Mannen som köpte bacon för drygt 100 000 kronor kilot

Av Andreas Magnusson 2017-09-08

Ett paket bacon väger 140 gram och kostar vanligen strax över tio spänn. En 52-årig man har i dagarna valt att istället betala mer än 15 000 kronor för sin bacon, vilket ger ett kilopris på strax över 100 000. Hur i helvete kan man vara så dum undrar du? Jag ska strax förklara.

   Den 52-årige mannen befann sig år 2015 på ett pendeltåg utanför Märsta. Av oklar anledning gick han och bar på ett paket bacon. När han fick syn på tre muslimska kvinnor iklädda slöjor kände han ett starkt behov av att hålla upp sin bacon framför deras ansikten och äta av den. När de försökte ta sig därifrån följde han efter och berättade hotfullt att han ”hatar muslimer”.

   I dagarna dömdes mannen av tingsrätten mot sitt nekande till 60 dagsböter samt 5 000 kronor i skadestånd till var och en av kvinnorna. Eftersom såväl kvinnorna som vittnen och övervakningskameror kunde bekräfta att baconviftandet och hoten verkligen ägt rum var det en enkel sak för domstolen att döma mannen.

   Genom sin handling visade han tydligt att syftet var att kränka kvinnorna för deras tro och ursprung.

   Nationell och internationell högerpress älskar den här typen av historier eftersom det bekräftar deras bild av löjliga PK-svenskar. Donald Trumps favoritsida Breitbart beskrev till exempel händelsen innan domen som att en man har ätit bacon framför några muslimska kvinnor och nu riskerar att dömas för detta.

   Texten avslutas med den retoriska frågan: Vad blir nästa steg? Att kallas för rasist för att man är ute och går med sin hund?

   Det är lustigt att samma människor som tycks få luftburen allergisk reaktion varje gång någon tillåts äta halalkött plötsligt blir så förstående. Lite bacon är väl ingen fara? Men lite halal är tydligen det.

   Det stora hatet mot halalkött i Sverige bygger på okunskap och ibland på okunskap i kombination med rasism. Den typ av halalslakt som är tillåten i Sverige innebär att djuret på precis samma sätt som vid ”vanlig” slakt är bedövat.

   Skillnaden är i princip att djuret har hanterats med särskild vördnad, att det är vänt på ett särskilt sätt och att man har läst upp en bön i samband med slakten.

   Djurskyddslagen tillåter inte slakt utan bedövning eftersom det innebär ett större lidande för djuren. De flesta muslimer har inga problem med bedövningsförfarandet och därför utförs halalslakt med bedövning i Sverige.

   Judisk kosherslakt påminner på många sätt om halalslakt men eftersom de judiska samfunden inte accepterar slakt med bedövning förekommer ingen kosherslakt i Sverige.

   Man kan bara ha problem med den typen av halalslakt som utförs i Sverige om man samtidigt har problem med all typ av slakt eller om man rent principiellt vill att människor med viss tro eller viss etnicitet ska ha begränsade rättigheter – det vill säga om man är rasist.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Nu är Andreas även en av Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.