Naturligtvis ska nazister kunna bli sjukskrivna

Av Dick Sundevall 2017-09-30

Svenska Dagbladet och Aftonbladet har granskat nazisterna i NMR och hängt ut de ledande personerna. Så långt allt väl. Men sedan har man i Aftonbladet ifrågasatt att ledande nazister sjukskriver sig ibland. Man menar att det inte går ihop med att de vill krossa staten Sverige. Men visst ska även nazister få sjukskriva sig. Vi ska inte förneka människor med svåra vanföreställningar den vård de har rätt till.

   Många med mig ställer sig undrande till att en del medlemmar i MC-klubbar som betraktar sig själva som outlaws, till och från sjukskriver sig. Det går inte riktigt ihop. Men det är deras sak.

   När det gäller nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) är det en annan sak. De anser att världen inklusive Sverige styrs av en judisk världskonspiration och att judar, journalister, politiker, homosexuella och invandrare i största allmänhet ska dödas – utrotas. Som de uttrycker det:

– Vit revolution utan pardon!

– Blod kommer att flyta!

– Lyktstolparna kommer inte att räcka till!

   De har symboler på sina fanor som kommer från Hitlers värsta anhang. Och de förnekar att miljoner judar dödades av de tyska nazisterna under Förintelsen. Dock tycks man inte vara helt eniga vad gäller den frågan. En del tillstår att så skedde – men menar att det var något nödvändigt och bra.

   NMR hyllar våldet i sig och vill bygga en nordisk stat som inte är av den nuvarande demokratiska modellen – som de hatar. Utan istället en fascistisk stat med raslagar och en stor ledare – alltså en diktator. De är övertygade om att det skulle vara bättre för medborgarna i Norden.

   Vi har yttrandefrihet i Sverige, inom vissa gränser. Men när det gäller tankefriheten så finns det inga lagliga gränser. Dock finns det gränser när personer framför tankar och idéer som uppenbarligen innebär att de lider av svåra och allvarliga vanföreställningar kombinerat med att de problem de föreställer sig ska lösas med våld.

   I ett demokratiskt civiliserat land som vårt tar vi hand om sådana människor och ger dem den vård de behöver. Vi har speciella sjukhus för sånt – mentalsjukhus. Förstår dessa psykiskt sjuka människor inte att de är sjuka, vilket de ofta inte gör, så kan de hämtas av polis och tvångsinskrivas på mentalsjukhus.

   Idag kommer nazisterna i NMR marschera i Göteborg med sina nazityska symboler i fanorna. Några av dem har sjukskrivit sig. Resten borde göra det. Men den sjukdomsinsikten har de inte.

   På ett mentalsjukhus kan psykologer och psykiatriker hjälpa dem att komma över sina vanföreställningar. Kanske kan inte alla bli så friska att de åter kan släppas ut i samhället – men en del av dem borde gå att lappa ihop så att de en dag kan möta ett demokratiskt samhälle och dess medborgare med friska ögon. Vi ska inte förneka sjuka våldsdyrkande personer med svåra vanföreställningar den vård de har rätt till – och så väl behöver.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.