Rasisterna är våra grannar

Av Andreas Magnusson 2017-12-27

Jag bor på en plats där kommunala byggnader brinner som vore de timrade i fnöske. Händelseförloppet är alltid detsamma. Först meddelar kommunen att byggnaden ska användas som asylboende och sedan står den i lågor. Ibland behöver kommunen inte ens säga något – ryktet om ett blivande asylboende räcker som tändvätska.

   På natten mellan juldagen och annandagen utsattes den tidigare förskolan i Lerkil för ett brandattentat. Först hann vi fira dagen till minne av flyktingkillen som för drygt två tusen år sedan föddes på ett tillfälligt boende och sedan försökte någon eliminera kommande härbärgen.

   Det är alldeles uppenbart att jag bor granne med en eller flera rasistiska pyromaner. 17 oktober 2015 brann Furulidskolans gamla lokaler dagen innan de skulle tas i bruk som tillfälligt asylboende. Furulidskolan ligger cirka två kilometer från förskolan som nu brann.

   Samma dag som Furulidskolan brann höll Kent Ekroth ett tal på ett torg i Trelleborg. I ordets alla bemärkelser var det ett brandtal. Han avslutade med orden: ”Svenska folket har en lång stubin … Men när den stubinen har brunnit klart, då SMÄLLER det! Vi ska visa dom NU! Att NU är det dags! NU SMÄLLER DET!”

   Den före detta förskolan i Lerkil har utsatts för två tidigare brandattentat. En del människor eldar hellre ner gemensamma ägodelar än de delar med sig av dem.

    Jag undrar om vi möts ibland på ICA Vallda. Om ni står framför mig i kön och fipplar med era betalkort. Jag undrar om jag har saktat in för att låta era bilar glida in i den täta morgontrafiken på Valldavägen. Jag undrar om vi har stått jämte varandra och frusit till någon pojkfotbollsmatch.

   Jag undrar om vi har sträckt ut våra badlakan samtidigt på den rymliga Lerkilsbryggan en solig sommardag. Jag undrar om vi suttit jämte varandra och väntat medan pizzorna bakats på den lokala pizzerian. Jag undrar om det är ni som ibland lägger rasistiska flygblad i våra brevlådor. Men mest av allt undrar jag hur ni egentligen mår.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Nu är Andreas även en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.