Sverigedemokraterna utnyttjar religion för politisk propaganda

Av Andreas Magnusson 2017-09-05

Vi kommer allt närmare kyrkovalet och Sverigedemokraterna mobiliserar sina styrkor. En valframgång skulle ge en medial skjuts framåt och riskera att tysta Svenska kyrkans budskap om alla människors lika värde och deras sociala arbete med flyktingar. Sverigedemokraterna använder sig på olika sätt av religion för politiska syften.

   Du kanske har hört talas om det missionerande kopimistsamfundet – en relativt nystartad svensk religion som varit registrerad som samfund sedan december 2011. Religionen startades av en 19-åring filosofistudent utifrån en skämtsamt finurlig men feltänkt idé.

   Eftersom religionsfriheten är grundlagsskyddad kom han på att han kanske kunde få ladda ner filmer och musik gratis från internet om han bara hade en religion som föreslog detta. Problemet var bara att religionsfriheten endast gäller när den inte står i konflikt med övrig lagstiftning.

   Kopimistsamfundet har, trots den misslyckade grundidén, över tusen medlemmar och religionen har tydliga kopplingar till Piratpartiet. Samfundet delar till och med postbox med partiets ungdomsförbund. Det ligger nära till hands att tro att kopimisterna inte är särskilt religiösa egentligen, att de bara har kommit på att religion kan användas för andra syften. Det finns fler som tänker på detta sätt men saknar kopimisternas studentikosa charm.

   Sverigedemokraterna är ännu fiffigare när det gäller att utnyttja religion för egna syften. De har insett att Svenska Kyrkan bedriver en verksamhet som dagligen motarbetar den Sverigedemokratiska samhällsvisionen. Kyrkan öppnar tillfälliga asylboenden, hjälper flyktingar praktiskt och ekonomiskt och ledande företrädare uttalar sig regelbundet mot en kall och hård asylpolitik. För att få stopp på detta planerar SD att utnyttja kyrkans svaga länk – demokratin.

   Sverigedemokraterna ställer upp i det stundande kyrkovalet. Eftersom valdeltagandet förutspås bli lågt kan de få enorma valframgångar bara genom att mobilisera sin väljarkår till att rösta – väljare som inte nödvändigtvis har satt sin fot i Svenska kyrkans lokaler på flera år och kanske aldrig ber till Gud.

   Kyrkans konkreta makt i dagens samhälle är liten, men dess symboliska makt är stor. En Sverigedemokratiskt ledd kyrka kommer att tvingas ge upp sitt sociala och andliga arbete till förmån för arbetet med bevarandet av otidsenliga traditioner, värderingar och arbetssätt.

   En röst på Sverigedemokraterna i kyrkovalet är en röst för att stoppa in kyrkan i en tidsmaskin och bege sig till husförhörens och korsriddarnas tid. Och framförallt – utifrån ett Sverigedemokratiskt perspektiv – är det en röst för att få tyst på en ideologisk motståndare.

   Men det är inte bara kristendomen som riskerar att utnyttjas av främlingsfientliga krafter. Människor med nationalistiska tendenser söker sig gärna tillbaks till fornstora dar och många av dem inbillar sig att Sverige blomstrade under vikingatiden.

   I själva verket satt vi här i lantlig enkelhet samtidigt som den muslimska världen levde i en storslagen civilisation med avancerad litteratur, apoteksväsen och vetenskap. Men det här vill vikingaälskarna av naturliga skäl inte kännas vid.

   Hedendomen är en religion som i Sverige har kommit att allt för mycket förknippas med vikingaromantik och medeltidslajvande. Den bilden är egentligen väldigt orättvis. I Sverige finns det tre registrerade hedniska trossamfund: Samfundet Forn Sed SverigeSamfälligheten för nordisk sed och Nordiska asa-samfundet (NAS). De två förstnämnda sysslar med vanligt tolerant religionsutövande utifrån tanken om alla människors lika värde.

   Nordiska asasamfundet skiljer sig markant från de två andra samfunden. Det är grundat av personer som tidigare har tillhört Sverigedemokraterna. Stenar Sonevang som är talesperson för NAS hette tidigare Stefan i förnamn och var ordförande för Sverigedemokraterna i Norrköping. Den Sverigedemokratiska bakgrunden delar han med flera av samfundets nyckelpersoner.

   Stenar har villigt låtit sig intervjuas i olika högerforum och nazistiska publikationer och pratar bland annat om religionen som viktig i kampen mot mångkultur och om vikten av att bekämpa halal-mat.

   Nordiska asasamfundet är det snabbast växande av de hedniska samfunden och retoriken man använder sig av är naivt nationalromantisk. Man använder sig till exempel av begreppet asatro för att beskriva hedendomen trots att själva ordet är ett nationalistiskt 1800-talspåhitt. Det hela är egentligen inte så konstigt. NAS verksamhet handlar inte i första hand om religionsutövande utan om att sprida ett nationalistiskt budskap i Sverigedemokraternas anda.

   Sverigedemokraterna har skickligt använt religion för sin propaganda både i positiv och negativ mening. När Jimmie Åkesson genom en debattartikel i Aftonbladet 2009 etablerade Sverigedemokraterna som ett islamkritiskt parti så kunde de omedelbart se ett ökat väljarstöd. Islam-hatet lockar väljare på samma sätt som asagudar och högkyrklig konservatism lockar väljare.

   Det beror på att partiet drar till sig rädda och bittra människor, företrädelsevis män, som tror att det var bättre förr. Innan frun stack, grannen fick ett bättre jobb och potensproblemen började. Så som det var innan alla muslimer kom och man själv var tjugotre eller på den där tiden då vikingarna visade var skåpet skulle stå.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Nu är Andreas även en av Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.