De försökte hålla oss borta – istället stoppade vi nazisterna

Av Andreas Magnusson 2017-10-02

Det var inte ett fåtal militanta motdemonstranter som stoppade nazisternas frammarsch i Göteborg. Det var helt vanliga göteborgare. Vi lyckades med det som varken lagstiftning eller autonoma våldsverkare klarar av.

   På Heden i Göteborg och gatorna runt omkring samlades mer än 10 000 människor för att stilla och fredligt demonstrera mot de nazister som i lördags försökte ta över våra gator. Jag var där och upplevde en fantastisk stämning av kärlek och beslutsamhet. Nazisterna skulle inte få marschera utan att vi fanns på plats som kritiska vittnen, som skulle framföra hur vi såg på nazister på våra gator.

   Allmänheten hade direkt och indirekt genom artiklar i dagspressen och inlägg från säkerhetsföretag och så kallade experter varnats från att finnas i närheten av demonstrationståget. Anledningen var de förväntade konfrontationerna mellan nazister och våldsbejakande vänsterextremister. Men vi lyssnade inte på det där.

   Endast en människa med taskig känsla för ordföljd tror nämligen att nazister som angriper människor är samma sak som människor som angriper nazister. Nog för att en del går i nazisternas fälla med sina dumheter, men för oss vanliga människor är de till skillnad från nazister inte farliga.

   Ändå var det sådan diskussionen såg ut innan lördagens demonstration. Högerextrema och vänsterextrema är samma skit. Och alla vi andra skulle göra klokt i att hålla oss borta från den stora demonstrationen på Heden.

   För att bygga denna världsbild är man tvungen att utmåla Lärarförbundet och de andra organisationerna och människorna bakom demonstrationerna som vänsterextremister. Precis så som det brukar låta när högerextremister beskriver människor som röstar på något politiskt parti till vänster om Sverigedemokraterna.

   Gissningsvis har den här retoriken fått extra genomslag med Donald Trumps prat om ”våldsamheter på många sidor”. Det var i vilket fall som helst precis lika dumt när det uttalades av den narcissistiska mytomanen på andra sidan Atlanten som när det uttalades av människor här.

   De borde få demonstrera för tomma gator, sa man. Vi skulle vägra vara publik. Men den bortvända ryggens pedagogik har aldrig någonsin fungerat. Den fungerade inte på Hitler och den fungerar inte idag. Om du tycker annorlunda så visa mig ett exempel på när rasism senast bekämpades genom att den tegs ihjäl och att människor gick åt sidan.

   Det var av förklarliga skäl nazisternas eget önskemål att starta vid Bokmässan då Bokmässan, som bekant, är positivt inställd till samhällsdialog med högerextrema krafter. Det var fullt naturligt för dem att starta på en plats där de kände sig välkomna.

   Men de kom aldrig dit. De kom inte ens till den nya startlinjen som Kammarrätten fastställde. De lämnade walk over. De parkerade vid ICA Maxi i Mölndal och lotsades av polisen bakvägen till ICA Focus vid Liseberg.

   Eftersom de inte ville och vågade gå förbi den stora demonstrationen på Heden och de motdemonstranter som ställt upp längs den planerade rutten valde de att försöka forcera polisens avspärrningar. De ville till varje pris bort från vägen mot oss motdemonstranter och ta sig till Bokmässan.

   I det här läget agerade polisen resolut, rev ner deras flaggor och tvingade NMR att backa. Nazisterna hölls kvar vid ICA Focus vid Liseberg och promenaden från en ICA-butik till en annan hade plötsligt förvandlats till en märklig tillställning av havererat testosteron mot rosa Lisebergsbakgrund.

   Stenkastande dårar som tycktes missnöjda med att polis och demonstranter fått stopp på nassarna skälldes ut av fredliga motdemonstranter. Precis som det ska vara.

   Det nazistiska tåget stoppades inte av stenkastande våldsverkare. Det stoppades av helt vanliga människor och en tidigare hårt kritiserad polis som trots allt bestämt sig för att göra sitt jobb och dessutom gjorde det bra.

   Många hade befarat att nazisterna skulle bege sig ut på lördagskvällen för att ta revansch för misslyckandet. Det finns några tänkbara förklaringar till varför det aldrig hände. Det kanske mest troliga är att de helt enkelt inte vågar ge sig ut på öppna platser utan polisbeskydd.

   Det kan också handla om att de är så osjälvständiga att de helt enkelt inte vet vad de ska göra när ledaren Simon Lindberg sitter i polisförvar.

   Man kan också tänka sig att NMR efter fiaskot drabbats av inre slitningar – en misstanke som förstärks när man läser signaturen Rimfrosts lillgamla inlägg på grammatiskt bristfällig fornsvenska i NMR:s forum:

”Inte nog med att vi vore färre mannar än som utlovats av Ledningen, nu blev vi frysta i en strategiskt suboptimal position på slagfältet.
Slutade med att jag fingo vandra genom horder av tusentals folkförrädare på återvägen. Kräver att ledningen entledigas omgående om kampen för Vårt Folk och Ras icke ska gå förlorad.”

   Är slaget över? Är nazismen bekämpad? Tyvärr inte. NMR kommer att komma tillbaks och vi vet vad de är kapabla till i form av bombdåd och liknande. I allt väsentligt är NMR:s åsikter dessutom införlivade i Sveriges kanske näst största politiska parti, Sverigedemokraterna. Men segern på Göteborgs gator i lördags lärde oss tydligt att nazism och rasism inte bekämpas med tystnad. Den bekämpas om och om igen av helt vanliga människor som står upp för det goda samhället.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Nu är Andreas även en av Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.