Om polisen grep fler invandrare som begår brott…

Av Dick Sundevall 2017-03-21

Varje gång jag skriver en artikel där jag med konkreta fakta påvisar att grov brottslighet definitivt inte var något som uppstod i Sverige i och med ”massinvandringen”, får jag upprörda kommentarer och mejl från den mörkblåbruna röran. Dock utan att de lyckas motbevisa mina konkreta fakta. En av dessa som uppenbarligen blir väldigt frustrerade är polisen Peter Springare.

   Peter Springare har några gånger bemött mig på sin Facebook-sida. Senast skrev han bland annat:

”Jag kan inte låta bli att skratta åt Dicks barnsliga förtjusning och stolthet över att han lyckats räkna ut att 99,9% av landets första och andra generationens invandrare inte sitter i fängelse. Underlaget för denna uträkning har han aldrig redovisat. Denna uträkning rabblar Dick som en grammofonskiva i varje krönika eller artikel.”

   Som så ofta har Springare fel i sak. Dels har jag möjligen använt denna uträkning i en promille av alla artiklar och krönikor jag skrivit genom åren. Så du får ursäkta mig Peter Springare om jag åter använder en siffra som gör dig upprörd – eftersom det innebär att jag inte gjort det i 99,9 procent av mina artiklar.

   Och dels har jag redogjort för ”underlaget för denna uträkning”. Att jag inte gör det varje gång beror på att jag tycker att det känns lite beskäftigt att varje gång redovisa vad varje normalbegåvad tioåring kan räkna ut.

   Men ok, på begäran drar jag det en gång till: Sverige har tio miljoner invånare. Av dessa är cirka 25 procent invandrare, beroende på hur många generationer bakåt man räknar. Alltså i runda slängar 2,5 miljoner invandrare.

   Det sitter 4 000 fångar i landets fängelser. Om hälften av dessa, eller till och med drygt hälften, är invandrare så blir det en promille. Även om samtliga 4 000 vore invandrare så skulle det inte nå upp till 2 promille.

   Mot det här har Springare och en del andra invänt att det här beror på att polisen griper så få brottslingar och utreder så få brott som därmed kan gå vidare till åklagare. Om han bara utgår från sitt eget arbete eller även har koll på resten av poliskåren, ska vara osagt. Men det är onekligen en invändning som det ligger en hel del i. Att svensk polis blir alltmer ineffektiv har vi ofta kritiserat här på Para§raf.

   Men låt oss göra ett antagande avseende hur det skulle kunna se ut om polisen fick möjlighet att arbeta mer effektivt. Alltså med en kompetent ledning. Låt oss anta att det skulle resultera i att det blev fler inlåsta i svenska fängelser än det någonsin har varit tidigare. Till och med dubbelt så många som idag, och därmed alltså 8 000.

   Låt oss anta att av dessa 8 000 så hade 5 000 invandrarbakgrund och 3 000 var infödda svenskar sedan många generationer bakåt (även den mest hårdföra mörkblåbruna agitatorn måste förhoppningsvis inse att även infödda svenskar begår grova brott.)

   Då skulle det innebära att 2 promille av landets invandrare var inlåsta i landets fängelser. Och att alltså 99,8 procent av invandrarna inte var det.

   Det är därför jag så ofta har skrivit att en överväldigande majoritet av landets invandrare är hederliga skötsamma människor.

   I en tidigare krönika har jag redogjort för vad ”vänster” och ”vänsterextremism” står för när orden används av personer som hör hemma i den mörkblåbruna röran. I krönikan, Rasistiska troll gick igång, klargör jag att de med ”vänster” avser allt från Moderaterna och vänsterut. Medan ett exempel på en ”vänsterextremist” är en person som framför parollen Inga fascister på våra gator. Alltså en medborgare som tar ställning för demokrati och mot fascism.

   I det perspektivet är det återigen intressant att titta närmare på vad polisen Peter Springare för fram i sitt agiterande. Han skriver:

”Vissa ”debattörer” kräver att jag ska ta ställning till och förklara/kommentera det faktum att extrema högerkrafter drar fördel av det jag senaste veckorna torgfört i sociala medier. Vänsterextrema journalister och vänsterextrema aktivister på nätet har tagit sig rätten, att i någon slags ”folkets domstol” anklaga och döma mig som skyldig och ansvarig för hataktiviteter och uttalanden av stark rasistisk, nazistisk och fascistisk prägel, utförda av högerextremistiska aktivister. Till alla er säger jag att det kommer aldrig att ske. Att jag på era uppmaningar skulle be om ursäkt eller ”ta avstånd” från sådana yttringar på nätet. Varför skulle jag göra det? Varför skulle jag låta mig styras och förhålla mig till extrema högerkrafters agenda. Om dessa element sympatiserar med vad jag säger och gör så kan inte jag påverka detta.”

