Nordeakorea och den store ledarens syn på solidaritet

Av Andreas Magnusson 2017-09-12

Mohammad Ali blev aldrig världsmästare i tungviktsboxning 1964. Eftersom namnbytet från Cassius Clay inte skedde förrän dagen efter vinsten så innebär det att Mohammed Ali inte blev världsmästare förrän 1967. Känns det här som löjligt hårklyveri? Absolut. Precis lika löjligt som när Nordeas ordförande Björn Wahlroos påstår att skattebetalarna aldrig har hjälpt Nordea.

   Björn Wahlroos strategi för att undvika kritik passar som hand i handske för någon som tidigare uttalat att finanssektorn handlar om att flytta pengar från oss 80% som är ”finansiella idioter” till de 20% som har idéer.

   Det är förbannat mycket som skaver med sånt som Björn Wahlroos säger. Studier har till exempel visat att människor gör sämre finansiella val när de lyssnar på bankrådgivare än när de gör valen på egen hand.

   I en klassisk studie från 70-talet lät Princeton-professorn Burton Malkiel en blind apa kasta pil på tidningarnas börstabeller. Han hävdade på förhand att apan på detta sätt skulle lyckas lika bra som aktiemäklarna. Det visade sig att Malkiel hade helt fel. Den blinda apan lyckades nämligen avsevärt bättre än experterna.

   Så när Wahlroos pratar om finansiella idioter så ska vi vara medvetna om att han faktiskt tycks tala om sig själv. Samtidigt talar han med auktoriteten hos någon som är dum nog att tro att vi är dumma nog att tro att en bank som bytt namn från Nordbanken till Nordea plötsligt är en ny bank utan något som helst ansvar för sitt förflutna.

   Det är samma typ av retorik som den högerextrema nättidningen Avpixlat använder sig av när de nu byter namn till Samhällsnytt. Samma redaktion, samma gamla sunkiga idéer. Men går vi verkligen på sådana enkla trick?

   Vi har alltså en svensk storbank som inte längre vill vara en svensk storbank utan istället drar till Finland och det hade väl varit okej om de på något sätt hade gillat Finland. Men de skiter fullständigt i Finland. Det är pengarna de vill åt.

   Det är som när gemene stockholmare tar Finlandsbåten för att få tag i billigare sprit än på Systemet. De drar inte till Finland för att de gillar Finland. De drar till Finland för att de är snåla och törstiga. Så är det med Nordea. De vill fortsätta göra storvinster på våra pengar utan att vara med och ta ansvar för eventuellt framtida risker.

   Någon nyhetsförmedlare lyckades i hasten blanda ihop Nordea och Nordkorea i samband med raketuppskjutningar och det är egentligen inte så konstigt. Den store ledaren heter i det ena fallet Kim Jong-Un och i det andra fallet Björn Wahlroos, men det handlar alldeles oavsett land eller bank om en inskränkt, snål och osolidarisk samhällsidé. Nordkorea är ett land där eliten lever i lyx medan folket svälter och Nordea är en bank där ledningen lever i lyx på folkets bekostnad.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Nu är Andreas även en av Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.