Smittar åsikter?

Av Andreas Magnusson 2017-10-10

Så stod Ebba Busch Thor där som en annan Yasri Khan och vägrade ta Jimmie Åkesson i hand. Gissningsvis tror hon att åsikter smittar via fysisk kontakt. Hon är inte ensam och det är värre än så. Politiker och massmedia tycks tro att åsiktssmitta huvudsakligen är luftburen.

   Det hände på partiledardebatten i söndags. Hon och Jimmie var överens om det mesta. Efter ett småputtrigt meningsutbyte sträckte han ut sin hand för ett gemensamt handslag. Hon vägrade ta den.

   Så varför tog hon honom inte i hand? Det handlar givetvis om smittorisken. Hon är rädd för att genom handslaget förknippas för mycket med någon hon inte vill förknippas med. Hade hon tagit honom i hand hade den politiska karriären varit över redan nu istället för i september nästa år. Själv skulle jag föredra en politiker som naturligt och självklart tar den mest vettvilliga rasist i hand men inte delar deras åsikter.

   Synen på politiska möten som smittotillfällen får allt större genomslag. Delvis verkar det handla om tron på åsikter som en kontaktsmitta, delvis tror man tydligen att det är en luftburen smitta.

   Ni minns Kaplan som varit i samma rum som islamister och sedan omedelbart själv blev islamist i den folkliga debatten. Ni minns Vänsterpartiet och Miljöpartiet som demonstrerade mot Nato och därmed blev kommunistkramare eftersom de befann sig på en plats där också kommunister fanns. Som om man inte får vara emot Nato om kommunister också är det.

   Det är som att det inte spelar någon roll vad människor och partier själva tycker. Som en följd av smittoskräcken har vi fått politiker som inte vågar stå upp för någonting alls.

   Kanske blev den där smittoskräcken som mest tydlig när nazisterna tågade på Göteborgs gator utan att ett enda av riksdagspartierna vågade närvara i de folkliga protesterna. 10 000 fredliga demonstranter på Heden men inga politiker från våra stora partier i sikte.

   Varför var de inte där när det väl gällde? Jo, de förstod att det också skulle stå människor med röda flaggor där. Att stå jämte en äldre förskollärare som var ung på 70-talet och gillar Marx har blivit som att aktivt stödja Stalins folkmord.

   Istället ordnade alla kommunfullmäktiges partier utom Sverigedemokraterna en liten stillsam protest dagen innan marschen med det underliggande budskapet idag är det vår tur, imorgon är det er. Så flata är svenska politiker när demokratin hotas av nazister att de nöjer sig med att agera uppvärmare.

   Det är dags att politiker och allmänhet börjar fatta att åsikter varken är en kontaktsmitta eller en luftburen smitta. Istället är det frågan om det man inom vården kallar blodburen smitta.

   Ett parti som grundades av nazister för några tiotal år sedan och än idag har åtskilliga företrädare som köper material från NMR:s webhandel – för att stödja deras kamp för ett rasrent Norden – är genom blodsband smittat. Och blodsmitta ska man se upp med.

   Politiska partier som vill undvika att själva drabbas bör till varje pris undvika samarbeten och åsiktsövertagande. Och det här gäller så väl nazism som kommunism. Så länge Sverigedemokraternas företrädare i allt väsentligt delar värderingar med nazisterna drabbas de av nazismens blodsmitta. Samma sak sker när moderatpolitikern Hanif Bali twittrar vidare SD-argument och aktivt angriper utsatta människor och religiösa minoriteter.

   Jesus uttryckte det bra:

– Ingenting som utifrån går in i människan kan göra henne oren, men det som går ut ur människan, det orenar henne.

   Hade han levt idag hade han säkert sagt något i stil med:

– Ni blir inte smutsiga av att ta Jimmie Åkesson i hand eller att stå jämte kommunister som inte heller gillar Nato. Ni blir smutsiga av den politik ni bedriver.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Nu är Andreas även en av Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.