Därför tycker Hanif Bali och Katerina Janouch så illa om Para§raf

Av Andreas Magnusson 2017-11-08

Jag skrev en krönika på Para§raf om hur den yttersta högern arbetar metodiskt för att framställa Sverige som ett dåligt land. Jag exemplifierade genom att lyfta fram några skribenter och tyckare. En av dessa var den Moderate riksdagsmannen Hanif Bali. I min text fick han utgöra exempel på någon som genom sina yttranden legitimerar ett hatiskt och bitvis främlingsfientligt språkbruk. Det har Hanif Bali nu bemött.

   Det var inte mycket till bemötande men det älskades av lärjungarna på Twitter. Balis bemötande var att kalla Magasinet Para§raf för ett ”dasspapper”. Ja. Det är essensen av hans kritik.

   Han påstår inte att jag i sak har fel när jag gör honom till en av flera huvudaktörer i ett större högerpopulistiskt spel. Han nöjer sig med att säga att Para§raf är ett ”dasspapper”.

   Det är tre saker som är slående med det här. För det första är Para§raf ett nätmagasin, vilket innebär att vi innerligt får hoppas att Bali har en bärbar dator. För det andra bevisar han genom sin tweet att min tes stämde. Hanif Bali har ett hatiskt språkbruk.

   Det tredje som är slående är att Hanif Bali innehar en topposition i det Moderata partiet. Som riksdagsman är med och stiftar de lagar som du och jag måste följa. Han representerar alltså inte bara sig själv utan också hela partiet och sina väljare.

   I min text var jag inne på att Moderaterna låter Bali hållas eftersom de ser honom som en bro till SD-väljarna. Det här har mig veterligen inte bemötts av någon partiföreträdare – allra minst Bali själv.

   Hanif Bali har kunnat kalla profeten Mohammed ”pedofil ökenkrigare”, ensamkommande flyktingbarn (som han tror är vuxna) för ”barnlajvare”. Allt detta har accepterats av partiledningen. Först när Hanif Bali twittrade att den svenska domarkåren är ”syltryggar” reagerade partitoppen. Det är nämligen ett ”olämpligt språkbruk” lät man meddela.

   Så länge Hanif Bali ger sig på utsatta grupper i samhället så låter man honom hållas. Först när han slår mot makten blir han kritiserad. Det är svårt att tolka det på något annat sätt än att Moderaterna klargör vilken del av folket de vill representera.

   Bali är inte ensam om att arbeta för att sprida föreställningen om ett Sverige som raserats av invandringen.

   Som krönikör för ett antirasistiskt magasin får man finna sig i att bli utsatt för hot och uthängningar. Jag blev därför inte särskilt förvånad när före detta sexualrådgivaren Katerina Janouch valde att hänga ut mig som ”en av de mest aggressiva Jag är här-aktivisterna” i en text på sitt spretiga nätmagasin Katerina magasin.

   Men det kändes lite som om jag köpt ett gymkort, sedan aldrig gått och tränat och därefter fått ett reklambrev om att jag är en av gymmets trognaste kunder. Jag har nämligen endast varit passiv medlem i Facebookgruppen #jagärhär. Men jag är med eftersom jag gillar idén om att bemöta hat med kärlek. Däremot har jag än så länge aldrig skrivit något enda inlägg i gruppens namn.

   Men för Katerina Janouch är jag den framträdande aktivisten. Det passar nämligen den högerextrema agendan att utmåla 75 000 helt vanliga svenskar som tror på ett vänligt bemötande som aktivister, extremister och ibland till och med terrorister.

   I sin text hävdar Janouch att Jag är här sysslar med fejk news och argumentet är att jag som privatperson har skrivit ett Facebookinlägg där jag berättar att 44 mord i Sverige har utförts med nazistiska och rasistiska motiv sedan 1983.

   Sedan lägger hon fram några förvirrade rader om att några av morden nog hade ett annat motiv (som om det skulle vara okej om det var 41 mord istället för 44) och att källan bakom min uppgift om 44 mord är extremistgruppen AFA.

   Eftersom AFA inte är en grupp i egentlig mening utan en metod och ett nätverk så kan de inte vara en källa. Och eftersom källan i själva verket är Expo, så har Janouch fel.

   Hon har också fel när hon tycker att Jag är här sysslar med fejk news för att en av 75 000 medlemmar yttrar sig privat i en fråga. Det är en hissnande verklighetsuppfattning som banar väg för kommande rubriker av slaget: ”Socialdemokraterna fuskar med tvättstugetiderna” om en av partiets medlemmar tvättat efter utsatt tid.

   Eller varför inte ”IFK Göteborg ljuger om invandringen” om en av lagets sympatisörer på sin privata Facebooksida har angett information som kan ifrågasättas.

Jag är helt enkelt lika lite representant för Jag är här som jag är för de andra Facebookgrupperna jag är medlem i. Det här gäller även Göteborgs kattvideofilmfestival och Vi som väntar på Godot.

   Men vänta nu lite, tänker den inbillat klipske Bali-supporten. Om du inte representerar Jag är här när du skriver så kan du väl inte påstå att Bali representerar Moderaterna när han kallar Para§raf ett dasspapper?

   Jodå. Till skillnad från Hanif Bali som sitter i Moderaternas partistyrelse och är en framträdande makthavare i landet så är jag en helt vanlig lärare som inte på något sätt är satt att representera Jag är här.

   Just att jag är lärare upprör Katerina Janouch mycket. Jag har ju skrivit på min privata Facebooksida att det stora problemet i Sverige inte är invandringen utan de nazister och rasister som med våld vill bekämpa den. Detta fick Janouch att kasta sig in i diskussionen. Hon rör ihop min roll som privatperson och krönikör med min roll som lärare. Hon skriver:

”Fattar inte att Andreas Magnusson får jobba som gymnasielärare, att en sån person får förstöra ungdomars psyken är en av anledningarna till att Sverige ligger illa till.”

   I tider av stor lärarbrist är det tur att ingen lyssnar på Janouchs önskan om att lärare som är motståndare till nazistiska mord inte bör få arbeta som lärare. Det är nog tur på fler sätt än så.

   Men givetvis är det ett reellt hot från den yttersta högern att de en dag vill nå en sådan maktposition att de kan tysta oliktänkande. Det gjordes i Tyskland, det görs just nu i bland annat Turkiet och Ryssland – och det kan göras i Sverige. Demokratin och yttrandefriheten får vi aldrig ta för given.

   Katerina Janouch följer Hanif Bali på Twitter och med följande ord stöttar hon nu hans angrepp på Para§raf:

”Andreas Magnusson är en patetisk mytoman som ljuger ogenerat. Skulle inte ens torka fiffi med detta ’magasin’.”

   Som före detta sexualupplysare är det glädjande att hon känner till att digital underlivshygien inte räcker till. Men det är intressant att såväl Bali som Janouch föredrar att se på kritik som något som ska bemötas med andra kroppsöppningar än munnen. Freud kallade det för den anala fasen. En period i livet som man vanligen lämnar i treårsåldern.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Nu är Andreas även en av Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.