Ungerns premiärminister Viktor Orbán

Ungern – det bästa landet i världen om man är Sverigedemokrat

Av Andreas Magnusson 2018-02-22

Så har då Kent Ekeroth ställt sig i Riksdagens talarstol efter ett års frånvaro. Och som han talade. Det känns som att den gode Sverigedemokraten ämnar bli Ungerndemokrat istället. Ja, det är helt klart något visst med Sverigedemokrater och Ungern.

   Jag har själv ett komplext förhållande till Ungern vill jag börja med att säga. När jag i tioårsåldern gick med i den tuffa förorten Hammarkullens töntigaste förening så valde jag helt att fokusera på Ungern.

   Som organiserad frimärkssamlare gjorde jag allt jag kunde för att komma över de färgglada ungerska märkena med texten Magyar Posta. Min första flickvän kom förresten från Ungern. Hon lämnade mig för en kille med moped. Det gjorde hon rätt i.

   Förra året åkte jag till Budapest med farsan och mina bröder. Jag gillade verkligen hela resan med möjligt undantag för de där små konstiga höftskynkena på badhusets herravdelning. Jag kände mig aldrig riktigt bekväm i det där. Det kan handla om att jag helst bara visar upp mina skinkor för riktigt nära vänner.

   Jag om någon kan se den ungerska dragningskraften. Men jag kan också se att den som har Ungern som politisk förebild måste vara skvatt galen.

   Så här inledde Ekeroth sitt tal:

”I det här konstiga landet Sverige, det mest extrema av alla världens demokratier förmodligen, så har ett land i vårt Europa den senaste tiden framställts som ont, odemokratiskt och totalitärt.”

   Ekeroth menar att den bilden är orättvis och skapad av de sju ”vänsterliberala” partierna, det vill säga vänsterpartiet Moderaterna, vänsterpartiet Liberalerna, vänsterpartiet KD och de andra extremisterna.

   Så vad är det då Ekeroth och hans Sverigedemokratiska kollegor gillar med Ungern? Jo de gillar deras ”sunda förnuft”, ”värnande om den egna kulturen” och skyddandet av de egna gränserna.” Och när Ekeroth pratar om Ungerns egen kultur så pratar han inte bara om rätten att få visa skinkorna för andra män på badhus. För honom är den ungerska kulturen större än så.

   Demokratiindex är en internationell sammanställning av världens länder med avseende på hur demokratiskt landet är. Denna sammanställning görs av The Economists som varje år mäter och rangordnar världens länder.

   Landet som Kent Ekeroth kallar konstigt, det vill säga Sverige, hamnar på tredje plats. Knappt slagna av Norge och Island. 10 är högsta betyg i mätningen och Sverige har ett genomsnittsvärde på 9,39.

   Sverige definieras som fullvärdig demokrati vilket är det högsta demokratinivån. Detta omdöme får endast 19 länder. Det Sverige framförallt är svaga på är det som definieras som politisk medverkan. Här har vi ett värde på 8,33 och är bara världens tionde mest demokratiska land.

   Hur är det då med Ekeroths Ungern? De hamnar på plats 56 strax efter Surinam och Ghana och definieras som en demokrati med anmärkningar. Mest anmärkningsvärda brister gäller politisk medverkan. Här har man 4,44, vilket är precis samma nivå som Burkina Faso, Kazakstan, Armenien och Jemen.

   Men Ekeroth gillar Ungern så mycket att han i sitt tal kallar Ungerns nuvarande premiärminister, Viktor Orbán, för ”den främsta statsledaren i världen just nu”.

– Stort tack för att du står upp för Europa, säger han i sitt Riksdagstal.

   Först på svenska och sedan på knagglig ungerska som för att bekräfta att det verkligen är Ungern och inte konstiga Sverige han bryr sig om.

   Så vad är det då med Ungern som Ekeroth och Sverigedemokraterna gillar? Låt oss se på Utrikespolitiska institutets sammanställning över landets senaste politiska utveckling.

   I januari lade Orbáns regering fram ett förslag om att göra det svårare för organisationer som stöttar flyktingar. Skatterna ska höjas och människor som hjälper flyktingar ska hindras från att vistas nära gränserna.

   I december förra året väckte EU-kommissionen talan mot Ungern för deras vägran att ta sin del av ansvaret vid flyktingvågen 2015. Landet riskerar böter för sin osolidariska politik som bland annat ledde till att Sverige tvingades ta emot fler flyktingar.

   Vissa skulle kalla det egoism och brott mot internationella överenskommelser. Ekeroth kallar det att stå upp för Europa. 

   I september förra året riktade FN:s flyktingkommissionär stark kritik mot Ungerns interneringsläger, där man spärrar in nyanlända i läger försedda med rakbladsförsedda stängsel. Flyktingarna tvångsinterneras och landet avslår fler asylsökningar än något annat land.

   I augusti vädjade 23 frivilligorganisationer till Författningsdomstolen om hjälp efter att de motarbetas av regeringen.

   I juli drog regeringen igång en landsomfattande kampanj mot en enskild judisk finansman med en våg av antisemitiska hatbrott som konsekvens.

   I april vädjade FN till de europeiska länderna att inte skicka tillbaka flyktingar till Ungern eftersom det är för farligt för dem där. Behandlingen av flyktingar bröt enligt EU:s flyktingkommissarie Filippo Grandi mot EU:s regler och den internationella folkrätten. Barn utsattes för stora risker för övergrepp i Containerläger.

   Det går att fortsätta hur länge som helst. Rasismen mot romer och judar är väldokumenterad. Ungern har utmärkt sig i Europa för en högerextrem och osolidarisk inställning till övriga Europa. Och detta land hyllar Ekeroth så mycket att man nästan rodnar av att tvingas bevittna hans tonårsaktiga idoldyrkan.

   Tvillingbrorsan Ted har redan skaffat lägenhet i Ungern och vill emigrera ditt. Så här säger Ekeroth, enligt ETC, om saken:

– När så sker kommer vi självfallet lära oss språket och inte kräva att man talar svenska i skolan. Vi kommer heller inte kräva att man slutar visa ungerska flaggan eller att man ska sluta med ungerska nationalsången.

   De kommer med andra ord att bete sig precis som alla invandrare som kommit till Sverige gör. Det bådar gott för Ungern. Om de har tur slipper de järnrörsincidenter och slagsmål i krogköer.

   Vad som återstår nu är en rejäl utmaning för tvillingbröderna som inte gillar invandrare. De är enligt vad de säger fullt beredda att ta seden dit de kommer, vilket borde innebära att de med glädje sätter sig i containerisolering med rakbladsförsedda stängsel.

   Om de mot förmodan får stanna i landet – som inte gillar invandrare – så är det bara att dra på de där höftskynkena som visar skinkorna och krypa ner i de varma badkaren i något av Budapests badhus.

   En tredjedel av järnrörsgänget (Erik Almqvist) har redan flyttat till Ungern. Sverigedemokrater tycker nämligen så rysligt illa om Sverige att de tar första bästa chans att baktala oss eller fly landet. Kent Ekeroths Riksdagstal, som påpassligt nog finns textat på ungerska på YouTube, bör nog ses som en flyttansökan och ett tydligt budskap till väljarna om att Sverigedemokraterna premierar ryska eller ungerska intressen framför svenska.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.