Prostitutionen i Almedalen

Av Dick Sundevall 2017-07-05

Så var det dags igen. Medierna domineras av Almedalen, eftersom det som vanligt är cirka 700 journalister på plats som försöker ge sken av att något väsentligt händer. Och som vanligt har jag bjudits in till ett antal debatter om rätts- och kriminalfrågor, som jag som vanligt tackat nej till. Det enda nya i år är att polisen ska hålla extra koll på knarkförsäljningen och prostitutionen.

   Men nazisternas närvaro är väl något nytt, kanske någon invänder. Nej, de har funnits där i många år. Det nya är att de fått hyra några kvadratmeter för att med det som utgångspunkt få föra ut sitt hat mot judar, homosexuella, invandrare i allmänhet och intellektuella kvinnor i synnerhet. Det nya är alltså att de år 2017 har fått komma in i finrummet.

   Arrangörerna agerar som knarklangare. Säljer till vem som helst som är sugen och höjer priserna när efterfrågan ökar. Och för varje år blir det följaktligen alltmer av ett jippo, där allehanda företag, organisationer och partier försöker kränga prylar, idéer och framförallt åsikter.

   Allt det här skulle jag kunna rycka på axlarna åt och till och med ha viss förståelse för. Visby är en underbar sommarstad och jag unnar gotlänningarna varje krona de drar in på spektaklet. Jag skulle själv kunna åka dit, få betald resa, husrum, mat och dryck i massor för att delta i de där debatterna – om det inte vore för att Almedalen numer är ett patetiskt jippo.

   Men låt dem hålla på, kanske någon tänker? Det är väl deras sak? Ja, till viss del. De uppemot 800 PR-figurerna kunde få hålla på och frottera sig med journalister och politiker så mycket de vill – om det inte vore för det där med rapporteringen.

   Kära journalistkollegor, ät, drick, sola och rumla runt så mycket ni vill. Jag unnar er varje sipp av rosévinet. Men låt oss slippa de där pinsamheterna med att ni försöker få det som utspelar sig i Almedalen till något samhälleligt väsentligt. Undersökning efter undersökning visar att utspel i Almedalen inte leder till någonting. Visar att Almedalen handlar om mingel och en extra betald semestervecka – och därutöver ingenting.

   Nja, ingenting är kanske att ta i. För det är någonting som ökar väsentligt under Almedalsveckan enligt polisen – narkotikaförsäljningen och prostitutionen. År efter år är beslagen av inte minst kokain större under Almedalsveckan än under övriga veckor i Visby. Eller för den delen, för hela Gotland.

   Det här tillsammans med att det blivit allt mer av ett jippo har inneburit att allt fler som tidigare alltid infunnit sig, har beslutat att inte delta i år. Statsministern är en. Carl Bildt en annan.

   För en del år sedan var det några engelska PR-killar som hade besökt Almedalscirkusen och insett att det här var varje PR-figurs våta dröm. Så de försökte dra igång något liknande i England. Men det föll på att BBC inte ville befatta sig med den typen av jippon.

   När jag så vänligt som möjligt har avböjt att infinna mig till olika debatter i Almedalen, har jag samtidigt klargjort att jag gärna kommer och diskuterar de frågor de vill ta upp i ett annat mer seriöst sammanhang. Men att jag om möjligt undviker att beblanda mig med PR-figurer, politiker, knarklangare, horor och nazister. Och framförallt anser jag att rätts- och kriminalfrågor är alltför väsentliga för att diskuteras i jipposammanhang.

För övrigt anser jag…

   att polisen bör klargöra att när de nu kommer att ha extra koll på prostitution under Almedalsveckan så är det sexköp man avser – och alltså inte det som alltför många journalister håller på med.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.