Den som är trött borde kanske gå och lägga sig.

Av Andreas Magnusson 2017-04-14

Sitt ner – ni skymmer sikten! Skrev jag här på Paragraf med hänvisning till Facebookgruppen "Stå upp för Peter Springare" som ursprungligen bildats för att stötta en polisman med tveksamma politiska åsikter. De har nu äntligen hörsammat uppmaningen och satt sig ner.

   Det tog lite tid men under självaste dymmelonsdagen, dagen då påskfriden inleds, bestämde de sig för att först ställa sig upp för en massa andra saker innan de slutligen inte orkade stå längre och därför bytte namn till jagärsåjävlatrött.

   Vi tar det från början. Peter Springare skrev ett Facebookinlägg som älskades av rasister och helt vanligt folk som tyckte att det hade gått för långt med invandringen i Sverige. Gruppen växte snabbt och hade under en period över 200 000 medlemmar. Till en början postades det mest om polismannen som var deras hjälte men gradvis letade det sig in grövre och grövre rasistiska inlägg.

   Peter Springare konfronterades med den våldsamma rasismen som spreds i hans namn men han vägrade att ta avstånd. Däremot var han tydlig med att han själv inte ville betraktas som rasist.

   I Stå upp för Peter Springare-gruppen har man kunnat se bilder på den mosade 11-åriga flickan, falska bilder på gripna terrorister, hatbilder mot muslimer varvat med inlägg om att man borde avrätta alla islamister och att nästan all ondska i världen är Anders Ygemans fel.

   Till slut blev det för mycket till och med för Peter Springare som på ett förtjänstfullt sätt tog avstånd från sin egen fanclub i ett Facebookinlägg i onsdags där han kallade gruppen rasistisk.

   Nu började det roliga. Stå upp för Peter Springare blev plötsligt en stå upp-grupp i en helt ny bemärkelse. Gruppens grundare kallade sin forna profet för ”en bedrövlig människa” och snabbt bytte gruppen namn till Vi som står upp för sanningen och det var oklart om det innebar att Springare var synonym med sanningen eller om han inte längre var den messias de väntat på, han som är vägen, sanningen och livet.

   Arga diskussioner följde på detta varpå någon påpekade att man inte kan stå upp för sanningen eftersom den är relativ och inom några minuter hade gruppen bytt namn till Vi som står upp för sanningen som är relativ.

   ”Vad är det för ett jävla namn!” skrek medlemmarna. Deras sanning var minsann inte relativ. ”Det här är inte i Peters anda”, sa någon. Nya namnförslag levererades. Vi som står upp för visselblåsare, föreslog någon. Någon kommenterade att de väl inte alls kunde stå upp för alla visselblåsare och en del av de mindre begåvade medlemmarna trodde nog att det handlade om flöjtspelare.

   Så knäckte någon idén om att gruppen borde heta Vi som står upp för Peter Springare som han var innan. Hjälten hade nämligen i mångas ögon nu blivit en svikare. Det spekulerades vilt kring om han hade hotats med uppsägning och fegat ur eller om det fanns en hotbild mot honom som gjorde att han var tvungen att ge upp sitt sanningssökande. De flesta tyckte ändå att han var en feg svikare. Någon modig person föreslog att det kanske var så enkelt som att Peter inte gillade det som skrevs i gruppen eftersom han kanske inte sympatiserar med åsikterna.

   Den tanken kunde väldigt få acceptera. I stället bytte gruppen namn till Vi som står upp för vad vi tycker och här någonstans började man väl känna att det kanske var just det som var lite oklart. Vad tycker ni egentligen?

   Så fann man den slutgiltiga lösningen (för att använda en formulering som många av gruppmedlemmarna säkert känner sig bekväma med): Gruppen bytte namn till jagärsåjävlatrött.

   Så jävla trötta uppenbarligen att de inte ens orkar sätta mellanslag mellan orden. Men vem kan klandra dem? Trots flera namnbyten i timmen där de ställde sig upp för än det ena och än det andra fortsatte medlemstappet med ungefär en medlem i sekunden.

   Och egentligen hade inget annat ändrats än att Peter Springare hade tagit avstånd från gruppen, vilket visar hur auktoritetstroende människor är. Samma gamla rasism som dagen innan hade känts okej var nu inget man längre ville förknippas med.

   Peter Springare har det gemensamt med Frankenstein att han också skapade ett monster. Missnöjd med världen vandrar gruppen vidare förskjuten av sin skapare.

   Men om ni är så jävla trötta borde ni kanske gå och lägga er istället? Om ni gör det så lovar jag dyrt och heligt att, till skillnad från vad ni gjorde i era gruppinlägg, aldrig sparka på den som ligger ner.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Nu är Andreas även en av Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje tisdag och fredag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.