Hanif Bali förtydligar: Den kristne guden är pedofil

Av Andreas Magnusson 2017-11-17

Efter kritik mot att Hanif Bali kallat Islams religionsgrundare för pedofil förtydligar nu Hanif Bali att även den helige ande inom kristendomen bör ses som pedofil. Anledningen till att detta inte framkommit är, enligt Bali, för att media har tystat ner alltihop.

   Ibland är det i marginalerna man finner det mest intressanta, ibland är det på Para§rafs diskussionstrådar på Facebook.

   Hanif Bali tycker illa om Magasinet Para§raf. Det gör oss i gott sällskap med Magnus Betnér, ensamkommande flyktingbarn och religionsgrundare. Hanif Bali tycker helt enkelt illa om ganska mycket.

   Själv kan jag inte förstå syftet med att kalla profeten Mohammed för en pedofil ökenkrigare om det handlar om något annat än att förolämpa muslimer och få rasisternas gillande – att få stärkt förtroende hos SD-människor.

   Just det här bemöter Hanif Bali mig med ett inlägg. Han skriver:

Menar du att det är kategoriskt fel att försöka få sverigedemokrater att rösta på ett annat parti än sverigedemokrater?

   Mitt svar är att det inte är det men att om man försöker locka till sig Sverigedemokratiska väljare genom att själv företräda deras politik, så är det kategoriskt fel.

   Här kommer Hanif Bali med ett viktigt förtydligande:

På vilket sätt företräder jag den sverigedemokratiska politiken? Mig veterligen företräder jag ingen annan politik än den moderata.

   Låt oss spola tillbaks bandet (om det nu finns några band att spola tillbaks i dessa dagar). Hanif Bali kallar Islams religionsgrundare för en pedofil ökenkrigare, han kallar ensamkommande flyktingbarn (som han tror är vuxna) för ”barnlajvare”. Och detta är alltså, enligt Bali, ingenting annat än vanlig Moderat partipolitik.

   Tillåt mig att tvivla på det. Hanif Bali är extrem. Han sitter dock i partistyrelsen och så länge han får fortsätta att göra det är risken stor att althöger-falangen inom partiet lyckas brunmåla hela partihuset.

   Det finns andra vägar att gå för Moderaterna. För inte länge sedan hade man en partiledare som tydligt tog ställning för utsatta människor och för en human flyktingpolitik.

Balis position tycks allt mer legitim. Lidingömoderaternas Staffan Strömbäck kastar sig in i diskussionen för att försvara partikamraten och skriver i en kommentar:

Får intrycket att du anser att uttalandet att ”Mohammed var en analfabetisk pedofil ökenkrigsherre” avsevärt mycket mer provocerande än att ”Josef var pedofil”

   Exakt vad han grundar det på är mycket oklart och det är också oklart varför han tror att Josef skulle inneha motsvarande roll i Kristendomen som Mohammed har inom Islam.

   Strömbäck frågar mig om jag tror att Jesus i homoerotiska sammanhang är lika provocerande och jag svarar att för många kristna var till exempel Elisabeth Olson Wallins utställning väldigt provocerande. Men jag klargör också att det fanns en stor skillnad:

   Det underliggande syftet med Wallins utställning var att visa att Gud är en Gud för alla människor. Det underliggande syftet med Balis uttalande är snarare att visa på att Sverige inte är ett land för alla människor.

   Det där har Staffan Strömbäck svårt att köpa. Han tycker att det är ohederligt av mig att påstå att Bali har ett underliggande syfte som han själv aldrig har uttryckt.

   Jag kan förstå den invändningen och ber honom spekulera i vad han själv tror som partirepresentant. Vilken är Moderaternas avsikt med att kalla profeten Mohammed pedofil? Staffans Strömbäck svarar:

Jag tror att Hanif Balis syfte är just det han själv skriver: att påvisa den rädsla som finns i den svenska debatten för kritik mot islam och att han gör det för att motverka att islam (liknande det inflytande kristendomen hade för femtio år sedan) får ett större inflytande i det sekulära samhällsbygget Sverige.

   För mig blir nästa fundering självklar. Innebär detta nu att ett av Hanif Balis och Moderaternas underliggande syften är att bekämpa Kristdemokraternas inflytande i Sverige? Strömbäck förtydligar:

I den mån KD driver politik utgående från religiöst kristna trossatser, så skulle jag gissa att svaret är ja. Men kan dock inte på direkten komma på något område där KD motiverar sin politik med ”Enligt Bibeln så …”.

   Staffan Strömbäck har uppenbarligen inte läst Kristdemokraternas partiprogram. Där citerar de den gyllene regeln exakt så som den formuleras i Matteus 7:12:

Solidaritet kan definieras som den medmänsklighet och kärlek, som utgår från den gyllene regeln – allt vad du vill att människor ska göra mot dig ska du också göra mot dem.

   Så – Hanif Balis avsikt enligt partikollegans resonemang är snarare att kritisera den politiska grunden för ett av sina viktigaste samarbetspartier. Och jag som bara trodde att han ville reta upp muslimer för att locka till sig SD-väljare.

   Det går några dagar och sedan ramlar Hanif Bali in i tråden igen. Det är nog ingen som läser vad vi skriver till varandra längre och då framför han kanske det viktigaste av allt:

När jag kallar den kristna återgivelsen av gud för pedofil så upprörs inte många /…/ Men om jag kallar Mohammed för epitet så är det ”underliggande syftet” någon form av främlingsfientlighet?

   För mig är det här oerhört spännande. Jag har helt missat att Hanif Bali också kallat Jesus för pedofil. Jag undrar när och var han har gjort detta. Och han svarar:

Det var inte Jesus som gjorde maria på smällen. Tror de kristna kallar honom för anden. Varför tror du att du har missat det? Jo, för att media endast gör en grej av den ena av dem. Varför? You tell me.

 

   Krönikorna som fick Hanif Bali och andra att börja argumentera och ifrågasätta, började med den här:

Sverigefiender gör lögnen till sanning och sanningen till lögn

   Och fortsatte med den här:

Därför tycker Hanif Bali och Katerina Janouch så illa om Para§raf

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Nu är Andreas även en av Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.