Almedalsjippots pågående självmord

Av Dick Sundevall 2018-07-03

Så var det dags igen. De stora medierna kommer att domineras av olika jippon i Almedalen. Hundratals journalister och ännu fler i form av informatörer, reklamare och PR-folk kommer att ösa ut budskap av olika slag. Och när det hela utvärderats kommer det som vanligt att visa sig att inget som framfördes i Almedalen fick någon som helst samhällelig betydelse.

   Missförstå mig rätt. Jag missunnar ingen den här extra betalda semesterveckan i Visby. Missunnar dem inte ett enda glas rosévin och de får festa hur mycket de vill.

   Det är det här med att försöka få det att framstå som något väsentligt för demokratin som stör mig. Att man försvarar sin närvaro med att det finns något av värde att rapportera om. Och att detta intetsägande nonsens kommer att dominera nyhetsflödet en vecka framöver.

   För några år sedan var det en PR-byrå i London som fick för sig att man skulle ordna något liknande i England. Inte så konstigt, det som utspelar sig i Almedalen måste ju rimligen vara PR-folkets våta dröm. Men idén föll på att BBC meddelande att man inte ställde upp på vilka jippon som helst.

   Men i Sverige fortsätter det – några år till. Där sträcker allehanda journalister snällt fram sina mikrofoner så att de blir något av megafoner. Dock kan man sannolikt redan nu börja nedräkningen. Det har börjat ifrågasättas om det här har något med en demokratisk process att göra. Allt fler skär ner sin närvaro. Och mindre ideella organisationer får allt svårare att vara med eftersom det blir allt dyrare att delta.

   Det för tankarna till Vattenfestivalen i Stockholm. En vattenfestival i en stad som är uppbyggd på ett antal öar är naturligtvis en väldigt bra idé. Men Vattenfestivalen begick självmord på samma sätt som Almedalen är på väg att göra det. Stora starka kommersiella krafter tog över.

   Det blev ett jippo där basen bland de personer som återkom år efter år tycktes utgöras av dem som var portade från den lokala folkparken och som ansåg att livet var som bäst när man fick dricka massor av ljummen öl ur plastmuggar. Barnfamiljerna insåg med tiden att det inte var något för dem.

   I Gamla stan som var granne med festivalområdet stängde de små affärsinnehavarna efter några år sina affärer under vattenfestivalen. Drog järngaller för fönstren och hoppades att det skulle hindra den värsta skadegörelsen. De små gränderna i världsarvet Gamla stan användes som toaletter där man gjorde ifrån sig både det ena och det andra. Kort sagt, Vattenfestivalen begick självmord och måste efter nio års jippo upphöra.

   Det ska dock ses i förhållande till att Vattenfestivalen visserligen utgav sig för att vara något lite kulturellt men samtidigt inte hymlade med att det i huvudsak var fest och jippo. Inget fel i det men det gick alltså överstyr. Almedalsjippot fortsätter dock några år till, även om utförsbacken gör sig allt mer påmind.

   Som sagt, pimpla gärna rosévin i mängder och ha kul i den underbara sommarstaden Visby. Njut av den extra fullt betalda semesterveckan. Men snälla journalistkollegor – låt oss slippa hyckleriet om att det skulle vara något samhälleligt väsentligt som utspelar sig i Almedalen den här veckan.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.