Dick Sundevall

All brottslighet beror på invandringen

Av Dick Sundevall 2018-01-15

I olika artiklar och krönikor på Para§raf har vi påvisat att vi haft grov brottslighet av olika slag i Sverige långt före den så kallade ”massinvandringen”. Det har ofta bemötts med att vi haft invandring långt innan dess. Med det argumentet har man försökt påvisa att i princip all brottslighet kommer av invandring. Kan det kanske vara så? Låt oss titta närmare på tidigare invandring.

   När forskare gjort dna-analyser har man hittat två huvudgrupper av invandrare. Den ena gruppen kommer söderifrån och har mörkare hudfärg. Den andra nordöst ifrån och har ljusare hudfärg.

   Det fanns starka motsättningar mellan de här grupperna. Det bråkades och slogs ihjäl. De som närmade sig en grupp och inte såg ut som dem, sågs som främmande och farliga och skulle jagas bort.

   Det som dock krånglar till det för de som vill ha det klart och tydligt, svart eller vitt utan nyanser, är att de som kom från nordöst med ljusare hudton ofta hade brun ögonfärg medan de som kom söderifrån med mörkare hudfärg ofta hade blå ögon.

   Men sånt hade ingen större betydelse vid tidigare invandring. Såg man annorlunda ut så var man farlig och skulle bekämpas oavsett färg på ögon eller hud. Det kunde faktiskt räcka med att man kom från en annan ort, en annan by.

   Så här såg det alltså ut med tidigare invandring. Närmare bestämt med de som invandrade till Sverige för drygt elva tusen år sedan när inlandsisen dragit sig tillbaka.

   När vi idag är drygt tio miljoner invånare i Sverige, så härstammar vi alltså från invandrare, antingen vi är födda utomlands, är första, andra eller tredje generation invandrare – eller har bott här i några hundratal generationer.

   Under de här dryga elva tusen åren har vi hela tiden haft utvandring och invandring. Mellan 1850-talet och 1930-talet utvandrade 1,5 miljoner svenskar, för att försöka finna ett bättre liv för sig själva och sina barn någonstans i världen.

   När andra världskriget tog slut hade vi under några årtionden en stor arbetskraftsinvandring. Eftersom inte alla svenskar varit trångsynta, och därmed bekämpat ytterligare invandring, har vi blandats upp igen och åter igen till att bli det vi idag kallar svenskar.

   Men än idag kan vi ändå se avtryck hos en del medborgare som kan ledas tillbaka till den första invandringen för mer än elva tusen år sedan. Alltså blonda personer med ljus hudfärg men med bruna ögon. Och tvärtom mörkhåriga med mörkare hudfärg som har blå ögon.

   Det tog mer än tio tusen år innan vi i Sverige började närma oss vad som med lite god vilja kan benämnas nationella lagar. Om man så vill, ett slags grundläggande civiliserat samhällsskick. Vilket man vid den tiden redan hade haft i delar av Asien i mer än tusen år.

   Sedan dess har vi i form av den folkvalda riksdagen ändrat, tagit bort och lagt till lagar varje år. Sveriges rikes lag är framtagen i bästa demokratiska ordning genom att vi röstar på partier vars representanter i sin tur är med och stiftar lagar. Dessutom går varje nytt lagförslag ut på remiss och bearbetas utifrån remissvaren.

   Men likafullt är det inte enda stat i världen som kommit fram till att Sverige är en så perfekt rättsstat så att de därmed kan ta och kopiera de svenska lagarna rakt av. Vi behöver bara gå till våra närmaste grannländer för att kunna se väsentliga skillnader.

   Dock har vi det gemensamt med de flesta stater att lagen ska gälla lika för alla, i varje fall på papperet. Agerar du grovt hänsynslöst i förhållande till dina medmänniskor så får det konsekvenser för dig. Eller – så är det i varje fall tänkt. Om det blir några konsekvenser i Sverige av idag med den nuvarande polisledningen och polisens nya organisation, ska dock vara osagt.

   När det skrivs eller forskas på invandring så skiljer man på utländska medborgare som är födda utomlands och första eller andra generationens invandrare som oftast hunnit bli svenska medborgare. Men det är alltså bara en fråga om hur många generationer bakåt vi ska gå för att vi med tiden ska hamna i att vi alla härstammar från invandring.

   Och därmed blir svaret på frågan om all brottslighet i Sverige kommer från invandring – att ja, just så är det.

   Hur många generationer vi än har bott här så har vi några hundra eller flera tusen år bakåt förfäder som har invandrat hit. Alla brott som begås i Sverige, stora som små, har därmed sin grund i att människor en gång i tiden invandrade hit. Så när till exempel rasister bränner ner asylboenden eller våldsamt angriper fredliga möten och demonstrationer, så kan deras brottslighet hänföras till att förfäder till dessa brottslingar en gång i tiden invandrade hit.

För övrigt…

   är jag åttondels irländare. Mina två äldsta barn är blåögda och ser väldigt skandinaviska ut. Den yngsta dottern har mörkbruna ögon och ser lite italiensk ut efter sin mamma, som dock inte alls härstammar från den italienska arbetsinvandringen på 1940-talet. Utan från en släkt som bott och verkat i Sverige betydligt längre tillbaka än så. Men som likafullt härstammar, liksom du som läser det här, från invandring till vårt land.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.