Rimligen finns det poliser som vågar bekämpa omfattande brottslighet

Av Dick Sundevall 2017-04-04

Från flera håll får jag höra att problemet med så kallade ”utsatta områden” är att poliser inte vågar arbeta där nattetid. Och därmed får kriminella gäng styra och ställa som de vill. Mig veterligen finns det ingen blankett för sökande till polisutbildningen där man kan pricka för att man inte vill arbeta i områden med stor brottslighet. Och rimligen finns det poliser som är beredda att arbeta där, om de är tillräckligt många och bra utrustade.

   Leif GW Persson har föreslagit att de poliser som ska arbeta i dessa områden ska få extra betalt. Jag tycker att alla poliser, med undantag av polischeferna, ska få betydligt bättre betalt. Men att ha högre lön för att man arbetar där poliser behövs mest, blir en konstig ordning.

   Har svårt att tänka mig att polisfacket eller enskilda skyddsombud inom polisen skulle försöka stoppa poliser från att arbeta i brottsutsatta områden. Men jag kan tänka mig att de skulle kräva att de skulle vara många poliser på plats när det handlar om områden där blåljuspersonal attackeras. Och att de skulle ha den utrustning som behövs för arbetet.

   Jag påstår inte att det skulle vara enkelt eller ofarligt att arbeta i dessa områden. Det är inte heller ofarligt att arbeta nattetid som sjuksyrra eller undersyrra på en akutmottagning. Men i huvudsak skulle arbetet bestå i vanligt vänligt förebyggande polisarbete. Ett lokalt arbete som bygger förtroende och som därmed i längden resulterar i att hederligt människor törs vittna och brott blir lösta.

   Vi kan inte ha den ordningen att företagare och enskilda ska vara tvungna att betala skyhöga försäkringar för att de bor och arbetar i områden där kriminella gäng har fått ta över. Har tagit över för att staten i form av polisväsendet inte har satt stopp för deras framfart. Grunden för Sverige som stat, och därmed grundläggande för att vi betalar skatt, är att vi medborgare får beskydd. Militärt beskydd och polisiärt beskydd. Om inte det fungerar är det en tidsfråga innan andra krafter tar över.

   Inledningsvis behövs det sannolikt väldigt många poliser i dessa ”utsatta områden”. Poliser som finns där dygnet runt. Men då får det väl bli så då. Om det innebär att färre snattare, småtjuvar och stökiga tonårsgrabbar åker dit under en period, så får vi ta det.

   Jag har skrivit det tidigare men det är värt att upprepas: Hur skrämmande hänsynslösa och välbeväpnade vissa kriminella gäng än kan vara så finns det ett gäng som är större, bättre beväpnat, bättre utbildat och tränat – det gäng som består av den svenska poliskåren. Det är dags att visa det nu.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.