Politiker tävlar om att förbjuda det förbjudna

Av Andreas Magnusson 2018-01-27

Det finns runt 300 godkända polygama äktenskap i Sverige. Eftersom det är valår så är det säkert ungefär lika många politiker som viker sin tid åt att tävla i vem som kan förfasa sig mest över det här.

   Det är redan idag förbjudet att vara gift med fler än en i taget i Sverige, men folkbokföringen accepterar polygama äktenskap instiftade i andra länder. Det innebär att två kvinnor som är gifta med samma man när de kommer till Sverige även fortsättningsvis kan få vara gifta med honom. Regeringen vill nu utreda möjligheten att lagstifta mot att acceptera detta.

   Upprördheten vet inga gränser. Det handlar om jämlikhet och att värna om utsatta kvinnor säger man. Övertygelsen går ut på att ingen kvinna frivilligt skulle vilja leva i en polygam relation. En del kvinnor är dessutom märkbart yngre vilket spär på upprördheten. Ingen kvinna har väl frivilligt attraherats av en äldre man?

   Oppositionen är än mer upprörd. I P1 kokade Liberalernas rättspolitiska talesperson över av vrede. Det går för långsamt. Regeringen måste agera snabbare. Lagstiftningen är för liberal och är det något Liberalerna inte tycker om så är det liberal lagstiftning.

   Om man frågar juridiska experter så behöver regeringen inte reagera alls. Det finns redan idag lagstöd för att inte acceptera polygama äktenskap. Det är bara att inte godkänna dem. Om man vill alltså.

   Göran Lind som är professor i familjerätt menar att det finns en tydlig paragraf redan med nuvarande lagstiftning som säger att utländska äktenskap ska underkännas om de strider mot grunderna i den svenska rättsordningen. Och den svenska rättsordningen innebär lika värde mellan kvinnor och män och att könsdiskriminering inte är tillåten.

   Utifrån denna grund kan myndigheterna avslå varenda önskan. Men då får ju inte politikerna visa hur modiga de är med sin cape och sitt svärd. Det har större röstmaximerande effekt att föreslå en ny tuffare lagstiftning.

   Experter på internationell äktenskapsrätt säger samma sak. Det behövs ingen ny lagstiftning. Men eftersom det är valår så behövs det lagstiftning ändå. Det beror på att väljarna älskar krafttag mot människor som de inte bryr sig om.

   Tanken här är att alla män som har fler än en kvinna automatiskt behandlar kvinnorna illa och eftersom svenska väljare tycker osedvanligt illa om just muslimska män så är det framgångsrikt att i vanlig ordning låta dem bli den stora fienden.

   En helt annan väg att gå är att svensk lagstiftning inte lägger sig i vem eller vilka en människa vill dela sitt liv med.

   Många människor betraktar idag monogami som förlegad och lever ut sin kärlek i polyamorösa relationer. Kvinnor ligger med flera män samtidigt och män ligger med män och kvinnor ligger med kvinnor. Det liggs i alla tänkbara matematiska kombinationer. Ibland liggs det inte alls.

Svensk lagstiftning skulle kunna vara modern istället för moralistisk. Äktenskap kan handla om kvalité och inte kvantitet. ”Tager ni denna kvinna att älska i nöd och lust? Tager du dessa män?” Det viktiga är att samma villkor ska gälla för så väl kvinnor som män.

   Både svenska och utländska kvinnor utsätts för förtryckande och våldsamma män alldeles oavsett om relationerna är monogama eller polygama. Det är en helt annan fråga. Det är detta förtryck som ska bekämpas. Hedersförtryck är oacceptabelt oavsett om en man förtrycker en kvinna eller två.

   Inom islam är polygami mycket ovanligt men det förekommer. Det är enligt sharia tillåtet för en man att vara gift med upp till fyra fruar men det ställs strikta krav på likabehandling. I stora delar av den muslimska världen betraktas månggifte ändå som förlegat. I andra delar av världen förekommer det – om än i liten skala.

   Nu ropas det på krafttag mot en liten grupp människor tillhörande en religiös minoritet och det är inte ens sverigedemokraterna som ropar högst.

   Paradoxen här är att politikerna uppvisar total brist på förtroende för sin egen lagstiftning. De vill stifta en lag som inte behövs istället för att kräva att nuvarande lag tillämpas. Samtidigt har de en sådan övertro på lagstiftning att de tror att om vi bara inte registrerar in att en man lever med två fruar så kommer deras relation automatiskt att upphöra.

   Det är lite som när föräldrar tror att tonårsbarn inte kommer att ha sex med sina pojk- och flickvänner om de får reda på att föräldrarna är emot det.

   Men nu är det valår och då är det skenbart kraftfulla insatser som krävs. Militärer till förorten! Förbjudet månggifte! Jag väntar med spänning på regeringens nästa förslag på krafttag mot invandare och en opposition som upprört skriker efter mer blod.

För övrigt anser jag…

   att politiker är alldeles för slappa när de vill förbjuda rökning på uteserveringar. Vore det inte bättre att förbjuda uteserveringarna istället? Eller kanske ännu hellre uteställen. Eller varför inte rent av städer och folksamlingar. Det skulle definitivt minska risken att någon, någon gång, skulle behöva känna lite röklukt från en annan människa.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Nu är Andreas även en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.