Viktigt med trygga bussresor i särskilt utsatta områden

Av Andreas Magnusson 2018-03-15

En av de första gångerna jag åkte nattbuss 731 ut på Onsalahalvön söder om Göteborg fick jag vara med om något som tjugo års uppväxt i Hammarkullen inte hade förberett mig på.

   Där någonstans innan lyxvillorna i Gottskär vevade tonårskillarna igång med knytnävsslag och sparkar. Jag minns aggressiviteten hos killen i det bakåtslickade håret med den vita skjortan som färgats röd av blodstänk.

   Jag minns tjejernas skrik. Polis tillkallades men de flesta av de tiotalet inblandade hade hunnit fly från platsen.

   Så läser jag nu om bussföraren Martin Andersson som de senaste fem åren kört buss 720 mot Kungsbacka. Han berättar att det så kallat fina områdena är de värsta att köra i.

   Vid Särö kyrka väntade nyligen ett stort antal ungdomar som skrek glåpord till honom om att han är en jävla bög och en sosse som tvingar dem att betala. De spottade och gick loss på rutorna med nödhammaren. Martin hade inget annat val än att tillkalla polis. Vid ett annat tillfälle utsattes bussen för stenkastning.

   Martin Andersson har tidigare kört buss i det segregerade förortsområdet Bergsjön men där aldrig upplevt något av de problem som finns i de välbärgade områdena Kullavik, Hovås och Särö. Här har våldet, hoten, glåporden och respektlösheten blivit vardagsmat.

   Kanske är det dags att återinföra konduktörer eller väktare vid färder i dessa särskilt utsatta bussområden? Bussförarnas arbetssituation är som det ser ut idag otrygg och medresenärer riskerar att komma till skada. Politiker har på senare tid tävlat att ta gängkriminaliteten på allvar och här har man en utmärkt möjlighet att visa krafttag. Det vore dumt att inte ta den.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.