrare; invandrare är man när man immigrerar.

 • Manne N

  2014 beslagtogs två plakat i samband med att Jimmie Åkesson besökte Jokkmokks marknad. Enligt polisen var orsaken att texten kunde utgöra förtal. Den notis jag läste har gnagt i mig… Är det inte fråga om olaglig censur? Kanske Springare inte är den enda som gjort ett sånt ingrepp i yttrandefriheten.

 • Abraxas V

  Jag tycker att de värsta brottslingar är de som sålde Sverige till privata företag. De och storbolagen som begår skattefusk. Det är de som bär ansvaret för bl. a. fattigdomen i förorterna.

 • Per Ekström

  Jag tycker man gör väldigt fel i att peka ut en viss invandrargrupp som kriminella också.

  ”Jamen de där araberna, de snor och våldtar..”
  ”Jamen de där zigenarjävlarna, de stjäl allt guld…”
  ”Jamen den där jävla judemaffian snor alla bra jobb alltid…”

  Och så vidare. Det är känt att vissa länder har stark organiserad brottslighet som ex. latinamerika och ryssland. Dessa länder kommer naturligtvist skicka mer brottslingar än andra länder.

  Men det betyder INTE att alla ryssar som kommer hit är kriminella. Faktum är, att det är en väldigt liten bråkdel av alla människor från dessa länder som är kriminella.

  Ska vi spärra in alla svenskar för att några få tusen begår brott? Inte?

  Varför tycker du vi ska göra samma sak med invandrarna?

  • Kolbiörn den innebrände

   Vi ska låsa in dom som begår kriminella handlingar, så enkelt är det..

  • Micke Lund

   Vilken invanrdargrupp har pekats ut menar du?

 • En mycket bra artikel!
  Jag är 65 år och känner igen det där med att vi var inte bättre förr. Kanske lite andra angreppspunkter men syfte var den samma.

 • KinaRolf

  Jag är av samma årgång dom du, men lite stygga var vi. Vi kastade smällare runt Valborg, spelad hatch fiol, plånböcker med ett snöre i, och pallade äpplen på hösten och vi ansågs ”asociala” när vi höll till ute i skogen. Det gjordes till och med en film om oss som hette ”Pojken i trädet”, men att bränna bilar och orsaka skadegörelse, det var okänt, så lågt ville ingen sjunka. Alla pojkar bar kniv, men hotelser eller knivskador var helt okända. Ingen kunde sjunka lägre socialt än att betrakta kniven som ett vapen, det var ett verktyg och unga mäns standardutrustning på fritiden. I skolan hade alla en fickkniv. Det är nog lite skillnad idag.

  • southsaamihistory

   Färe skador, färre slagsmål och färre mord idag.

   Däremot har du en miljon ord om varje incident i media och sociala media.

   • Kolbiörn den innebrände

    Skitsnack! det är avsevärt mera våld i dag du vet inte vad du yrar om. jag som en del andra här på forumet växte upp på 50/60/70 talet och var ”aktiva” i svängen, har nog en mer adekvat bild hur ”slipstenen drogs” på den tiden..

 • Oskar Granehed

  Sundevall och antifascisterna i sig som avsändare representerar en lika avskyvärd antidemokratisk ideologi som fascismen. Det gör inte automatiskt att innehållet är felaktigt, men han tar ut svängarna ordenligt i jakten på att utmåla Springare som fascist. I fråga om ideologisk huvudstupa är Sundevall inte på något sätt bättre än de han säger sig försöka förhindra.
  Tar man Sundevalls vurm för Joy Rahman så ser vi idag att denne är fortsatt misstänkt för ytterligare ett mord till och att denne frikändes från den första på en teknikalitet (slarv), men som den grymtande professorn emeritus framhåller på tisdagskvällarna så är det fortsatt så att Rahman knappast är utan skuld.

  Sundevall tillhör den ideologi som ägnar mer tid att släta över problem än att lösa dom, detta inget undantag. Sorglig läsning som inte tillför något åt sakfrågan eller lösning på det faktiska problemet.

  Bättre är att Sundevall framgent ägnar sig åt att lösa problem istället för att bevara dom och öka deras omfång, speciellt så vi slipper få fler sådana här debatter som om vad rättsapparaten ägnar sin tid till och öser våra skattemedel över.

