Moderat riksdagsman skulle vara en bättre ledare för Sverigedemokraterna

Av Dick Sundevall 2017-07-11

Några troll långt ute på den mörkblåbruna kanten envisas med att skicka ut massmejl till mig och ett antal andra redaktionschefer och chefredaktörer. En av dem skriver i sitt senaste mejl: "Om Sverigedemokraterna hade en ledare som Moderaten Hanif Bali, så skulle det åtminstone kunna finnas ett hopp om partiet och dess vilja att faktiskt avvärja den katastrof som väntar runt hörnet".

   Katastrofen han syftar på är det gamla vanliga, alltså ”massinvandringen”. De här trollen har ju uppfattningen att Sverige som nation kommer att gå under på grund av invandringen.

   Efter att ha öst sin galla över Sverigedemokraternas ”mesige” ledare Jimmie Åkesson hänvisar han till en intervju med den moderata riksdagsmannen Hanif Bali, som ska visa varför han skulle vara en bättre ledare för Sverigedemokraterna.

   Jag tror först att det är någon liten obskyr sajt som gjort en telefonintervju med Bali och sedan klippt ihop något för dem lämpligt. Alltså något som flera råkar ut för och inget som Hanif Bali kan lastas för.

   Men så var det inte alls. Tvärtom så är det en oklippt TV-intervju som gjorts i Almedalen. Den som intervjuar är Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson.

   Vad var det då i denna intervju som får det här högertrollet att vilja ha den framträdande moderaten Hanif Bali som ledare för Sverigedemokraterna – och detta trots att Bali har invandrarbakgrund?

   Observera att det alltså är en oklippt TV-intervju som nedanstående exakta citat är hämtade ur och alltså inte från en skriven artikel där något Hanif Bali säger kan ha missuppfattats.

   Intervjun inleds med att såväl Gudmundson som Bali tillsammans ger en bild av vilket oerhört stort problem invandringen utgör för Sverige. Bali skryter, som han gjort så många gånger tidigare, om hur snabbt han kom med i moderaternas arbetsgrupp som skulle omarbeta moderaternas migrationspolitik, efter att Fredrik Reinfeldt hade avgått.

– Det tog en kvart efter att Anna Kinberg Batra hade blivit vald innan jag fick samtalet med frågan om jag ville sitta med i arbetsgruppen och jobba om vår migrationspolitik, säger Bali.

   Efter att Bali har malt på i långa utläggningar om hur illa det kommer att gå för Sverige på grund av invandringen vill intervjuaren ha korta snabba svar. Jag återger här alltihop ord för ord:

Per Gudmundson frågar:

– Förbjud samröre med terroristorganisationer, ja eller nej?

– Ja, svarar Hanif Bali.

– Utvisa kriminella utlänningar, ja eller nej?

– Ja.

– Avskaffa preskriptionen så att det inte går att söka preskription på nytt efter fyra år om man har fått avslag, ja eller nej?

– Det var mitt förslag, så ja, svarar Bali.

– Permanenta id-kontroller, bra eller dåligt?

– Bra.

– Förvarstagande av asylsökande som fått avslag och riskerar att avvika, bra eller dåligt?

– Bra.

– Nu kommer jag till den taskiga biten, säger Per Gudmundson ursäktande. Alla förslagen till de här kortfrågorna kommer från Sverigedemokraterna. Från Kent Ekeroth faktiskt. Varför samarbetar ni inte med SD om ni tycker likadant?

– Ja det… det är liksom… det här är ju grejen. Jag har… jag har inga jättestora problem med att dom röstar på vår politik precis som att Stefan Löfven inte heller har det. Jag har inte heller några problem med att kompromissa med Sverigedemokraterna i olika frågor.

   Sedan mal Hanif Bali på om att han är så säker i sin värdegrund etcetera att han inte är rädd för att sitta ner i samma rum som SD och diskutera olika frågor.

– För mig personligen så har jag inga problem med det, avslutar Bali.

   Då och då är det någon kommunalpolitiker som säger eller gör något så dumt att han eller hon får avgå från sitt förtroendeuppdrag eller till och med blir utesluten ur sitt parti.

   Men Hanif Bali är riksdagsman och därtill en framträdande sådan. Han sitter i moderaternas partistyrelse och av Anna Kinberg Batra anses han uppenbarligen vara en av deras experter på invandrarfrågor. Han har tusentals följare på sociala medier och undersökningar visar att många som röstar på moderaterna, i likhet med Bali, inte har något emot ett nära samarbete med Sverigedemokraterna.

   Så det där mörkblåbruna högerspöket som mejlar mig och andra och tycker att Bali vore en bättre ledare för Sverigedemokraterna än vad Jimmie Åkesson är, kanske inte är så helt fel ute?

   Men det ska tilläggas att han i slutet av sitt mejl hävdar att:

”Allra närmast sanningen om tillståndet i Sverige och vilket fruktansvärt förräderi som Jimmie Åkesson – med stöd av Mattias Karlsson, Richard Jomshof och samlingen karriärister i den inre kretsen – gör sig skyldig till, får vi höra i det klarspråk som NMR´s Per Öberg och Simon Lindberg står för i deras tal i Almedalen”. (NMR är den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.)

   När man skriver om sånt här blir man allt som oftast beskylld för att vara vänsterextremist, judeälskare, äckel, muslimälskare, landsförrädare och att inte vara en patriot etcetera. Men låt mig påminna om att det var Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson som ställde frågorna och att det var Sverigedemokraternas riksdagsman Kent Ekeroth som hade formulerat dem.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.