Varför slänger vi inte ut alla män ur landet?

Av Andreas Magnusson 2018-04-26

Ni vet alla vad som händer när en gärningsman bakom ett terrordåd på något sätt har kunnat kopplas till islam. Genast är de där och ropar om att vi måste slänga ut alla muslimer, att islam borde förbjudas och att invandringen från muslimska länder måste stoppas. Om man vill luta sig mot vetenskaplig fakta i strävan att minska brottsligheten i landet så finns det en bättre väg att gå.

  Samma dag som sexualsadisten Peter Madsen dömdes till livstids fängelse för det bestialiska mordet på journalisten Kim Wall så kom beskedet om att föraren till skåpbilen som körde in i en folkmassa i Toronto i Kanada troligen drivits av starkt kvinnohat. En huvuddel av offren är kvinnor och vittnen uppger att han aktivt tycks ha siktat på kvinnor med sitt fordon.

  Enligt uppgifter har han postat flera kvinnofientliga länkar på Facebook och bland annat skrivit att ”incel-upproret har bara börjat”. Incelupproret är en hatrörelse med män som är upprörda över att de tvingats leva i ofrivilligt celibat. Med andra ord: De är sura för att ingen vill ligga med dem.

   Låt oss lämna Kanada för ett ögonblick och bege oss mot Sverige. År 2016 var 86% av samtliga dömda brottslingar män. 93% av alla dömda sexualbrottslingar var män. När det gäller våldsbrott är situationen liknande. Rån, mord, hot och dråp är brott som nästan aldrig har kvinnor som gärningspersoner. Det är med andra ord alldeles tydligt så att män är kraftigt överrepresenterade i brottsstatistiken.

  Vi kan jämföra kategorin kön med kategorin etnicitet eftersom den är populär att vilja närstudera av människor som försöker inbilla oss att invandringen är det stora hotet mot det här landet.

  Och invandrare är faktiskt överrepresenterade i brottsstatistiken med ungefär två gånger. Det går delvis att förklara med socioekonomiska faktorer, men även om man tar hänsyn till det, så kvarstår en överrepresentation. Det finns nog flera förklaringar. Det kan handla om att man kommer från ett land med högre brottslighet, att det nya landets lagar inte lika tydligt har internaliserats och en massa andra saker.

  Men skit samma – de som säger att invandare begår fler brott än infödda svenskar har fel. De som säger att de procentuellt sett begår fler brott har däremot rätt.

  Samtidigt ska man veta att de allra flesta invandrare inte begår några brott alls. Det är överhuvudtaget ytterst få människor i Sverige som ägnar sig åt kriminell verksamhet.

  Så hur massiv är egentligen brottsligheten bland svenskar och invandrare? Strax under 1% av befolkningen lagfördes för något brott 2016. Det betyder att om vi ställer upp 300 personer på en fotbollsplan och 150 av dem är födda i Sverige och 150 av dem är födda utomlands, så kommer rent statistiskt två av invandrarna att ha dömts för något brott det året och en av dem som är födda i Sverige.

  Om vi istället ställer upp 300 dömda brottslingar på en fotbollsplan så kommer det att visa sig att 258 av dem är män. Skulle vi ställa upp 300 dömda sexualbrottslingar så skulle 279 av dem vara män.

  Det hela är väldigt enkelt. Stoppad invandring skulle ha liten effekt på brottsligheten. Det är till och med så att vi har lägre brottslighet i förhållande till invånarantal nu än vi hade när invandringen var lägre. Invandringen ökar stadigt och brottsligheten minskar.

  Stoppade män skulle däremot ha stor effekt på brottsligheten. Om vi slängde ut alla män ur Sverige så skulle brottsligheten omedelbart minska med 86%. Låt oss därför tillsammans verka för ett mansfritt land.

  Jag antar att det här förslaget kommer att få rejäl spridning i Stå upp för Sverige-gruppen på Facebook och alla andra sammanhang där man oroas över det svenska samhällets förfall. Man måste ju trots allt ta människors oro på allvar, eller hur?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.