 • Sharif Bukhari

  Svenska tonårspojkar hamnade också i gängkriminalitet och kastade sten långt innan invandringen kom igång. Spiltaligan, Hagalundsligan eller upploppen i Vasastan med stenkastande ungdomar mot polisen hade faktiskt ingen inblandning av invandrare eller främmande kulturer. Idag vet vi att gäng bildas där det finns fattigdom och arbetslöshet, det har inget med ursprunget att göra med!

  • Erik

   Sexuella övergrepp och våldtäkter bildas av arbetslöshet, fullt logiskt, om man är helt dum i huvudet, överrepresentationen här hos invandrargrupper från MENA ligger uppemot 20 ggr så börja inte relativisera bort det faktumet.

 • sacke5

  Gå in på Peter Springares FB-sida där han som aktiv deltagare ger sin syn på saken. Det skiljer sig en hel del mot vad OP skriver.

 • sacke5

  Vad pratar du för goja? Först och främst så var banderollen uppsatt utan tillstånd. För det andra så uppfattades budskapet på banderollen som hets mot folkgrupp. Denna misstanke är fullt tillräckligt för ett ingripande, men när omständigheterna blev klara så återlämnades banderollen tillbaka till ägaren, dock så låg det kvar omständigheten att den var olovligen uppsatt.

  Och varifrån har du fått det att Springare försökte stoppa demonstrationen?

 • sacke5

  Inte konstigt att journalister anses ha frångått sitt kall och numera kämpar för att rättfärdiga vänsterns idéer om antifascism.

  Så mycket svammel är det länge sedan jag läst, och en så krystad försök till att rättfärdiga antirasisternas hetsjakt på någon som vågar ta skeden ur munnen är det länge sedan jag stött på.

  Men fortsätt ni på denna inslagna väg av mörkning och hyllning av etablissemanget, strunta i ert kall att opartiskt skildra sanningen, och jag kommer att dansa på den svenska journalistens grav. Er trovärdighet har fått sig en rejäl törn, som kommer att vara mycket svår att reparera.

 • Fredrik Olsson

  Springares version av banderoll-händelsen:

  ”Sanningen om detta ärende är att banderollen monterades på en husvägg utan tillstånd och skulle under alla omständigheter plockas ner efter beslut av ansvarigt befäl på platsen. Jag kontaktades per telefon om att man misstänkte ev hets mot folkgrupp eftersom en polis på platsen hade iakttagit en regnbågsflagga ritad på banderollen tillsammans med någon fascistsymbol. Då kanske det inte var ett ordningsärende längre. Befälet ute ville ha bort banderollen från väggen. Eftersom det fanns demonstranter från båda sidor på platsen kunde man misstänka hets mot folkgrupp gentemot homosexuella. Ordet ”Inga fascister på våra gator” nämndes över huvud taget inte. Jag beslutade då att ta banderollen i beslag för att närmare säkerställa budskapet och om det fanns stöd för hets mot homosexuella. Den skulle dessutom plockas ner i alla fall.
  Jag hade sedan ingen kontakt med poliserna ute förrän de kom in med banderollen. Jag konstaterade omedelbart att ingen grund för hets mot folkgrupp förelåg eftersom det var en paroll ”Inga fascister på våra gator”. Därför hävde jag själv och ingen annan, beslaget i den delen. För i Örebro, Dick, skall alla kunna få manifestera mot fascism och för demokrati. Det står jag upp för och har alltid gjort.
  Under tiden hade en polispatrull träffat på någon som gjorde anspråk på banderollen. De grep på eget bevåg personen för att denne vägrade visa legitimation. När jag fick höra om detta hade jag telefonkontakt med den patrullen, vilket renderade i att personen omedelbart frigavs eftersom det inte fanns någon grund för misstanke om hets mot folkgrupp. ”

  Har någon möjlighet att få tag på polisens rapport om det inträffade?

 • Erik

  Det räcker att du jobbar en vecka som ordningsvakt i tunnelbanan för att du ska förvandlas till en i dina ögon fullblodsrasist, överrepresentationen när det gäller sexuella övergrepp/våldtäkter är uppemot 20 ggr för män från MENA, försök förklara bort det med ”förutsättningar” om du kan, du är verkligen inte här, du är i ett annat universum.