Andreas Magnusson

Hur muslimerna blev den stora valfrågan

Av Andreas Magnusson 2018-04-06

I förra valrörelsen förfasade man sig över hela den politiska linjen över Sverigedemokraternas reklamfilm med en pensionärskvinna som jagas av burkaklädda kvinnor. I årets valrörelse sprids filmens budskap av fler partier. Lite mer subtilt men budskapet är detsamma: Muslimerna är vårt största hot.

   Det är stört omöjligt att räkna på religion. Alla personer som döpts är knappast kristna och alla kristna är knappast döpta. Är man kristen om man firar jul och går med mormor på adventsgudstjänst en gång om året och skrattar åt Kent Wistis bilder eller krävs det något mer?

   Behöver man ha gått i söndagsskola och där lärt sig bibelberättelserna på flanellograf eller räcker det om man har ett vagt hum om själva grejen och gillar Jesus-tanken?

   Uppskattningsvis bor det ungefär 150 000 praktiserande muslimer i Sverige. Den uppskattningen är lika grov som när du i slutet av en poängpromenad försöker gissa hur många ärtor det finns i burken. Skillnaden här är att ingen vet svaret. Räknar man också med människor som är födda i ett muslimskt land eller är barn till människor födda i ett muslimskt land så blir antalet muslimer fler än 150 000.

   Religiösa människor kan vara väldigt liberala (som Kent Wisti, se hans illustration nedan) eller väldigt konservativa (som Åke Gren), men de konservativa är inte nödvändigtvis mer religiösa än de liberala. En del tycker till och med att religionens kärna utgörs av öppenhet och respekt. Andra tycker att religionens kärna utgörs av inskränkthet och förakt.

Publicerad med tillstånd av Kent Wisti

   Hur det egentligen är finns det ingen som vet. Några av oss gillar religion, andra av oss tycker direkt illa om det. En del av oss tycker rent av att människor själva ska få välja om de vill vara religiösa eller inte. Det är nog ingen dum idé.

   Då får vi det samhälle vi har idag med icke-religiösa som samsas med religiösa. Och de kristna kan vara halleluja-kristna i sann Carola-anda eller kristna i bemärkelsen ”jag konfirmerade mig när jag var femton så jag antar att jag är kristen.”

   På samma sätt finns det muslimer som äter bacon till frukost och dricker mikrobrygd IPA på kvällen och muslimer som ber fem gånger om dagen, går i korta byxor och bär hipsterliknande skägg av religiösa skäl.

   Det finns lika många sätt att vara religiös på som det finns religiösa människor men i världens mest sekulariserade land är vi helt tondöva inför det där. Vi har tappat förmågan att se nyanser. Särskilt när det kommer till Islam. För Islam har istället blivit något konstigt och farligt. Sådant som terrorister sysslar med.

   Det hävdas ofta att det finns ett utbrett politikerförakt. Så kanske det är. Men det finns också ett utbrett människoförakt hos våra politiker. Det märks väldigt tydligt när det är valår eftersom det är då de som mest tävlar om att övertrumfa (eller bör man säga övertrumpa?) varandra i enfald.

   Förbjud mobiltelefoner i klassrummen säger någon som är väl medveten om att man i de allra flesta klassrum redan förbjuder mobiltelefoner. Förbjud böneutrop säger en annan som är väl medveten om att det nästan inte finns några böneutrop att förbjuda. Poängen är att man vill visa handlingskraft.

   Anledningen till att politiker i viljan att visa handlingskraft har börjat skjuta in sig på muslimerna är inte den man kanske hade trott att den skulle vara. Rimligen utgör 150 000 människor en stor väljarbas, men det finns fler än 150 000 svenskar som hatar Islam och därför får man fler röster genom att uttrycka förakt och avståndstagande än genom att visa förståelse och öppenhet.

   Sverigedemokraternas framgångshistoria började med en debattartikel i Aftonbladet som publicerades 2009. Den hade rubriken ”Muslimerna är vårt största utländska hot”. Här lyckades Jimmie Åkesson med konststycket att lägga om SD-kursen från att i huvudsak vara ett invandringsfientligt parti till att i huvudsak bli ett islamfientligt parti.

   I artikeln listade han olika förändringar av Sverige som han inte tycker om: Att människor kan köpa kött som slaktats på olika sätt och att kvinnor får befinna sig på badhus utan att deras kroppar blir betraktade av män är två exempel på obehagliga förändringar som han menar är Islams fel.

   Det spelade inte så stor roll att debattartikeln var tendentiös och innehöll åtminstone tio grova faktafel (som att muslimerna har ett annat namn för Gud eller att det är muslimer som verkat för att få bort skolavslutningar i kyrkan). Debattartikeln fick ett enormt genomslag och Åkesson själv lyfter fram den i sin biografi som en stor förklaring till att partiet lyckades ta sig in i riksdagen 2010.

