Bankrånaren som gjorde sig osynlig med citronsaft

Av Andreas Magnusson 2017-07-10

1995 fick en 44-åring gangster i Pittsburg vid namn McArthur Wheeler, en vad han själv tyckte, strålande idé. Eftersom han satt illa till ekonomiskt såg han ingen annan utväg än att råna en bank. Wheeler kände till att koncentrerad citronsaft fungerar som osynlighetsbläck där texten först blir synlig efter upphettning. Aha, tänkte Wheeler. Om jag tar och smetar in mitt ansikte med citronsaft så kommer jag att bli osynlig.

   Wheeler blev så klart inte osynlig men det hindrade inte honom från att insmetad i citronsaft råna inte bara en, utan två, banker. Övervakningskamerorna fångade givetvis upp honom och han kunde gripas samma dag. McArthur Wheeler kunde inte förstå hur osynlighetsplanen hade kunnat misslyckas.

   Två psykologer, Dunning och Kruger, fascinerades av historien om den översjälvsäkre bankrånaren som mot allt förnuft alldeles säkert tyckte sig veta hur det var. De forskade vidare på fenomenet och drog en slutsats som har kommit att kallas Dunning/Kruger-effekten.

   Deras forskning visar att ju mindre kompetent en person är att utföra en viss uppgift desto troligare är det att personen har en självbild av att vara extremt kompetent för just detta uppdrag.

   En person som helt och hållet saknar erfarenhet och kunskap kommer alltså tro sig veta mer om ett ämne eller område än vad till och med en expert gör. Mest okunniga upplever sig alltså inte okunniga människor vara utan de som faktiskt har lite småkoll på läget.

   Stephen Fry har kopplat det här fenomenet till Donald Trump och det är klart att presidenten som säger ”nobody respects women more than I” efter att också ha sagt ”grab them by their pussy”, eller som i världens mest bibelfundamentalistiska land säger ”nobody loves the bible more than I” absolut kan misstänkas åskådliggöra Dunning/Kruger-effekten.

   Samma effekt kan förklara varför din minst kompetenta kollega är mest upprörd över att inte ha fått högst lönepåslag eller varför just politiskt oinsatta människor oftast har mest självklara åsikter om att allt politiker gör är fel.

   Den kan också förklara varför en person som inte har några kunskaper om grundläggande samhällsteori eller nationalekonomi med stor självsäkerhet kan berätta för oss andra att ”allt är invandrarnas fel” och att de bara kostar pengar.

   Inkompetenta människor är helt enkelt säkrast på att de har rätt och experterna pratar på ett sätt som ingen förstår. Och däremellan någonstans irrar vi andra omkring och i missriktad ödmjukhet lyssnar på okunskapens profeter. Gärna med tillrop som ”han säger verkligen som det är!” eller försiktigt nyanserad förståelse av slaget ”vi måste nog ändå ta till oss av deras argument”.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Nu är Andreas även en av Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.