Veckans värsta

Veckans värsta – invandrarnas fel att det brinner

Av Andreas Magnusson 2018-07-21

Det är lika torrt i skog och mark som humorn är torr i denna krönika. Och det brinner i hela landet, vilket paradoxalt nog får en hel del människor att elda upp sig. Veckans värsta måste ändå vara de som på allvar tror att bränderna är invandrarnas fel.

   I den sortens internetforum där alla ska rösta på SD, Alternativ för Sverige eller Medborgerlig samling är de extra upprörda över bränderna.

   Solen skiner utomhus men forummedlemmarna sitter inne framför skärmarna, käkar mikrovärmd fryspizza, dricker cola och fingrar på sina fettkladdiga tangentbord. De tycker att de gör mer nytta där än som frivillighjälp med släckningsarbetet.

   Flera föreslår i sina språkligt slarviga inlägg att bränderna har startat eftersom invandrare slänger fimpar i naturen. Det har de med sig från sina hemländer. Många menar att Sverige saknar vattenbombplan eftersom vi istället har låtit 9000 afghaner få stanna kvar.

   Det föreslås att det brinner mer i Sverige än i Finland och Norge eftersom vi har tagit emot fler invandrare. Det är oklart om det handlar om Guds straff över vår välvilja eller om det handlar om att invandrare på något magiskt sätt kan kontrollera naturfenomen. Troligen en kombination.

   De som menar att det brinner i skogarna just nu eftersom det är där tiggarna håller till (när de inte sitter och tigger utanför våra affärer) tycks ändå mena att utlänningar så där i största allmänhet eldar i skog och mark utan känsla för ansvar och att det är problemet.

   Jag vill inte vara elak men ibland måste man vara det. De här människorna har hjärnor som bara klarar av att tänka i ett steg och mallen är väldigt enkel. Något är fel och detta fel beror alltid på invandringen. Mallen appliceras på allting.

  • Arbetslöshet? Invandringen.
  • Kriminalitet? Invandringen.
  • Fattigdom? Invandringen.
  • Sjukvårdsköer? Invandringen.
  • Försäkringskassan? Invandringen.
  • Bränder? Invandringen.

   De lite mer avancerade systemkollapstänkarna brukar lägga till några ord. Det kan då vara sossarnas fel också eller Löfvens fel eller vänsterns fel eller sjuklöverns fel eller Reinfeldts fel. Men alltid i kombination med invandringen så klart.

   Och analysen stannar alltid där. Samma sorts människor skulle säkerligen sitta kvar hemma framför datorskärmen om det egna huset brann ner istället för att försöka släcka elden, fly ut eller kontakta larmtjänst.

   ”Det här hade aldrig hänt om inte 9000 afghaner fått stanna” hade varit de sista ord som skrivits innan lågorna slukat såväl tangentbord som skribent.

   Men säg att det är invandringens fel. Låt oss leka med den tanken ett tag. Säg att regeringen satt och valde just mellan att låta 9000 afghaner få gymnasieamnesti eller att köpa in vattenbombplan.

   Säg att det inte fanns några andra ekonomiska möjligheter. Att det till exempel var omöjligt att höja skatter för höginkomsttagare, att det var helt omöjligt att inte bygga Västlänken, att vi verkligen måste ha alla de där nybyggda idrottsarenorna, att de där privata skolföretagen måste få lov att göra ordentliga vinstuttag från våra skattepengar.

   Ja, säg att den enda möjligheten som stod till buds om vi ville kunna släcka bränder var att stoppa invandringen.

   Det jag då inte riktigt förstår är varför Sverige just nu får hjälp av italienska vattenbombplan. 2015 när flyktingkrisen i Syrien var som värst tog Italien emot mer än dubbelt så många flyktingar som Sverige (280 000 mot 134 000). Varifrån fick italienarna pengar till vattenbombplan?

   I Italien bor det nästan 6 miljoner invandrare. I Sverige bor det ungefär 1,6 miljoner invandrare. Ett land kan ta emot flyktingar samtidigt som det investerar i samhällsskydd och beredskap. Motsättningen är, som det mesta annat invandringskritiker håller på med, påhittad.

   I primitiva kulturer var det magiska tänkandet vanligt. I den grekiska myten var till exempel kung Agamemnon tvungen att offra sin egen dotter för att blidka gudarna. Utan detta offer skulle hela folket drabbas av krig och lidande.

   Människor som kopplar ihop invandring och bränder är kvar i samma magiska tänkande som årtusenden av utveckling, kunskap och civilisation har befriat oss andra ifrån. De tror att om vi bara offrar människor som flyr hit från krig så kommer allt att bli bra.

   Det intressanta är att för rasister, smygrasister och många andra enögda invandringskritiker så är till och med bränder riktade mot planerade asylboenden invandrares fel. På något sätt brukar de få det till att flyktingar beger sig ut till platser där de ska få bo för att elda ner dessa. Oklart varför, men elden måste liksom alltid vara invandares fel enligt den primitiva tankens logik.

   Läste förresten att Carolas katt Buskis började brinna häromdagen. Han hade hoppat in i ett levande ljus i hemmet. Några timmar efter händelsen kontaktade Carolas presskontakt Linn Westerlund Aftonbladet och berättade att allt nu var lugnt med Buskis som kelade och mådde som vanligt. Jag antar att även denna brand var invandringens fel och att Westerlunds SMS är ett försök att tysta ner sanningen. För dem som verkligen hatar invandrare blir det nog enklast så.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.