Vad ska hända när man har tagit tillbaka områden från kriminella?

Av Andreas Magnusson 2017-03-23

Stefan Löfvén och Anders Ygeman på gemensam presskonferens. Svenska flaggor i bakgrunden. Allvarligt tonläge. De talar om satsningen mot de kriminella gängen i tretton utvalda områden. Jag tänker att det låter bra på många sätt men när Ygeman säger "det ska helt enkelt vara jobbigt att vara kriminell i dessa områden" så undrar jag i vilka områden det inte ska vara jobbigt att vara kriminell i?

   Handlar det om områden där kriminella inte i första hand skjuter ihjäl varandra utan sådana där skattefifflare och andra ekonomiska skojare snor våra gemensamma pengar? Är det där det ska vara lite lättare att vara kriminell?

   Själv tycker jag att det ska vara jobbigt att vara kriminell i Sverige. Punkt. Då krävs det ordentliga polisresurser i hela Sverige och en massa annat.

   Om man inte bekämpar roten till ett problem så kommer problemet bara att flytta till en annan plats. Jag minns det där redan från min uppväxt i Hammarkullen som ligger i den välkända Göteborgsförorten Angered.

   När jag var liten i mitten av 80-talet så var Eriksbo den farliga platsen. Sen fixade man till Eriksbo och då var det istället Hjällbo man skulle akta sig för. Gårdsten hade dåligt rykte men med intensiv satsning på nybyggnad och annat blev det istället Lövgärdet som blev den dåliga platsen. Hammarkullen föll någon gång i samma veva också. Kanske är det lite bättre där nu igen. Man har ändå gjort vissa satsningar med byggnation och fritidsverksamhet.

   Det finns de som menar att roten till det onda är invandringen. Det är okvalificerat skitsnack. Det har alltid bott mycket invandrare i förortsområden till de stora städerna i Sverige men det har inte alltid inneburit att man har haft problem med vandalism och annan brottslighet. När jag växte upp i Hammarkullen så var det till exempel en väldigt bra plats att leva på trots att många klasskamrater hade namn som aldrig uppmärksammades på en särskild dag i almanackan.

   Brottsligheten uppstår och blir stor när alla andra möjligheter att leva ett bra liv försvinner. Socialbidragstagare är sex gånger mer benägna att begå brott än andra, människor som saknar ordentlig gymnasieutbildning är sex gånger mer benägna att begår brott än andra, människor med extremt låg inkomst är ungefär fem gånger mer benägna att begå brott än andra. Statistiken och kunskapen om detta har funnits länge.

   Trots det har förortsområdena till våra storstäder kommit att präglas av just det här. Om jag söker på mitt gamla bostadsområde i Hammarkullen på Hitta.se så finner jag att medelinkomsten där är 14121 kronor i månaden, vilket är 48% lägre än genomsnittet i Sverige. Jag finner också att lärartätheten är förvånansvärt låg och inser att pratet om att man satsar extra mycket resurser på skolor i förortsområden framförallt är just prat.

   I vissa av förortsområdena går ungefär hälften av eleverna ut ur grundskolan utan behörighet för att få läsa på gymnasiet. Det här är områden där det bor en stor andel invandrare men framförallt områden där arbetslösheten är hög och inkomsterna är låga. Det är precis dessa områden Anders Ygeman nu vill ta tillbaks från de kriminella.

   Jag gillar ambitionen om att ta tillbaks områden, men vad ska hända där efter att man tagit tillbaka dem?

   Forskningen säger att kriminaliteten bäst botas med hjälp av jobb, ordentliga löner och bra utbildning. Är det jobben, lönerna och utbildningen som får en storsatsning sen när den särskilda polisinsatsen är över? Jag ser fram emot den presskonferensen. Eller blir det tretton nya områden som det storsatsas på med polisinsatser när brottsligheten flyttat dit istället? Något säger mig att det tyvärr är precis vad som kommer att hända.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Nu är Andreas även en av Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.