Sitt ner för f-n!

Av Andreas Magnusson 2018-01-31

Minns ni Peter Springare? Skägg, svart skinnjacka… Brottsutredare från Örebro? Han blev riksbekant med ett Facebookinlägg där han berättade att han var ”så jävla trött” och anledningen var att brottsmapparna på skrivbordet var etiketterade med namn på personer som inte firar svensk namnsdag.

   Peters inlägg spreds med ljusets hastighet och det blev vad man kan kalla en viral succé. Ett gäng från Eskilstuna med en viss Patrik Markström som administratör bildade Facebookgruppen ”Stå upp för Peter Springare”.

   Där utgick man från Springares kritik av ett Sverige där laglösheten breder ut sig i samma takt som människor i Sverige börjar heta annat än Lars-Olof, Anders, Martin, Conny, Sonny och andra hederliga namn.

   Stå upp för Peter Springare hade den lilla finessen att det blev en arena för människor som älskar främlingsfientlighet lika mycket som de hatar invandring och källkritik. Den fick snabbt 200 000 medlemmar.

   I gruppen postades länkar som kopplade invandring till brottslighet, fejkade inlägg om galna muslimer, hat mot enskilda skribenter och tyckare (till exempel mig). Rasismen och hatet frodades i oförminskad skala.

   Till sist gick det så långt att Peter Springare kände sig tvungen att ta avstånd från sin egen stödgrupp. Den ohämmade rasismen var ingenting han hade önskat eller ville förknippas med. Springare var buffligt kritisk mot vår invandringspolitik och sin egen arbetssituation, men det är inte riktigt samma sak som det invandringshat han blev ofrivillig affischpojke för.

   Då blev grundaren Patrik Markström och hans vänner arga och bytte namn. De ville inte längre stå upp för Springare utan skulle nu stå upp för en massa annat – vilket fortfarande innebar hejdlöst postande av rasistiska kommentarer.

   Jag har skrivit en hel krönika om de där namnbytena som jag varmt kan rekommendera för den som är intresserad av samtidshistoria. Den finns att ta del av här.

   De hann på en dag med att heta jagärsåjävlatrött (givetvis utan att orka skriva isär orden eller använda stor bokstav) och Stå upp för sanningen respektive Stå upp för sanningen som är relativ och ett antal andra märkliga namn. Till sist slog de sig till ro med Stå upp för Sverige.

   För några veckor sedan signalerade grundaren Patrik Markström att det nu fick vara nog. Han hade utsatts för allt för mycket hat från medlemmarna. Problemet är nämligen att hatare har svårt att inte hata åt alla möjliga håll när de väl har satt den sidan till.

   En del ogillade gruppens administratör Patrik Markström så mycket att de hann starta gruppen Stå upp för Sverige utan Markström. I skrivande stund har den drygt 2000 medlemmar varav en är den före detta sexualrådgivaren Katerina Janouch.

   Men nu är originalgruppen tillbaks igen. Sveriges största Facebookgrupp för rasism och okritiskt tänkande rullar gravstenen åt sida och gör en nysatsning. Gissningsvis har det rensats lite i leden för att få bort interna kritiker men drygt 160 000 rasister och smygrasister hänger ändå i.

   Och postandet är igång. Ett inlägg visar en färgglad bild med rubriken ”Här döda vi myten om att SD skulle vara överrepresenterade när det gäller brott” (ja, det står döda och inte dödar men jag är inte ute efter att märka ord). Bilden visar hur många riksdagsmän i respektive parti som har dömts för brott.

   Inlägget basunerar ut att 7 sverigedemokrater dömts vilket faktiskt stämmer – men allt annat är fel. 7 centerpartister (är egentligen noll), 8 kristdemokrater (är egentligen noll), 18 liberaler (är egentligen noll), 18 miljöpartister (är egentligen noll), 22 vänsterpartister (är egentligen en), 57 moderater (är egentligen en) och 62 socialdemokrater (är egentligen noll).

   Det blev det sedvanliga gillandet tills någon klok person gick in och påpekar att det ju faktiskt bara finns 21 vänsterpartister i Riksdagen och att 199 kriminella Riksdagsmän av 349 kanske låter lite mycket.

   Jag tror att det är läge för gruppen att återigen byta namn. Stå upp för okunskapenStå upp för påhittad fakta eller Sitt ner för fan är alla tänkbara namn.

För övrigt anser jag…

   att Moderaterna bör frukta Hanif Balis internationella genomslag. På Fox news och BBC har han nyligen fått breda ut sig om den svenska systemkollapsen.

   Partiet både över- och underskattar sociala mediers effekt. Först lät de honom hållas eftersom han hade många följare på Twitter och de trodde att han kunde locka SD-väljare. Det kunde han inte alls. De flesta som följde och gillade honom skulle aldrig rösta på moderaterna ändå.

   Nu däremot – nu är han en maktfaktor på allvar. Och partiet tvingas acceptera den ena dumheten och oförskämdheten efter den andra från den mannens sida. Gradvis kommer det att underminera den moderata politiken och förgifta det politiska samtalsklimatet. Djävulen har tagits i båten och moderaterna ror bort från land.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Nu är Andreas även en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.