Dick Sundevall

Årets mest missbrukade ord

Av Dick Sundevall 2017-12-29

Så här års är det gott om nyordslistor. En del riktigt bra, andra framförallt roliga. Låt mig komplettera med en lista över 2017 års mest missbrukade ord. Därtill lite om några ord som kan bli nyord under 2018.

   Chock. I början av året var det väldigt gott om folk som hade blivit chockade. Ingen blev längre förvånad över någonting utan alla tycktes ha blivit chockade. Minst lilla sak som någon höjde ett ögonbryn inför utgjorde en chock.

   Vad är då egentligen en chock? Det jämställs ofta, när det används på rätt sätt, med psykiskt trauma. En traumatisk chockartad händelse som utmärks av att en person försätts i en eller flera situationer, som är överväldigande och därmed utgör en mycket stor psykisk påfrestning för personen ifråga. Kan till exempel handla om en nära anhörigs plötsliga död.

   Så nästa gång någon påstår att han eller hon är chockad, kan det alltså vara dags att ringa psykakuten eller en jourhavande präst. Eller – kanske fråga om han eller hon egentligen bara är lite förvånad?

   Kränkt. Det är ett ord som hängt kvar även om det nu har missbrukats i några år. Folk tycks bli kränkta av än det ena och än det andra. Ett exempel var TV-inslaget där polisen en morgon stoppade cyklister i Stockholm när de hade cyklat mot rött ljus. Många av dessa cyklister var väldigt kränkta över att poliserna på plats vänligt försökte förklara att trafikregler även gäller för cyklister.

– Det här är det värsta jag varit med om, sa en oerhört kränkt kvinna i 40-årsåldern.

   Om det där är var det värsta hon varit med om så har hon rimligen haft ett mycket bra liv, tänkte jag.

   Värdegrund. Oj vad det ordet missbrukas! Alltför ofta används ordet för att någon har en annan åsikt en den som börjar mässa om ”vår värdegrund”. Vi har faktiskt en detaljerad beskrivning av värdegrunden i vårt land, i form av Sveriges rikes lag.

   Andra påhittade värdegrunder som avviker från lagboken kan vi lämna därhän. Eller se det för vad det är – en eller flera personer som försöker påtvinga en sina personliga åsikter om tingens ordning med hjälp av ordet värdegrund.

   Förminska. Frågan är om inte det är årets mest missbrukade ord. Det används ofta när någon bemöter en annan person med klara och tydliga fakta.

– Du har förminskat mig, kan man då få höra i brist på andra argument.

   Men det har man inte alls. Det har bara handlat om att någon utifrån sin yttranderätt har bemött någon annans åsikt. Något man har rätt till antingen man bemöter med klara fakta eller en annan åsikt.

   Det här med förminska har blivit populärt hos många rasister och smygrasister. I brist på argument kommer de ofta dragande med att de har förminskats. Det kan handla om att man konstaterar att någon som framför klara och tydliga rasistiska argument bemöts med att hans åsikter är just rasistiska.

   Personligen har jag ett antal gånger under det gångna året haft anledning att fundera på om det över huvud taget är möjligt att förminska vissa uppenbara rasister. De har ju ofta så till den grad förminskat sig själva i sin bitterhet och rädsla för något som känns främmande, så det knappast finns något kvar att förminska.

   För övrigt är det väl hög tid att inför det nya året helt skrota en del gamla uttryck. ”Kommer som ett brev på posten”, är ett uttryck som för oss lite äldre innebär att något helt säkert kommer. Men för yngre som aldrig upplevt det, kan det tolkas som att något kommer någon gång – kanske. Eller inte kommer alls.

   Likaså med uttrycket ”går som tåget”. Försöker man sälja sin gamla bil till någon yngre person med det argumentet, kan den tänkbara köparen uppfatta det som att bilen rätt som det är får motorstopp och bara står där. Eller att bilen inte klarar vinterkyla, sommarvärme, höstlöv eller något annat som numer brukar utgöra ursäkter för att tåg inte alls ”går som tåget”.

   Därmed över till vad jag kan tänka mig blir några av nyorden under 2018. Ett av nyorden 2017 är ”Killgissa”. Alltså att killar och män alltför ofta försöker få det att framstå som att de vet vad de talar om, när de egentligen bara gissar. Ett befogat och ganska kul ord, tycker jag.

   Tjejtycka, skulle kunna vara ett nyord 2018. Vad jag avser är alla dessa unga tjejer som ofta i olika samhälleliga mediala sammanhang ska prata om vad de tycker och vad de tror. Alltså ingenting de är specialister på och än mindre något de forskat på. Inte minst är det här vanligt i TV-kanalernas morgonprogram.

   Visst kan de här tjejerna ibland framföra både kloka och fyndiga saker – men varför har man inte istället bjudit in någon eller några som är kunniga inom ämnet? Någon som istället för att tro och tycka, kan klargöra hur det är. Kanske en medelålders kvinna eller man som är professor och har forskat om just det ämne man tar upp?

   Handlar det kanske om att det är ”för mycket gubbar i TV”? Men bjud då in en eller flera kvinnor som faktiskt kan ämnet.

   Slutligen, ett hemskt ord som jag hörde för första gången från en begravningsförrättare i höstas:

   Försäkringskassesjälvmord. Det är ett fruktansvärt ord – men som det tyvärr finns grund för. Som jag har förstått det, börjar det här bli något av ett begrepp bland präster, pastorer och borgerliga begravningsförrättare.

   De får numer allt för ofta höra, från den dödes efterlevande, att den som nu ska begravas kämpade för att kunna få en period av rehabilitering av sin sjukdom, med inriktningen att en dag komma tillbaka i arbete. Men efter att ha fått avslag från Försäkringskassan och därmed tvingats leva på lån och försörjning av närstående under lång tid – till slut gav upp och tog sitt liv.

    Sjukintyg från flera olika läkare som klargjort att personen ifråga inte kan arbeta utan måste ha en rehabiliteringsperiod, har fått avslag. Som jag ser det utgör ett antal sjukintyg från flera av varandra oberoende läkare, ett antal vittnesmål utifrån den diagnos de ställt på en person de har undersökt.

   Mot det ställs Försäkringskassans tjänstemän och kanske någon av Försäkringskassans köpta läkare, som aldrig träffat patienten ifråga. I en vanlig domstolsförhandling skulle frågan därmed vara självklar. Domstolen skulle enhälligt gå på vad de tre specialistvittnena hade anfört – de som faktiskt hade träffat personen ifråga.

   Men försäkringskassan avslår 94 procent av de överklagningar som görs av deras beslut. Och det även om överklagningarna ofta kompletteras med nya läkarintyg. Om den som är sjuk orkar ta det vidare till Förvaltningsrätten, går man där på vad en annan myndighet redan kommit fram till, alltså Försäkringskassan – och avslår.

   Ofta handlar det om människor som arbetat och slitit  i många år – och varje månad fått en ganska stor summa dragen från lönen i form av sociala kostnader. En del av det går till Försäkringskassan. Det är alltså en slags försäkringspremie som betalas in varje månad. Den i särklass dyraste försäkringspremien en vanlig löntagare betalar.

   Men den dag de behöver få ut något från sin försäkring, för att de är sjuka, då förnekas de denna möjlighet. Eller snarare – denna rättighet. Till slut har det gått så långt att allt fler går under – och i desperation tar sitt liv. Det här är en fråga jag kommer att återkomma till mer konkret och detaljerat under 2018.

 

   Har tidigare skrivit om Försäkringskassans och regeringens cynism, i artikeln Vi har blivit blåsta.

Vi har blivit blåsta


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.