Varför vi inte hindrar äldre män från att få barn med väldigt unga kvinnor – trots att vi egentligen borde

Av Andreas Magnusson 2017-07-03

Om Bob Dylan hade varit svensk och fått nobelpris i litteratur 2013 eller 2014 istället för 2016 så hade han kunnat göra rutavdrag för sin Nobelföreläsning. Du tror mig inte? Häng med. Jag ska strax förklara.

   Turerna kring Dylans nobelpris var många. Skulle han någonsin acceptera priset? Skulle han någonsin komma och ta emot priset? Skulle han någonsin hålla den föreläsning som stadgarna kräver att pristagaren håller senast ett halvår efter prisceremonin?

   Jodå. Han accepterade priset, men hade lite mycket att göra för att kunna komma loss och närvara vid ceremonin. Och till sist höll han faktiskt också föreläsningen. En vacker liten utläggning om den litteratur som format honom, bland annat Herman Melvilles klassiska Moby Dick. Allt gott så långt.

   Men sen. Jag vet inte vem som var först på bollen. Själv läste jag det i en artikel på musiksajten Pitchfork. Dylans föreläsning hade visat sig innehålla en massa citat direkt hämtade från en känd läxhjälpssajt. Han hade helt enkelt gjort det som mina gymnasieelever gör dagligen. Han hade googlat sig till svar från någon som vet bättre eller kan säga samma sak bättre. Och han hade inte ens bemödat sig med att skriva om texten med sitt eget språk. I skolvärlden är det sånt som leder till allvarligt samtal med rektorn.

   Och den jäveln har fått nobelpris i litteratur! tänker en del. Skrämmande. Det säger något om vår postmoderna klipp- och klistratid där skillnaden mellan original och kopia snart helt har suddats ut.

   En annan sak som säger något om vår tid är att om Dylan hade fått nobelpriset ett par år tidigare och varit svensk så hade han dessutom kunnat göra rutavdrag för läxhjälpen. Den där möjligheten tog nämligen sossarna bort. En del säger att allt är sossarnas fel. Det här är definitivt sossarnas fel.

   Nu kan vi göra avdrag för reparation av vinkylar istället. Det kunde vi inte då. Modern Socialdemokrati tycks alltså handla om att inte sponsra medelklassens läxhjälp men att istället sponsra överklassens vinsamlingar.

   Du suckar. Börjar inte den här texten kännas lite väl politisk? Och handlar den inte lite väl lite om kriminalitet och rättsfrågor? Det här är ändå Magasinet Paragraf. Håll ut. Vi är snart där.

   Ett av huvudargumenten bakom såväl rot- som rutavdrag handlar om att göra svarta pengar till vita. Tjänsterna efterfrågas och människor nyttjar dem i stor utsträckning ändå. Men genom rot och rut motiveras vi medborgare att köpa in vita tjänster istället för svarta och de som tillhandahåller tjänsterna motiveras att inte längre syssla med skattefusk. Morot istället för piska. En snygg tanke vad man än tycker om reformen som sådan.

   Så vad är det nu som gör att reparation av vinkylar bör sponsras år 2017 men inte längre läxhjälp som tidigare var fallet? Det finns säkert en massa ideologiska argument som att man vill att skolan ska lösa problemet utan att någon ska behöva köpa läxhjälp men kanske finns det också rättspolitiska skäl.

   Kan det helt enkelt vara så att vitvarureparatörer är kriminella jävlar medan vi lärare och utbildningsfolk är laglydiga nog att aldrig acceptera svart betalning ändå?

   Mig veterligen finns det ingen tillförlitlig statistik på kriminalitet inom olika yrkeskategorier men däremot finns det väldigt tydlig statistik för vilka faktorer som ökar risken för kriminalitet. Låg ålder hos mamman ökar till exempel, enligt studier, risken för att barnet kommer att syssla med våldskriminalitet, samma sak kan sägas om hög ålder hos fadern.

   Men det där kan ju inte samhället göra så mycket åt. Vi kan kriminalisera bruket av Viagra, men det vore ju lite taskigt mot alla äldre män som inte planerar att skaffa ny familj utan bara vill ha något att göra när Melodikrysset är färdiglöst.

   En sak vi definitivt kan göra något åt handlar om att få ner arbetslösheten och att ge människor ordentlig utbildning. Forskningen visar nämligen att i en familj där någon fått socialbidrag ökar risken för kriminalitet med över sex gånger. För personer som inte har gymnasieutbildning ökar risken för kriminalitet med mer än fem gånger. Samtliga dessa faktorer har mätbart avsevärt större betydelse än andra faktorer såsom individens geografiska bakgrund.

   Om vi vill minska kriminaliteten i samhället så finns det två vägar att gå. Det första är enkelt. Om vi genom lagstiftning definierar saker som lagliga som tidigare definierats som olagliga så minskar automatiskt kriminaliteten. Ett annat sätt är att skapa ett samhälle som är sådant att människor inte ser något större behov av att bryta mot gemensamma lagar och regler.

För övrigt anser jag…

   att eftersom Mehmet Kaplan fick avgå och lämna alla politiska uppdrag efter att ha vistats på samma plats som människor som tillhör en högerextrem grupp – förväntar jag mig nu att samtliga närvarande politiker under Almedalsveckan avgår och lämnar sina politiska uppdrag.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Nu är Andreas även en av Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.