Är det här moderaternas nästa partiledare?

Av Andreas Magnusson 2017-06-05

Vi lever i en tid då politik har reducerats till en popularitetstävling. Den vinner som fångar upp den folkliga opinionen bäst och levererar snyggast oneliners. Hanif Bali är extremt skicklig på det här och skulle mycket väl kunna bli Moderaternas näste partiledare.

   Anna Kinberg Batra är som bekant rejält ifrågasatt i de egna leden – inte så mycket för den politik hon bedriver som den politik hon inte bedriver. Dessutom upplevs hon som tråkig och okarismatisk. Detta sammantaget banar väg för en kommande kronprins.

   Hanif Bali föddes 1987 i Iran och har suttit i Riksdagen för Moderaterna sedan 2010. Både med sin bakgrund och rent ideologiskt har han stora likheter med nationalekonomen Tino Sanandaji. Liksom denne är Hanif Bali omåttligt populär bland invandringskritiska svenskar. Med snabba oneliners och med slagkraftig argumentation bedriver han precis den typ av politik som gör sig väldigt bra på max 140 tecken.

   Bali satt tidigare i Moderaternas partistyrelse men 2016 petades han ur denna efter att ha röstat emot partilinjen i en omröstning om folkmordet på minoriteter i mellanöstern. Om man vill ha nya krafter i partitoppen behöver inte petningen vara ett hinder, utan kan snarast ses som en tillgång. Hanif Bali är inte förknippad med Batras misslyckande på något sätt.

   Den röda linjen i Balis politiska utspel (om man nu kan kalla linjen röd) är ständiga utspel mot nuvarande flyktingpolitik. Han är därför på många sätt den moderata politiker som mer än någon annan kan fungera som brygga mellan SD-väljare och Moderaterna.

   Anna Kinberg Batra tog ett första steg mot ett närmande partierna emellan när hon i början av året menade att partiet måste kunna samarbeta med Sverigedemokraterna i vissa frågor. Utspelet hade inte alls avsedd effekt utan ledde till väljarflykt mot mer flyktingvänliga Centern och flyktingkritiska Sverigedemokraterna. Steget för en moderatväljare att gå över till SD blev för många lätt att ta när Moderaterna själva gett SD grön flagg.

   Med Hanif Bali vid rodret skulle Moderaterna få en partiledare som skulle kunna ta det här samarbetet ett steg till och inte bara göra det till ett utspel som gynnar Centern och Sverigedemokraterna. Hanif Bali skulle också på allvar kunna locka SD-väljare tillbaka till Moderaterna och samtidigt se till att deras politik genomförs fast under annan partibeteckning.

   Moderaterna är ett splittrat parti i flyktingfrågan. Om vi har anti-rasisten Reinfeldt på ena sidan med sitt kontroversiella ”öppna era hjärtan”, så har vi Hanif Bali på den andra sidan med sina ”stäng våra gränser”-utspel. Någonstans i mitten står en förvirrat osäker Batra. Ingen gillar förvirrat osäkra ledare. Torbjörn Fälldin var undantaget som bekräftade regeln.

   När ett antal ensamkommande flyktingbarn fick sin ålder uppskriven nyligen så raljerade Bali om kostnaden för detta och kallade dem ”barnlajvare”, uppenbart syftande på att det de höll på med bara var något slags spel och inte på riktigt handlade om liv och död. Han twittrade ut följande: ”Varje år kommer tusentals asylsökande hit från rena skitländer o hjärtskärande öden och talar sanning. Och vid ev avslag återvänder de.”

   Den där typen av empatibefriad ironi är ganska typisk för Balis slagkraftiga retorik. För den som aldrig har träffat dessa unga pojkar och sett hur de kämpar för att lära sig det svenska språket och för att bli en del av vårt samhälle (och förstått vilken enorm tillgång de skulle kunna vara för oss) är det så klart mycket effektiva utspel. Unga killar som flyr hit från krig stämplas kollektivt som lögnare och den bilden sätter sig.

   I slutet av förra året kallade Bali muslimer för Mohammedaner – ett begrepp som de allra flesta slutade använda redan på 1950-talet eftersom det länge ansetts som kränkande, då det bygger på ett missförstånd om Profeten Mohammeds funktion inom religionen. Givetvis är Bali mycket väl medveten om detta.

   I en annat tweet menade han att muslimer i allmänhet ansåg att en ”analfabetisk pedofil ökenkrigsherre” var en ofelbar förebild. Den här typen av tweets gör man bara om man antingen är djupt okunnig om det mesta, eller medvetet vill förolämpa och håna människor för deras tro.

Balis krig mot Islam bär stora likheter med det projekt som Jimmie Åkesson påbörjade med sin debattartikel i Aftonbladet år 2009 då partiet tydligt slog om från att ha varit ett invandrarkritiskt parti till att allt mer bli ett Islam-kritiskt parti. Åkesson själv menar i sin biografi att den där artikeln blev startskottet för Sverigedemokraternas framgångsvåg.

   För att uttrycka det enkelt och generaliserande: Svenskar i allmänhet gillar invandrare eftersom de har kommit på att de är som folk är mest, men de hatar muslimer eftersom de har läst i tidningen att de är självmordsbombare och att de förtrycker kvinnor.

   Sverigedemokraternas strategi är, liksom Hanif Balis, att ge sig på Islam och invandringspolitiken – inte invandrarna som sådana. Att det i praktiken handlar om samma sak spelar ingen roll.

   Sverigedemokraterna och Hanif Bali vill inte bekämpa muslimer. De vill bekämpa Islam. Sverigedemokraterna och Hanif Bali vill inte bekämpa invandrare. De vill bekämpa invandringen. Men när man bekämpar Islam så ger man sig på muslimers rätt att få utöva sin religion och om man bekämpar invandringen tillräckligt mycket finns det snart inga invandrare kvar.

   Att det moderata partiet är moget för en sådan som Hanif Bali är tydligt genom att han inte utesluts ur några partisammanhang för sina kränkande tweets. Det enda som hittills har inneburit att han har tagits i örat av ledningen var den tidigare omnämnda folkmordsomröstningen. Och till skillnad från Batra är han en mycket populär politiker.

   Jag tror att Anna Kinberg Batras dagar vid rodret är räknade och jag vågar sticka ut hakan och säga att när nästa partiledarstrid är över så står stjärnskottet Hanif Bali där med sina drygt 40 000 följare på Twitter som en tydlig första väljarbas. Närmare en svensk Donald Trump än så kan vi nog inte komma.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Nu är Andreas även en av Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.