Förbjud allt vi stör oss på

Av Dick Sundevall 2017-09-11

En majoritet av svenska folket vill tydligen förbjuda tiggeri. Moderaterna har hakat på och vill ha igenom en sådan lag. Och en majoritet vill alltså ha det så. Det om något är väl demokrati? Så vad har vi mer som borde förbjudas? Själv har jag problem med att gå på tätbefolkade platser när det regnar. Hur många är med på att vi förbjuder paraplyer?

   Låt mig förklara. Jag är 1,86 lång. Det får till följd att kortväxta personer, ofta äldre tanter, som har paraplyer uppfällda utgör en risk för mig. Stör mig. Kan resultera i att jag blir blind genom att piggarna på deras paraplyer hamnar i höjd med mina ögon.

   Någon kanske tycker att det är att ta i att därmed helt förbjuda paraplyer? Kanske det, så låt oss nyansera det lite. Om man så vill, justera förslaget utifrån vad olika remissinstanser haft för invändningar.

   Vi kanske bara ska förbjuda folk att ha paraplyer uppfällda på tätbefolkade platser? Eller att förbudet bara ska gälla för personer som är kortare än 1,70?

   Men så kan vi ju inte ha det, kanske någon invänder? Folk måste ju få skydda sig mot regn och snö även om de inte är långa. Varför det, de kan väl hålla sig inomhus om de inte gillar läget.

   Speciella konstiga kläder för cyklister som de har på sig till och från jobbet, stör mig som fan. Det ser fånigt ut och förstör stadsbilden (det förekommer bara i större städer). Så kan vi inte införa en lag som innebär att man ska vara klädd som vanligt när man cyklar? Kan vi få ihop en majoritet för det?

   Hur ska vi ha det med folk som skickar mejl men inte kollar om de fått svar? Som bara kollar sina mejl någon gång i veckan. Det stör mig som bara den. Ska vi helt förbjuda dem att mejla? Eller ska vi nöja oss med att bara stänga av dem en månad eller två från att använda nätet? Det senare borde vi väl kunna få ihop en majoritet för?

   Eller de där typerna som inte fattat att en mobil är just mobil, så de har den liggande någonstans där de inte hör signalen när man ringer. Hur många är för att de förbjuds ha mobiler? Eller att de enligt lag måste ha någon slags siren som går igång när någon försöker ringa dem?

   Överdriver jag? Tror inte det va. Har vi demokrati så ska väl majoriteten bestämma? Jag är så gammal så jag kommer ihåg hur väldigt många som blev oerhört upprörda när vi skulle gå över till högertrafik I Sverige. Det hade ju folkomröstats om det och en majoritet ville behålla vänstertrafiken. Och det oavsett hur många andra länder som hade högertrafik och hur många fler som blev dödade i trafiken. En del har kanske fortfarande inte kommit över det där övergreppet på demokratin för 50 år sedan…

   Jag ger inte pengar till tiggare. Dels för att jag sett män köra bort kvinnor som tigger för att ”deras” kvinnor är inbokade för att sitta och tigga på just den platsen. Och dels för att jag inte tror på ett samhälle där enskildas möjligheter att överleva bygger på allmosor. Men jag är ekonomisk stödmedlem i några föreningar och jag köpte alltid tidningen Situation Stockholm när jag bodde i Stockholm.

   Jag har vänner som lägger pengar i muggarna som sträcks fram. Andra ger tiggarna frukt eller mat. Det är kanske en bra idé. Det är upp till var och en att göra som de vill. Men att förbjuda något för att man störs av åsynen, eller kanske för att det stör ens samvete när man ska in i en affär och köpa ekologisk oxfilé – är inte det att ta i?

   En majoritet tror att det bli färre brott om man höjer straffen för i stort sätt allt som är olagligt och vill därför höja straffen. Men det är inte så. Det visar all seriös brottsforskning. Men om nu en majoritet vill det, borde man då inte ändå höja straffen? Även om det bara innebär onödigt mänskligt lidande och att en massa skattepengar går åt till något som inte gör någon nytta.

Men vadå, höjer straffen är ju just vad vi gör mest hela tiden, kan nästan alla riksdagsledamöter svara. Vi är för det som en majoritet av folket vill. Det är demokrati.

   Är det? Eller är det bara populism? Ett friande till okunniga korttänkta marginalväljare. Ett försök att fiska röster från de mest enfaldiga och inte minst från de missnöjda, bittra och hatiska. Alltså ett försök att vinna över väljare från Sverigedemokraterna.

För övrigt anser jag…

   att man bör vara klar över att motsatsen till ordet mångfald – är ordet enfald.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.