Inte olagligt – men med stor risk för hjärnblödning

Av Dick Sundevall 2018-08-02

Han eller hon hade gjort sig besväret att sätta fast tre handskrivna meddelanden på min bil. Så där som p-böter brukar sitta. På den första stod det, ”Lär dig parkera för f-n”. På den andra var det mer utförligt, ”Hur hade du tänkt dig att vi skulle komma in i vår bil”. Men personen tyckte tydligen inte att det var nog för han eller hon hade gjort sig besväret att även skriva en tredje lapp med orden, ”JÄ-LA IDIOT”.

   Så här var det: Jag hade varit och tagit lite prover på en utmärkt vårdcentral och då jag var tidigt ute hade jag hunnit handla mat på vägen.

   Det var en av den här sommarens varmaste dagar. Ni vet, de där dagarna då det känns som om ett psykotiskt strykjärn hänger över huvudet. Och därför letade jag, med tanke på maten i bilen, efter en skuggig plats utanför vårdcentralen. Det fanns bara en på den stora parkeringsplatsen. Problemet var att bilarna på respektive sida av den stod så att de tagit en bit av den platsen. Men jag kunde köra in även om det var trångt.

   Valde då att ställa mig väldigt nära bilen till höger om mig, så jag kunde komma ur på förarsidan. Det här kunde ha ställt till problem för bilen till höger om det inte varit så att den hade backats in och jag kört in. Och på förarsida fanns det gott om plats att komma in och ur den bilen. Men helt omöjligt för någon att ta sig in på andra sidan.

   Alltså var problemet att föraren måste starta bilen och rulla fram den några meter, där det fanns gott om plats, så att eventuella passagerare kunde komma in. För honom (jag föreställer mig att det var en man) hade det tydligen blivit ett oerhört problem. Han hade av lapparna att döma känt sig kränkt och tagit det som ett kraftfullt personligt påhopp.

   Kände mig lite grinig när jag skrynklade ihop och kastade lapparna. På vägen hem försökte jag föreställa mig vem han kunde vara. Vilken sorts person det handlade om som gjort så stor sak och gjort sig sådant besvär för en skitsak.

   Kunde det ha varit någon allmänt förgrämd och bitter sverigedemokrat? Nej, det var det nog inte, tänkte jag, för alla ord var rätt stavade. Eller någon som fått sig en avhyvling på vårdcentralen för sin livsstil och sina allmänt dåliga vanor och nu var allmänt sur och grinig. Kunde kanske vara så.

   Hade några mil att köra så jag funderade vidare i samma banor. Vem kunde personen vara som gjort sig besväret att plita ihop de tre lapparna? Kanske en förgrämd gammal åklagare som blivit yrkesskadad av att försöka sätta dit personer för lagbrott?

   Eller en nitisk polis som bara måste säga ifrån på skarpen för att han inte kunde skriva ut några p-böter eftersom jag ställt bilen i en därför av myndighet avsedd ruta? När det är drygt 30° plus i skuggan kan vem som helst bli väldigt het i järnkontoret.

   Men så slog det mig att jag tänkte helt fel och att det måste vara precis tvärtom. Det här måste vara en lycklig människa som aldrig råkat ut för minsta lilla oförrätt under hela sitt liv. Aldrig råkat ut för något olagligt som att bli bestulen eller misshandlad etcetera. Kanske hade han till och med gräsmattor och planteringar som var kvarterets mest välskötta. Och den renaste bilen perfekt parkerad på tomten.

   Det här med att han nu hade varit tvungen att köra fram bilen några meter för att få med sig sina passagerare var sannolikt det värsta han hade varit med – någonsin. Ja, så måste det ju vara, tänkte jag. Hoppas bara att han inte råkar ut för något värre i livet – för hjärnblödningar är inte att leka med.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.