   Vad är det egentligen Peter Springare för fram i ovanstående drapa? Han hävdar att de som ifrågasatt hans agerande, är ”vänsterextrema journalister och vänsterextrema aktivister på nätet”. Saken är den att hans agerande har ifrågasatts av personer som hör hemma inom alla delar av den demokratiska politiska sfären, allt från vänsterpartister till moderater. Kort sagt, personer från olika demokratiska partier som tar avstånd från såväl öppen rasism som smygrasim.

   Peter Springare avslutar med orden ”Om dessa element sympatiserar med vad jag säger och gör så kan inte jag påverka detta.” Med ”dessa element” avser han vad han beskriver i sin text som personer med, ”stark rasistisk, nazistisk och fascistisk prägel”.

   Men snälla Peter Springare, du är en vuxen person och därtill en polis i befälsställning. Du måste naturligtvis ta ansvar för vad du för fram. Inte minst när du gör det skriftligt.

   Själv har jag hundratals gånger skrivit om att invandrare är överrepresenterade vad gäller brottslighet. Jag har ofta avslutat krönikor som handlat om de här frågorna med att ”inget jag skrivit ovan försvarar minsta lilla brott som utförts av invandrare”. Jag har skrivit att Sverige inte ska vara någon fristad för några som kommer hit och begår grova brott. Och jag har upprepade gånger skrivit om att polisen måste sätta in större resurser i de så kallade ”utsatta områden” där en minoritet av invånarna är kriminella invandrare som får styra och ställa allt för mycket.

   Men inte en enda gång har det resulterat i att jag hyllats på olika rasistiska sajter på det sätt som du har hyllats Peter Springare. Det har inte ens hänt en enda gång att man på dessa sajter framfört att jag möjligen kan ha rätt i något av vad jag skriver. Istället har jag framställts som en ”vänsterextremist” som ljuger och döljer.

   Hur kan det komma sig? Förklaringen är att jag tar avstånd från den mörkblåbruna rörans rasism och smygrasism och skriver att den överväldigande majoriteten av landets invandrare är hederliga skötsamma människor. Därmed Peter Springare blir det inte så att nazister, fascister och rasister i största allmänhet ”sympatiserar med vad jag säger och gör”.

   I ett annat inlägg på sin Fb-sida skriver Peter Springare för några veckor sedan om att ”förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten”.

   I de mejl jag fått från olika delar av den mörkblåbruna röran, har jag kallats för mycket och fått motta diverse underförstådda hot. Vilket har triggat mig att fortsätta att skriva om de här frågorna. Men inte i något av dessa mejl har någon skrivit om att ”förinta” journalister.

   Tydligen finns det gränser även för de nazistsympatisörer som mejlar mig och är hatiska mot judar. Gränser som innebär att de noga aktar sig för att använda ett ord som för tankarna till Förintelsen. Men när Peter Springare öser på med sina bittra betraktelser över hur uselt vårt land är – då tycks det inte finnas några gränser. Då ska de journalister ”förintas” som tar klar och tydlig ställning mot rasism och smygrasism, och som därmed enligt Peter Springare är ”vänsterextrema journalister”.

   En del som mejlat mig har ställt frågor som: Var stå du själv för? Var hör du hemma politiskt? Så låt mig svara på det. Jag står för FN:s deklaration om de mänskliga rättigheter. Står för rättigheter som slår fast att alla människor är födda fria, är lika i värdighet och har samma rättigheter. Står för att de gäller för var och en, oavsett etnisk tillhörighet, hudfärg, kön, språk, religion, sexuell läggning, politisk uppfattning eller social ställning. Alltså de rättigheter som omfattas av de sju svenska demokratiska riksdagspartierna, från Vänsterpartiet till Moderata samlingspartiet.

   Slutligen, med risk för att bli tjatig: Ingenting jag skrivit ovan innebär minsta lilla ursäkt för något brott som begås av invandrare – eller infödda svenskar. Och jag anser att det måste bli betydligt fler poliser, natt som dag, i de så kallade ”utsatta områdena”. Oavsett om det är invandrare eller infödda svenskar som begår brotten och oavsett om det är invandrare eller infödda svenskar som blir brottsoffer – så kan vi inte låta kriminella gäng ta över dessa områden.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.