Ord som skapar en hård verklighet

Av Andreas Magnusson 2018-01-22

Sättet vi pratar om saker avgör hur vi sen kommer att hantera dem. Om vi beskriver den organiserade brottsligheten i förorterna som gängkrig så är det inte konstigt att det dyker upp tokstollar med förslag om militära lösningar. Det är ju liksom militärer som sysslar med krig. Pratar vi om massinvandring och systemkollaps så skrämmer vi människor till främlingsfientlighet.

   Jag har inte tänkt predika för er men Johannesevangeliet börjar med de klassiska raderna ”I begynnelsen var ordet”. Budskapet här är att språket på vissa sätt föregår verkligheten. Vi kan förändra verkligheten med hjälp av sättet vi pratar på. Man behöver inte vara religiös för att hålla med om den tanken.

   Det har i alla tider varit effektivt att med smarta metaforer styra folkopinionen åt det håll man vill ha den. Ordet skattetryck signalerar att skatt är något som plågar oss istället för något som ger oss till exempel vägar, sjukvård och skola. Det ordet var effektivt för att forma en negativ opinion kring idén om att betala skatt.

   I våra dagar finns det en del ord som dyker upp allt oftare i debatten i syfte att förändra våra värderingar. Sverigedemokraterna har alltid använt begreppet massinvandring – även vid en tid då den svenska asylinvandringen var väldigt låg. Det ordet har fått stort genomslag.

   Vi hade en kort topp av asylsökande år 2015 under vecka 34-52, men genom ord som massinvandringsystemkollaps och välfärdsturister luras människor att tro att situationen i Sverige idag är annorlunda än den varit tidigare.

   2002, 2003, 2007, 2010 och 2011 var år med större antal asylsökande än 2016 och 2017. 2003 kom det till exempel 31 355 asylsökande till Sverige. 2017 var det 25 666. Det är nästan 20% färre. Statistiken visar en tjugoårsperiod där det har varierat upp och ner med relativt små förändringar.

   Hur har då myten kunnat hållas vid liv om att Sveriges invandringssituation är radikalt förändrad? Jo, man har trummat in ordet massinvandring tillräckligt mycket för att människor på allvar tror att det just nu väller in massvis av människor över våra gränser. Kriget i Syrien gav en tillfällig flyktinganstormning i 16 veckor. Det är allt.

   Ordet systemkollaps ska få oss att tro att viktiga samhällsfunktioner har havererat som en följd av invandringen. Ingen statistik eller erfarenhet stödjer denna verklighetsbeskrivning. Sverige tuffar på ungefär som vanligt med halvlyckad skola, halvlyckad sjukvård och allt lägre arbetslöshet.

   Genom att kalla sig själva för Sverigevänner försöker människor som beskriver vårt land som den värsta skitplatsen i universum få det att framstå som att de verkligen bryr sig om oss. Det märkliga är att en och annan inte genomskådar den bluffen.

   Jag är inte säker på att alla användare av ordet gängkrig var införstådda med att ordet till sist skulle leda till vansinniga förslag från enfaldiga krigshetsare om att politiker borde sätta in militär mot sin egen befolkning – men det var precis vad som hände. Om människor hade sansat sig med sina metaforer så hade kanske förslagen sett annorlunda ut.

   Hade de istället pratat om en tilltagande gängkriminalitet och en fortsatt utanförskapssituation så hade diskussionen blivit rimlig. Då hade lösningsförslagen handlat om resurser till polis, skola, arbetsliv och kulturliv. Precis det som behövs.

   Det brukar påstås att invandringsdebatten är polariserad och det är uppenbart att det högt uppskruvade språkläget driver fram denna polarisering.

   Om man som Moderaternas SD-politiker Hanif Bali kallar flyktingar för migrationsentreprenörer och ensamkommande flyktingbarn som eventuellt är äldre än 18 år för barnlajvare – så kommer debatten med nödvändighet att bli polariserad.

   Orden fungerar som giftpilar och syftet är att förgifta det sakliga diskussionsklimatet. Entreprenörerna är bara här för att tjäna pengar på vårt ekonomiska system. Lajvarna är bara här för att lura oss.

   Alla som har sett krigsbilder från Syrien eller har pratat med ensamkommande flyktingbarn inser att de varken försöker tjäna pengar på oss eller skoja med oss.

   På Twitters och Facebooks behöriga avstånd från verkligheten har dock Balis kreativa språkbruk stort genomslag. Och detta språk kan komma att förändra verkligheten för tusentals människor som söker en fristad från krig och förtryck.

   Det är lätt att förutspå att den här texten kommer att kommenteras genom att jag beskrivs som vänsterextremist. Det drabbas nämligen alla skribenter av som skriver om invandringen utan att se den som ett problem. Och eftersom människor som älskar polarisering inte alltid älskar att läsa mycket mer än rubriken och ingressen så kommer inte ens denna avslutning att förhindra det.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Nu är Andreas även en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.