Sverigedemokraterna försökte köpa reklamplats – fick den istället gratis

Av Andreas Magnusson 2017-06-09

Sverigedemokraterna har en smart marknadsföringsstrategi. Nyligen försökte de köpa reklamplats från Stadsmissionen i Stockholm. Det slutade med att de istället fick den gratis. Har du någonsin köpt en present till en person som du inte tycker om och som inte heller tycker om dig och lämnat kvar prislappen för att alla ska se hur generös du är?

   Om du har gjort det, så har du något gemensamt med Sverigedemokraterna. Om personen dessutom har vägrat att ta emot gåvan och du därefter väljer att gråta ut i pressen om hur synd det är om dig – ja då är likheten slående.

   Så här gick det till: Partiet auktionerade ut en helkväll som skulle bestå av en matlagande partiledare: ”Han tillagar allt från traditionell svensk husmanskost till rätter med mer exotiska inslag, såsom tacos”, stod det i annonsen.

   171 800 kronor var tydligen en tacoskväll med Jimmie Åkesson värd och drygt hälften av pengarna gick till en SD-stiftelse som vill hjälpa flyktingar på behörigt avstånd. Resterande 85 000 kronor försökte man skänka till Stadsmissionen i Stockholm. De tackade nej till med motiveringen att man inte vill sponsras eller ta emot gåvor från företag eller organisationer vars verksamhet eller mål strider mot deras värdegrund.

   Sverigedemokraterna spelade i vanlig ordning ut martyr-kortet och stora delar av pressen synade inte bluffen.

– Våra pengar kunde räckt till 3500 måltider för behövande, sa man.

   Bra. Det är nämligen fritt fram för Sverigedemokraterna att göra precis det som helt vanliga svenskar gör dagligen. Den som verkligen vill ge en gåva till välgörande ändamål gör nämligen detta anonymt.

   Men Sverigedemokraternas gåva var inte anonym eftersom den aldrig någonsin var tänkt som en gåva. Den var ett försök att köpa reklamplats som man nu istället, genom medias försorg, har fått gratis.

   SD utmålar sig själva som generösa givare men det man har gjort är egentligen följande:

  1. Man sålde en tacomiddag för hutlösa 171 800 kronor.
  2. Man använde huvuddelen av pengarna till sin egen stiftelse.
  3. Man försökte köpa reklam för resten av pengarna.

   Sverigedemokraternas agerande i den här frågan är alldeles uppenbart smaklöst och den är en del av en marknadsföringsstrategi där man till lägsta möjliga kostnad vill sätta fokus på målgruppen fattigpensionärer och sin egen präktighet.

   Deras pensionärsvänliga politik är liksom välgörenhetsarbetet en kuliss bakom vilken samma gamla vanliga främlingsfientlighet döljer sig. De 85 000 man försökte ”skänka bort” är nämligen aningen mindre pengar än vad tacos-kocken Åkesson får i lön varje månad.

   Jag har ett förslag. Jimmie Åkesson behöver inte auktionera ut sig själv. Istället kan han avstå från lön en månad och privat och anonymt skänka pengar till Stadsmissionen. De kommer tacksamt att ta emot pengarna som räcker till tusentals måltider för behövande. Du vet sådana som Sverigedemokraterna låtsas bry sig om samtidigt som de ger sig på andra utsatta grupper i samhället.

   En person med stor omsorg om fattigpensionärer och en årslön på över en miljon kronor har rimligen råd att göra gott utan att själv förvänta sig något åter.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Nu är Andreas även en av Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.