Vi behöver hjälp från er läsare

Av Dick Sundevall 2017-10-05

Det är nu mindre än ett år till nästa riksdagsval. Och valkampanjerna är redan igång, om än i ett inledande skede. Alla tycks vara överens om att ”lag och ordning” blir en av de stora frågorna i det här valet. Vilket i praktiken brukar betyda överbud om fler poliser och längre straff för allt tänkbart. Men vad händer då med rättssäkerheten? Det är där vi behöver våra läsares hjälp.

   Hjälp oss att hitta någon förtroendevald politiker, lokalt, regionalt eller centralt placerad, som framfört något det närmaste året som handlar om rättssäkerhet.

   Någon som har reagerat på att små barn i såväl Värmland som Sörmland förhörs av poliser under former som utgör psykisk tortyr. Och som kommer med förslag till åtgärder för att få stopp på sånt framöver.

   Någon som reagerat på att vi nu i snart 30 års tid fått internationell kritik för våra långa häktningstider där medborgare som inte är dömda för någonting, utan bara misstänka, får sitta inlåsta i flera år. Ofta i isolering.

   Någon som fått nog av att det ena fallet efter det andra kommer upp där någon oskyldig efter många år i fängelse får resning och frikänns – genom att en eller flera journalister grävt i fallet och visat att poliser, åklagare och domstolars agerande har resulterat i att en oskyldig blivit dömd.

   Någon som fått nog av att avlyssningar av medborgarna ökar och innebär att personer som inte är misstänkta för något blir avlyssnade för att de pratat i telefon med någon som polisen är intresserad av – men som efter månader av avlyssning inte blir åtalad för något.

   Någon som ifrågasätter de allt längre fängelsestraffen som inte resulterar i något positivt, utan snarare i det direkt motsatta – en cementerad kriminell identitet.

   Någon som hävdar att åtgärder mot brottslingar måste utgå ifrån svensk och internationell forskning istället för som idag utifrån populistiska överbud för att vinna fler röster.

   Hjälp oss att hitta sådana politiker, så ska vi lyfta fram dem och vad de har att komma med – oavsett i vilket parti de hör hemma. Vi är medvetna om att det här kan bli lite av att leta efter en nål i höstack – men vem vet, kanske finns det någon eller några politiker någonstans i landet som vill slå vakt om rättssäkerheten.

   De behövs. Nästa gång kan det vara du som avlyssnas – utan att du någonsin får reda på det. Eller din son, dotter, mamma, pappa, make eller maka som blir oskyldigt anklagad för något och döms till många år i fängelse. Eller får sitta oskyldigt isolerad i något häkte i flera år innan han eller hon en dag – förhoppningsvis – frikänns av en domstol.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.