   Politiska partier är livrädda för att sammankopplas med Islam. Mehmet Kaplan fick lämna regeringen och Miljöpartiet eftersom han ett antal tillfällen hade vistats i samma rum som islamister. Han beskrivs än idag som islamist utan att någon verkar kunna belägga ett enda islamistiskt uttalande eller en enda islamistisk gärning.

   Yasri Khan var ännu farligare att ha med i båten eftersom han av respekt för kvinnor inte ville ta dem i hand. ”I Sverige tar vi varandra i hand” som statsministern formulerade saken. Som om det vore en svensk paradgren att till varje pris tvinga till oss fysisk beröring med en person av motsatt kön även mot deras vilja.

   Omar Mustafa blev ett infekterat kapitel i Socialdemokratins historia som nog huvudsakligen handlade om religiösa människor ska bedömas för sina egna värderingar eller för värderingar som finns i de sammanhang de vistas.

   Abdirizik Waberi talar Moderaterna gärna tyst om. Han satt nyligen i Riksdagen för partiet, var medlem i Islamiska förbundet och har varit rektor på muslimsk friskola. Waberi är inte bara muslim utan också det som kan kallas för en fundamentalistisk muslim, det vill säga den sortens muslim som liberala muslimer i Sverige tycker har tappat greppet om verkligheten. Han gillar inte popmusik, tycker att det är rimligt att en man slår sin otrogna fru och att kvinnor skapar problem om de inte klär sig anständigt.

   Jag kan förstå att det är känsligt för Moderaterna och Miljöpartiet med sådana som Waberi och Khan. Jag kan också förstå att det blev jobbigt för Centern med nämndemannen som tycktes tro att hon hamnat i en Saudiarabisk rättssal. Men alla sorters människor finns och det är rimligt att de också dyker upp inom politiska partier.

   Sossepampen och kommunstyrelseordföranden Ann-Sofie Hermansson har skapat ett eget litet krig mot yttrandefriheten i Göteborg genom att försöka stoppa visningen av filmen Burka songs 2.0 som handlar om muslimska kvinnors situation.

   Alldeles uppenbart har hennes agerande skett av rädsla för att på något sätt sammankopplas med Islam. Istället har hon nu kommit att sammankopplas med inskränkthet, okunskap och en vilja att tysta oliktänkande. Den pågående kulturdebatten i Göteborg visar hur snett det kan gå när politiker talar först och söker information sen.

   Men det stannar inte vid en politisk rädsla att sammankopplas med Islam. I årets valrörelse har man tagit det ett steg längre. Med erfarenhet från Sverigedemokraternas succédrag 2009 är taktiken hos många partier att visa att man aktivt bekämpar Islam.

   Förslaget om att förbjuda böneutrop är extra förvirrat eftersom det nästan inte finns några böneutrop att förbjuda. Det finns ingen utbredd vilja hos svenska muslimer att ha några böneutrop och det finns idag bara två moskéer i landet som en gång i veckan har utrop. I Fittja har man haft det i fem års tid utan att ett enda klagomål har inkommit.

   Likväl är detta en av Kristdemokraternas viktigaste valfrågor. De hamnar i ett lite jobbigt läge eftersom de inte samtidigt vill vara emot kyrkklockor. Lösningen har varit att försöka definiera en skillnad mellan klockljud som bara är ljud och böneutrop som också innehåller ord. Någonstans känns logiken lite som den som SD-mannen hade som trodde att man blir muslim om man äter halalkött.

   Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor. De hamnar i samma läge som KD med klockorna eftersom de egentligen nog bara vill förbjuda muslimska friskolor men tvingas offra de kristna friskolorna på vägen.

   En annan väg att gå för ett Socialdemokratiskt parti hade kunnat vara att istället ta bort det fria skolvalet helt eftersom forskningen visar att det är just det fria skolvalet som har lett till segregering, utanförskap och misslyckade skolresultat. Att Sverige är världens mest extrema land när det gäller friskolesystemet talar de tyst om. Istället ska muslimerna ta smällen.

   Gång efter annan ser vi hur extrema förslag och attityder levereras av Sverigedemokraterna och hur de några år senare fångas upp av de andra partierna. Politiska samarbeten sker inte alltid i realtid. Föraktet mot muslimer finns dock här och nu.

   För tredje gången i år utsattes under påskdagsnatten Stockholms moské för en hatbrottsattack i form av hakkors målade på entrédörrarna. Tystnaden från politiskt håll har varit kompakt. Inga tydliga fördömanden, inga brandtal om att stå upp för religionsfriheten. Det är ju trots allt valrörelse nu och då vill man inte skrämma sina potentiella väljare. I värsta fall är det till och med så att den som målade hakkorsen har inspirerats av valrörelseretoriken om muslimerna som ett hot.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.