Vi har blivit blåsta

Av Dick Sundevall 2017-04-28

De flesta av oss har en hel hög försäkringar. Hemförsäkring, försäkring av fordon och extra försäkringar för barnen och så vidare. Vår absolut dyraste försäkringspremie är den vi betalar in till Försäkringskassan. Månad efter månad, år efter år, går en del av lönen till den försäkringen, antingen vi vill eller inte. Men gång på gång visar det sig att försäkringen inte alls gäller när vi blir sjuka. Det visar sig att vi blivit blåsta.

   Det här handlar inte om att jag gnäller för egen del. Jag har haft tur i det genetiska lotteriet och bara varit sjukskriven 5 dagar under närmare 40 års arbetsliv.

   Men jag har haft vänner, arbetskamrater och grannar som varit utslagna från arbetsmarknaden i perioder på grund av olika sjukdomar och åkommor, vilket resulterat i sjukintyg från läkare. Inte sällan från flera olika läkare. Men – där Försäkringskassans tjänstemän som aldrig träffat personerna i fråga och inte har någon medicinsk kompetens värd namnet, har kommit fram till att de är helt arbetsföra.

   Nu har det gått så långt att en person som nyligen avled av sin sjukdom, har förklarats helt arbetsför – efter sin död!

   Det handlar om undersköterskan Catrine Lundgren som var 51 år när hon dog. Hon hade sedan barndomen haft epilepsi. Hon hittades död i sitt hem den 29 december 2016, efter att hon under natten fått ett epileptiskt anfall, fallit och fått syrebrist.

   Catrine hade fram till 2011 kunnat arbeta heltid eftersom de epileptiska anfallen hade kunnat hanteras. Men sedan blev det värre, och hon var tvungen att gå ner på halvtid. Så 2015 ansökte hon om sjukersättning för den halva tid hon inte kunde arbeta. En läkare hade bedömt att det var helt orealistiskt att hon skulle kunna arbeta mer än 50 procent.

   Men Catrine fick avslag – efter elva månader. Försäkringskassan hade gjort en annan bedömning. Det resulterade i stresspåslag för Catrine som fick fler och värre epilepsianfall. Men med hjälp av en advokat överklagade hon och skickade in läkarintyg från tre olika läkare.

   Två månader efter hennes död, som alltså helt berodde på hennes sjukdom som hade förvärrats av avslaget, kom Försäkringskassan med sitt nya beslut. Man avslog återigen och hävdade – återigen – att hennes arbetsförmåga inte var nedsatt!

   När Aftonbladet konfronterar en högre chef på Försäkringskassan om fallet, så kommer hon inte med den vanliga ursäkten om att ”vi ska se över våra rutiner”. (Rutiner har ju inget personligt ansvar.) Utan hon vidhåller att Försäkringskassans bedömning var rätt och riktig! Och hänvisar till det regelverk de har att följa.

   Lagar och regler är inte formulerade för ett enskilt fall. Utan handläggare och beslutande organ har att utgå från lagar och regler och bedöma det enskilda fallet. Det finns en tanke i att människor ska göra den bedömningen – och inte datorer. Nämligen att människor kan göra mänskliga bedömningar i motsats till datorers iskalla ettor och nollor.

   Men, invänder kanske någon, då och då avslöjas ju personer med att ha lyckats bluffa och fuska sig till sjukskrivningar. Ja, och sånt måste naturligtvis avslöjas och åtgärdas. Men det innebär inte att personer som verkligen blivit så sjuka att de inte kan arbeta alls eller i varje fall på heltid, inte ska bli sjukskrivna.

   Catrines fall kan tyckas vara extremt. Men om så vore, skulle väl chefer på Försäkringskassan tillstå att det blev väldigt fel i det här fallet. Men det gör man alltså inte. Följaktligen är det inte ett extremt fall – utan något som man på Försäkringskassan ser som helt normalt och i sin ordning.

   Kan det kanske till och med vara så att man tycker att Catrines död i förtid blev en utmärkt lösning på det hela? För nu slipper man ju få fler överklaganden och ännu fler sjukintyg från olika läkare vad gäller henne. Framförallt har man ju fått ner sjuktalen för gott vad gäller Catrine genom att hon nu avlidit. Och därmed bidragit till att tillfredsställa direktiven uppifrån om att sjuktalen måste ner.

   När man pratar med läkare och advokater som arbetar med de här frågorna, möts man ofta av ilska och förtvivlan. En återkommande kommentar är:

– Det gäller att ha tur med vilken handläggare det blir på Försäkringskassan, för det är helt avgörande.

   Med andra ord, bedömningarna är helt godtyckliga och det handlar inte alls om något regelverk som är avgörande för vad Försäkringskassan kommer fram till.

   I Sverige ser vi staten som god. Som något som står på medborgarnas sida. Det är vi ganska ensamma om. Vi behöver bara ta oss en bit ner i Europa för att möta något helt annat. Möta ett synsätt som utgår ifrån att staten är en fiende. För så ser man på staten i de flesta länder.

   Kan det möjligen vara så att vi har fel och andra har rätt? Kan det möjligen vara så att vi borde se staten som en fiende, som vi måste kämpa mot för att kunna erhålla våra rättigheter? Om inte annat skulle det innebära att vi inte behövde bli förvånade den dag vi blev sjuka och fick reda på att alla dessa försäkringspremier vi betalat in till Försäkringskassan inte var värda någonting. Alltså den dag vi fick reda på att vi hade blivit blåsta.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.