Överklassungarna slipper undan

Av Dick Sundevall 2018-03-08

Brottsförebyggande rådet (Brå) har kommit med en rapport där man granskat hur polisen prioriterar gripanden grundat på misstanke om narkotikabruk. Granskningen visar tydligt att polisen i stor utsträckning griper unga killar från så kallade utsatta förorter medan de från välbärgade områden slipper undan, trots att de i högre utsträckning brukar narkotika.

   Anmälningarna speglar inte det faktiska bruket av narkotika, enligt de forskare som tagit fram rapporten. De skriver i rapporten:

”Narkotikabrott i form av eget bruk är ett så kallat spanings- och ingripandebrott, som polisanmäls främst i samband med själva brottet och då av poliserna själva. Antalet anmälningar om misstänkt narkotikabruk ger därför i första hand en bild av polisens resurser och prioriteringar, snarare än det faktiska bruket”.

   En stor del av provtagningarna som görs på gripna ungdomar ger inte utslag för några droger.

– Frågan är ifall de ungdomar som polisen fokuserar på, faktiskt speglar var bruket är störst, säger Jon Lundgren, utredare på Brå.

   Rapporten visar att ungdomar i Stockholmsområden med hög medelinkomst själva uppger att de i högre utsträckning brukar narkotika. Samtidigt är dessa ungdomar mer sällan misstänkta för narkotikabruk. Av rapporten framgår vidare att:

“Även bakgrundsfaktorer som boendeform och föräldrars utbildning har betydelse för risken att misstänkas för eget bruk av narkotika. Ungdomar som bor i hyresrätt löper 80 procent högre risk att misstänkas än ungdomar i bostadsrätt eller småhus, och de vars föräldrar saknar eftergymnasial utbildning löper 70 procent högre risk att misstänkas än de vars föräldrar har högre utbildning”.

   Så hur ska då ungdomar som inte knarkar men som kommer från de utsatta förorterna bete sig för att slippa bli gripna, när de tänkt ha en kul kväll på stan? Enda lösningen är väl rimligen att de lär sig prata som överklassungarna?

   När de grips och riskerar att tas in för provtagning, ska de alltså absolut inte säga något i stil med:

– Man va fan snutjävlar…

   Istället bör de uttrycka sig något i stil med:

– Det här är synnerligen anmärkningsvärt!

   De ska inte säga ”såna” utan ”sådana” eller ännu bättre ”dylika”. Inte ”dom” utan ”de” eller ”dessa” etcetera. Och tänka på att varje konsonant ska höras när de pratar, eller snarare ”talar”, med poliserna.

   Men hur ska då en ung kille från förorten lära sig det? Ett gott råd är att kanske gå på någon eller några kvällskurser som lär ut teater i olika former. Det är också bra att titta på svenska filmer och TV-serier där regissören och skådespelarna är präglade av teaterföreställningar – och lära sig av hur alltför många av dessa skådisar pratar.

   Dock gäller det att inte överdriva. Att kalla en vanlig polis för ”konstapeln”, kan faktiskt framstå som lite skumt. Att säga något i stil med, ”det här kommer min far tids nog att ta itu med, han är faktiskt högt uppsatt som…”, det är definitivt inte bra.

   Sånt retar bara upp poliser. För även om en del av dem har förutfattade meningar om vilka som knarkar, så kommer de faktiskt själva i stor utsträckning från hyresbostäder och har föräldrar med lägre utbildning.

   Att ljuga om att man bor på Lidingö eller i Djursholm eller i motsvarande områden i andra städer, är inte heller någon bra idé. Sånt kan snabbt kollas upp.

   Ett generellt bra råd är väl att man inte efter några öl ska bete sig som om man ägde stan och fara omkring hur yvigt som helst. Mer än en tonåring har gripits av poliser med den formella förklaringen att man trott att de varit påtända – medan de egentligen har gripits för att poliserna tycker att det är bäst att killen ifråga får lugna ner sig några timmar innan det går helt över styr.

   Visst är det tveksamt om det finns någon laglig grund för sådana gripanden men det kanske är bra, både för den som tas av banan under några timmar och personerna omkring honom?

   Vad som inte framgår av rapporten är om de här prioriteringarna från polisens sida beror på personliga förutfattade meningar hos enskilda poliser eller på uttalade prioriteringar från polischefer?

   Personligen kan jag tänka mig att det är en kombination av båda delarna. Men rapportens slutsats är hur som helst glasklar: Om du är påtänd och vistas utomhus så bör du höra hemma i överklassen, då har du större chans att slippa ta konsekvenserna av ditt beteende.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.